Singapore Airlines uçağında tuvalette sigara içen yolcu, Şanghay’a inişin ardından polis tarafından gözaltına alındı. Yolcuya uçuş yasağı uygulanacak.
Singapore Airlines uçağında sigara paniği
Olay, 21 Ağustos’ta Singapore Airlines’ın Singapur Changi Havalimanı’ndan Şanghay Pudong Uluslararası Havalimanı’na gerçekleştirdiği SQ836 sefer sayılı uçuşta meydana geldi.
Uçağın inişine yaklaşık bir saat kala kabin ekibi tarafından kabinde duman kokusu tespit edildi. Yapılan kontrolde Business Class bölümünde seyahat eden bir yolcunun uçak tuvaletinde sigara içtiği belirlendi.
Sigara ve çakmağı teslim etti
Kabin görevlilerinin yolcudan üzerinde bulunan sigaraları ve çakmağı teslim etmesini istediği bildirildi.
Birkaç dakika süren görüşmenin ardından sigaraların şeffaf bir poşete konulduğu aktarıldı.
Kabin ekibinin olayın ardından iniş öncesinde Şanghay’daki yetkililerle iletişime geçtiği belirtildi.
Diğer yolcular uçaktan indirildi, o yolcu tutuldu
Uçağın Pudong Havalimanı’na ulaşmasının ardından yolculara yerlerinde kalmaları yönünde anons yapıldı.
Yetkililerin uçağa binmesinin ardından diğer yolcuların uçaktan ayrılmasına izin verilirken, sigara içtiği belirlenen yolcu uçakta tutuldu.
Yolcu daha sonra polis tarafından sorgulanmak üzere götürüldü. Yolcunun kimliği veya hakkında uygulanacak yaptırımlara ilişkin ise resmi bir açıklama yapılmadı.
Singapore Airlines’tan uçuş yasağı
Singapore Airlines, olayın ardından yaptığı açıklamada uçuş sırasında sigara içmenin yanı sıra elektronik sigara ve benzeri cihazların kullanımının da Singapore Airlines ve Scoot’un tüm seferlerinde kesinlikle yasak olduğunu bildirdi.
Şirket, uçakta sigara veya elektronik sigara kullandığı tespit edilen yolcuların Singapore Airlines ve Scoot uçuşlarında seyahat etmelerinin yasaklanacağını açıkladı.
Şirketin güvenlik kurallarında da söz konusu ihlali gerçekleştiren yolcular hakkında gelecekteki uçuşlar için seyahat yasağı uygulanabileceği belirtiliyor.
Uçakta sigara içmenin cezası 5 bin Singapur dolarına kadar çıkıyor
Singapur Sivil Havacılık Otoritesine (CAAS) göre uçakta sigara içmek yasak. Özellikle uçak tuvaletinde sigara içmek veya burada bulunan duman dedektörlerine müdahale etmek ciddi bir ihlal olarak değerlendiriliyor.
Singapur’a kayıtlı bir uçakta sigara içmekten suçlu bulunan kişiler 5 bin Singapur dolarına kadar para cezası, 12 aya kadar hapis veya her iki yaptırımla karşı karşıya kalabiliyor.
SQ836 uçuşunun detayları
Uçuş kayıtlarına göre SQ836 sefer sayılı uçak, 21 Ağustos’ta Singapur’dan yerel saatle 09.49’da kalktı.
Yaklaşık 4 saat 58 dakika süren uçuşun ardından uçak 14.48’de Şanghay’a indi.