IDEX Fuarında BAE’den HÜRJET’e büyük ilgi.. Al Nahyan’ın sorularını Temel Kotil cevapladı

IDEX Fuarında BAE’den HÜRJET'e büyük ilgi.. Al Nahyan’ın sorularını Temel Kotil cevapladı

Kapılarını dün açan Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’de düzenlenen IDEX 2023 Savunma ve Denizcilik Fuarı NAVDEX 2023’e Türk şirketleri büyük ilgi gösterdi.

Fuarın açılışıyla birlikte BAE Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Mansur bin Zayed Al Nahyan, TUSAŞ’ın HÜRJET jet eğitim uçağını inceledi. Al Nahyan’ın sorularını TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil cevapladı.

HÜRJET, geçtiğimiz günlerde ilk motor çalıştırmasını başarıyla yapmıştı. Önümüzdeki aylarda jet eğitim uçağının gökyüzü ile buluşması planlanıyor. Uçakta General Electric imalatı F404 motorları kullanılıyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) Fuarın BAE’nin yanı sıra Körfez ülkeleri ve Afrika’ya hitap etmesi nedeniyle çok sayıda görüşmenin gerçekleşmesi planlanıyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi özel davetle katıldı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, 20-24 Şubat’ta Abu Dabi’ de 16.sı düzenlenen IDEX Uluslararası Savunma Fuarı ve Konferansı’na Abu Dabi kralı Muhammed bin Zâyid bin Sultan en-Nehyan’ın misafiri olarak katılım gösteriyor. Şirket geliştirdiği milli platformları 1500m2’lik bir alanda ziyaretçilerle buluşturuyor.

HÜRJET JET EĞİTİM VE HAFİF TAARRUZ UÇAĞI

IDEX fuarı 1500 metre karelik alana kuruldu

59 ülkeden binden fazla firmanın katılımı beklenen IDEX Uluslararası Savunma Fuarı ve Konferansı’nda T129 Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri, ANKA, AKSUNGUR, HÜRKUŞ platformlarının yanı sıra bu yıl ilk kez uçacak HÜRJET platformunun mock-up’ları sergileniyor. Şirketin sahip olduğu tüm hava platformlarının 1/7 ölçekli maketleri de fuarda yer alıyor. (Tolga Özbek)

HÜRJET JET EĞİTİM VE HAFİF TAARRUZ UÇAĞI

HÜRJET özellikleri neler?

ÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı, tek motorlu, tandem ve modern aviyonik suite sahip kokpiti ile üstün performans özelliklerini kullanarak kritik rol oynamak üzere tasarlanmıştır. HÜRJET’in silahlı varyantı, geniş görev yelpazesi ve üstün faydalı yük kapasitesi ile muharebe alanlarında öenmli bir güç unsurudur.

Hürjet Projesi, Jet Tekamül Eğitimi kapsamında kullanılan T-38 uçakları ile Akrotim gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine Türk Hava Kuvvetleri envanterine dahil edilmek üzere başlatılmıştır.

HÜRJET’in bu özelliklerinin yanısıra;

  • Hizmet süresi 20 yılı aşkın Jet Eğitim Uçaklarının yerine kullanılması
  • Sayısı hızla artan 5. nesil uçaklar (TFX, F-35, vb.) ve güncellenen konfigürasyonlarına hitap edecek jet eğitim uçağı olarak kullanılması da hedeflenmiştir.

TUSAŞ, eğitim uçağı/sistem üretimi ve tasarımında sahip olduğu maliyet etkin bilgi ve tecrübeyi kullanarak  pazarda ortaya çıkan potansiyele yönelik HÜRJET Programını başlatmıştır.

Uzunluk

13,6 m

(44.6 ft)

Kanat Açıklığı
9,5 m

(31 ft)

Yükseklik
5,1 m

(16.7 ft)

Kanat Alanı
35 m2

(270 ft2)

Itki
17.600Ib
Exit mobile version