Pentagon’un Türkiye’ye S-400 resti ne anlama geliyor?

featured
Patriot füzeleri ilk kez 1991'deki Körfez Savaşı'nda Suudi Arabistan ve İsrail'i korumak için kullanıldı.

ABD ile Türkiye arasındaki S-400 krizinde Washington’dan şu ana kadarki en net açıklama geldi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Charlie Summers, Ankara’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması hâlinde, bunun ABD-Türkiye askeri ilişkilerinde “ciddi sonuçları” olacağını söyledi. Summers, Türkiye’nin bu durumda ABD’den Patriot hava savunma sistemi ve F-35 savaş uçağı alamayacağını sözlerine ekledi.

Türkiye ile Rusya arasında S-400 anlaşması imzalanmıştı.

Türkiye geri adım atmıyor

ABD, NATO müttefiki Türkiye’nin Rusya’ya ait bir füze sistemini satın almasına karşı çıkıyor. Washington, S-400’lerin NATO’nun hava savunma sistemine entegre edilemeyeceği uyarısında bulunuyor. Ancak S-400 sistemi için Rusya’ya hâlihazırda ödeme yapmış olan Ankara, bu kararından geri adım atmıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “S-400 konusunda biz işi bitirdik, o bitmiş bir şey. Onu artık konuşmamızın anlamı yok. Çünkü gerek Sayın Putin ile gerekse Rusya ile biz bu anlaşmayı bitirmiş vaziyetteyiz. Yani kredi şartlarından ortak üretime varıncaya kadar bütün bunlar konuşuldu, anlaşıldı, imzalar atıldı bitti. Şimdi bizim bir geri dönüşümüz asla olamaz” demişti. Erdoğan hatta Türkiye’nin S-400’ten sonra Rusya’nın yeni nesil S-500 sistemini de temin edebileceğini söylemişti.

Akar: Ekim’de kurulmaya başlanacak

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da bugün yaptığı açıklamada, S-400’lerin Ekim ayından itibaren kurulmaya başlanacağını belirtti. “Önümüzdeki günlerde bunlar gelmeye başlayacak. Ekimden itibaren kurulmaya başlanacak. Nerelerde olacağı konusunda Hava Kuvvetleri çalışmaları sürdürüyor” diyen Akar, Türkiye’nin S-400’ler yüzünden ABD ile yaşanan krizi aşmak için temaslarının sürdüğünü ifade etti. ABD’li yetkililerin Reuters’a verdiği bilgiye göre, Patriot füze kalkanı sisteminin 3,5 milyar dolara satışı için resmi teklif yapan Washington’ın, Ankara’ya tanıdığı süre Mart ayı sonunda dolacak.

Rusya: S-400 sorunsuz ilerliyor

Rus devlet savunma sanayi şirketi Rostech’in Uluslarası İşbirliği ve Bölgesel Politikalar Direktörü Viktor Kladov, Türkiye ve ABD arasında krize yol açan S-400 füze savunma sisteminin teslimat sürecinin pürüzsüz şekilde ilerlediğini açıkladı.  ABD ve Türkiye arasında yaşanan gerilim sorusunu cevaplayan Kladov, “Bu ülkeler arasındaki bir ticaret. Kimin hoşlanıp kimin hoşlanmadığını göz ardı ederek müşterek hareket etmeye çalışıyoruz. Biz sadece Türk yetkililerin bizden talep ettikleri füze savunma sistemini satıyoruz. Bu sadece bir iş” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Pentagon’un Türkiye’ye S-400 resti ne anlama geliyor?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir