THY uçuş iptali? Uçuşunuz iptal olursa hangi haklarınız var? 2023 yılı tazminat hakkınız neler?

turk-hava-yollari-ucuz-ucak-bileti

Aylar öncesinden uçak biletinizi satın aldınız ve havalimanına doğru yola çıkarken telefonunuza gelen mesajla uçuşunuzun iptal edildiğini öğrendiniz? Peki, bu üzücü durum karşısında neler yapabilirsiniz?

Türk Hava Yolları’ndan iptal edilen uçuşunuz için hangi haklara sahipsiniz? Bu haberimizde bu konuyu irdeleyeceğiz. Daha önceki içeriklerimizde THY Bilet değişikliği, THY iletişim bilgileri ve THY’de nasıl ucuz bilet alacağınızı açıklamıştı.

THY UÇUŞ İPTALİ SONRASI YAPILACAKLAR

Bu haberde ise THY uçuş iptali konusunu ele alacağız. THY’nin mobil uygulamasında işlemlerinizi kolay ve hızlı bir şekilde internet sitemiz ve mobil uygulamasında “bilet yönetimi” kısmından gerçekleştirebilirsiniz.

THY uçuş iptali olduysa belirli kurallar dahilinde başka bir uçuşla değişiklik yapabilirsiniz.

Uçuşunuzu başka bir uçuşla değiştirmek istemiyorsanız belirli kurallar dahilinde kesintisiz iade işlemi gerçekleştirebilirsiniz. (Kısmi olarak kullanılmış biletlerinizde iade kısmi olarak gerçekleştirilir.)

THY uçuş iptali olursa ne yapmanız gerek?

THY’DE HANGİ KOŞULDA TAZMİNAT ÖDER?

Bunların dışında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün, Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmeliği kapsamında haklarınızın olduğunu unutmayın. Havayolu şirketlerini bunun şeffaf bir şekilde yolcularıyla paylaşmak zorunda.

İŞTE YOLCU HAKLARI

Uçuşlar mücbir sebep olmadan iptal edilirse  Uçuşların mücbir sebep olmaksızın;  1500 kilometreden (1500 km dâhil) daha kısa uçuşlar için 5 saat veya daha fazla, 1500 ile 3500 kilometre arası uçuşlar için 7.5 saat veya uçuş süresi 4 saat ve fazla uçuşlar için uçuş süresinin 2 katı veya daha fazla 3500 kilometreden daha uzun (uçuş süresi 5 saat ve fazla) uçuşlar için uçuş süresinin 2 katı veya fazla tehir edilmesi halinde, tehir uçuş iptali olarak değerlendirilir.

Sistem hataları, müşteri hizmetleri, personel hataları, acente veya satış ofisi kaynaklı yolcu mağduriyetleri hava taşıma işletmesi tarafından giderilir.

SHY-YOLCU kapsamında mücbir sebep olmaksızın bağlantılı seferlerden birinin gecikmesinden kaynaklı devam seferini kaçıran yolculara uçuş iptali başlığı altındaki tüm hizmetler verilir ve yolculara sefer iptali kapsamında tazminat ödemesi yapılır.

THY NASIL TAZMİNAT ÖDER?

Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik (SHY-YOLCU) gereğince; olağanüstü haller dışında uçuşun iptal olması, yolcunun fazla satıştan dolayı uçağa kabul edilmemesi veya aşağıdaki koşullardan herhangi birinin gerçekleşmesi durumunda Türk Hava Yolları ürün ve hizmetleri sunularak yolcuya tazminat ödenir.

Türk Hava Yolları ürün ve hizmetlerinin de kapsamında bulunduğu bir tazminat değerlendirmesi yapılarak, değerlendirme sonucuna göre yolculara dönüş yapılır.

• Planlanan hareket zamanından en az iki haa öncesinde iptalden haberdar edilmediği takdirde,

• Planlanan hareket zamanından iki haa ila yedi gün öncesinde iptalden haberdar edilmediği, kendisine planlanan hareket saatinden en fazla iki saat önce kalkışına ve son varış yerine planlanan varış saatinden en fazla dö saat sonra ulaşımına olanak veren güzergah değişikliği teklif edilmediği sürece,

• Planlanan hareket saatinden yedi günden kısa zaman öncesinde iptalden haberdar edilmediği ve planlanan hareket saatinden en fazla bir saat önce ayrılmasına ve son varış yerine planlanan varış saatinden en fazla iki saat sonra ulaşmasına olanak veren güzergah değişikliği teklif edilmediği sürece.

Uçuşa kabul edilmeme veya iptal durumunda mesafe belirlenirken planlanan son varış noktası esas alınır. Yolculara, rezervasyonu yapılan uçuşun planlanan varış zamanını; 1500 kilometre (1500 km dahil) veya daha kısa uçuşlar için iki saat, 1500 ile 3500 (3500 km dahil) kilometre arası uçuşlar için üç saat, 3500 kilometreden daha uzun uçuşlar için dört saati aşmayan alternatif bir uçuş ile son varış yerlerine güzergah değişikliği teklif edilmesi halinde, sunulan teklifler değişiklik gösterir.

Söz konusu hizmetler, ödül biletler ile seyahat eden yolcular için de geçerlidir. Seyahat sınıfının indirilmesi durumunda oluşan ücret farkına ilaveten, Türk Hava Yolları ürün ve hizmetleri sunularak yolcuya tazminat sağlanır.

Ödül biletlerde (mil karşılığında düzenlenmiş biletler); 0-1500 km arası uçuşlar için 3.000 mil, 1500-3500 km arası uçuşlar için 5.000 mil, 3500 km’den daha uzun uçuşlar için 10.000 mil olarak ödenir.

METEOROLOJİK ŞARTLAR, DOĞAL AFETLER, GÜVENLİK RİSKLERİ

Olağanüstü haller durumunda (meteorolojik şartlar, doğal afetler, güvenlik riskleri, beklenmedik uçuş emniyeti noksanlıkları, grev gibi durumlar ve siyasi istikrarsızlık sebepleri) yaşanan uçuş aksaklıklarında tazminat değerlendirmesi yapılmaz.

TÜRK LİRASI CİNSİNDEN ÖDENİR

Tazminat alacaklarının Türk Lirası cinsinden karşılığı hesaplanırken biletin satın alındığı yani bilet için ödemenin yapıldığı güne ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru esas alınır.

Exit mobile version