Türk Hava Yolları Ekibi Afrika’da Güneş Kremi ile Hayat Kurtarıyor

featured

Misafirlerini gökyüzünde güler yüzle ağırlayan Türk Hava Yolları uçuş ekipleri yeryüzünde ise yardım eli bekleyen mazlumların yüzlerini güldürüyor. Kabin ve kokpitte görevli çalışanların kurduğu İyilik Dostları oluşumu son çalışmalarıyla Senegal’in başkenti Dakar’ın kırsallarında, güneşten saklanan albino hastası çocukların yaralarına güneş kremi ile merhem oldu.

Uçuş görevlisi olarak geldikleri Senegal seyahatleri sırasında ülkedeki albinoların gölgeden gelen yardım çığlığını işiten iyilik dostları ekibi Senegal Ulusal Albinizm Derneği ile iletişime geçerek Türkiye çapında bir yardım kampanyası başlattı. Kampanyaya gelen desteklerin ardından doğal güneş kremleri ve hediyeler ile Dakar’a ulaşan Türk Hava Yolları çalışanları Senegalli 50’ye yakın albino ve aileleri ile bir araya geldi. Türkiye’den gelen yardım ile büyük mutluluk yaşayan çocukların heyecanı gözlerine yansıdı.

Yardım kampanyasını düzenleyen ekipte bulunan Türk Hava Yolları Kabin Amiri Yusuf Babür Öztürk “Biz Türk halkı olarak mazlum coğrafyalarda beklenen, gelişine sevinilen bir milletiz. Bugün bu mutluluğu albino kardeşlerimizin gözlerinde de gördük. Onları güneşten bir nebze koruyabildiysek ne mutlu bize. İmkânlarımız dâhilinde çalışmaya ve başta ülkemiz olmak üzere dünyanın neresinde olursa olsun ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatmaya devam edeceğiz.” dedi. Kabin Amiri Esra Kılıç “İşimizin gereği olarak çok farklı coğrafyalara gidiyoruz. Bu seyahatlerde Afrika’da açlıktan ölen çocukları da gördük, Nepal’de dilenen çocukları da… Ülkemiz sınırlarında soğukla mücadele eden çocukları da gördük, Senegal’de güneş kremiyle hayata tutunan çocukları da… Bugün ekip arkadaşlarımla birlikte Dakar’daki albino çocuklarla buluştuk. Güneş kreminin hayat kurtardığına inanmak çok zor ama öyle, inşallah annelerine doğal güneş kremi yapmayı da öğretmek istiyoruz, bu bizim hayalimiz.” dedi. Kabin Memuru Çağrı Kaya ise “Afrika’da halihazırda var olan yokluğun ve zor şartların arasında albino olarak dünyaya geldiler, dünyada onlar kadar şanssız çocuk sayısı çok azdır. Bunu her düşündüğümde bugün iyi ki buradayım ve iyi ki onlar için bir şeyler yapma çabasına girdim diyorum. Vücuttaki bir pigmentin eksikliği hayatta neleri zorlaştırabilir ve bir güneş kremi bu zorluğa nasıl iyi gelebilir bunu gözle görmek anlatması zor bir his.” dedi

“Dünyanın geri kalanı özel jetlerinin penceresinden aşağıya bakıp Afrika’yı görebilmeli.”

Türk Hava Yolları ekiplerini Senegal’deki yetimhane inşaatında karşılayan Senegal Ulusal Albinizm Derneği Başkanı Mouhamadou Bamba Diop ise “Üç albino çocuk babası bir albinoyum, dünyanın geri kalanı Afrika’daki albinizmli insanları bilmiyor. Güneş kremi gündelik yaşamımız için çok önemli ancak burada ulaşması ve satın alması bir o kadar zor bir ürün. Bunun yanında insanlarımız eğitime, sağlık çözümlerine en basitinden yemeğe dahi ulaşmakta da zorluk çekiyor. Bu coğrafyada albino olarak doğduğunuzda sizi hayalet olarak görüyorlar. Dünyanın geri kalanını özel jetlerinin penceresinden aşağıya bakıp Afrika’yı, bizi fark etmeye davet ediyorum. Bugün buraya gelen Türk Hava Yolları ailesine ve tüm yardımseverlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Doğa Üstü Güçleri Olduğuna İnanılıyor, Tehdit Altındalar

Cilde renk veren melanin pigmentinin eksikliği nedeniyle, kara kıta Afrika’da bembeyaz bir vücutla dünyaya gelen Albinolar başta cilt kanseri ve görme bozuklukları olmak üzere pek çok sağlık sorununun tehdidi ile yaşıyorlar. Ancak albinolar için Afrika’da doğmanın kanserden daha büyük tehlikeleri de var. Kıtanın genelinde, büyülü veya sihirli olduklarına yönelik var olan batıl inançlar nedeniyle her yıl pek çok albino saldırıya uğruyor. Albinoların hayatını tehdit eden bu inanışlar ile ilgili her yıl kıta genelinde ve dünya çapında farkındalık kampanyaları düzenleniyor.

Dünyadaki En Yüksek Albinizmli Doğum Oranı Afrika’da

Pigment eksikliği nedeniyle görülen albinizme dünya genelinde ortalama 20 bin doğumda bir rastlanırken Afrika’da bu oran daha düşük. Gen havuzunun dar olması nedeniyle karşılaşılan bu durum nedeniyle Afrika’nın belirli bölgelerinde albinizmli doğum oranı bin 500’de bire kadar düşüyor. Senegal gibi sahra altı Afrika ülkelerinde ise bu oranın bilinen doğumlarda on binde bir civarında olduğu biliniyor ancak kayıtlara geçmeyen doğumlar nedeniyle daha da yüksek bir rakamın olduğu düşünülüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Türk Hava Yolları Ekibi Afrika’da Güneş Kremi ile Hayat Kurtarıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir