F-35’te sorunlar bitmiyor! 38 milyar dolarlık ekstra motor revizyonunu

F-35 savaş uçağındaki artan soğutma ihtiyacı ve sorunları, 38 milyar dolarlık ekstra motor revizyonunu zorunlu kılabilir.

featured

F-35 savaş uçağındaki artan soğutma ihtiyacı ve sorunları, 38 milyar dolarlık ekstra motor revizyonunu zorunlu kılabilir.

Hükümet denetçilerine göre Lockheed Martin firmasının F-35‘i, radar ve diğer bileşenlerinin soğutulmasına yardımcı olmak için artan talepleri karşılamak üzere önümüzdeki yıllarda 38 milyar dolarlık ekstra motor revizyonuna ihtiyaç duyabilir.

Dünyanın en maliyetli silah sistemi olan F-35’in, 412 milyar dolarlık satın alma programına ilişkin yıllık raporunda ABD Hükümet Hesap Verebilirlik Ofisi (GAO) Salı günü, “Soğutma sistemine aşırı görev yükleniyor ve motorun tasarım parametrelerinin ötesinde çalışmasını gerektiriyor. Ekstra ısı motordaki aşınmayı arttırıyor, ömrünü kısaltıyor ve bakım maliyetlerine 38 milyar dolar ekliyor.” dedi.

Etkili bir çözüm bulunamazsa, motor revizyonları beklenenden daha erken gerçekleşebilir ve Pentagon’un 77 yıl boyunca F-35 filosunu işletmek ve bakımını yapmak için 1.3 trilyon dolarlık tahminine yeni bir yapılacaklar kalemi ekleyebilir.

Bloomberg’e göre; motor sorunu, uçağın tek motorundan gelen basıncı aktaran ve akışı diğer bileşenleri soğutmak üzere yönlendiren “güç ve termal yönetim sistemi” ile ilgili. Ne kadar fazla hava basıncı aktarılırsa motor o kadar yüksek bir sıcak ısıda çalışıyor.

GAO, Lockheed’in bir alt yüklenicisi tarafından yıllar önce tasarlanan spesifikasyonlara dayanan güç sisteminin, jetin giderek daha karmaşık hale gelen AESA Radar gibi aviyoniklerinin soğutma taleplerinin yanı sıra Blok 4 adı verilen mevcut bir yükseltme programı sırasında 2035 yılına kadar kurulmuş veya planlanan yeni yeteneklere ayak uyduramadığını söyledi.

GAO’nun yıllık raporu ayrıca Blok 4 yükseltmesinin maliyetinin, 1 milyar dolar daha artarak 16.5 milyar dolara çıktığını ve Lockheed’in 2022 uçak teslimatlarının yarısının geciktiğini açıklıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
F-35’te sorunlar bitmiyor! 38 milyar dolarlık ekstra motor revizyonunu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir