Uzay

NASA Çin’i sollamak istiyor; İlk önce Mars kolonisini oluşturmak istiyor

NASA, Mars kolonisi için ABD'li yetkililerden daha fazla destek istiyor. Aksi takdirde Çin'in ilki başaracağını iddia ediyorlar.

Mars kolonisi oluşturma fikri uzun yıllardır var. Bununla birlikte, ülkeler arasındaki rekabet Güneş Sistemimizdeki diğer birimlere de ulaşıyor. ABD ve Rusya arasındaki Soğuk Savaş yıllarında başlayan uzay rekabetinin artık tarafları çok daha fazla.

Çin‘in son yıllarda başlattığı uzay görevlerini, Hindistan‘ın ve Birleşik Arap Emirlikleri‘nin uydularını görüyoruz. Ancak NASA (ABD Havacılık ve Uzay Ajansı) bu durumdan hoşnut görünmüyor. ABD’li uzay ajansı yetkilileri Çin’den önce Mars’a insanları yerleştirmek istediklerini açıkladı.

Mars kolonisi için nükleer enerjili roket gerekiyor

Shiftdelete’de yer alan habere göreNASA yetkilileri, ABD’nin jeopolitik rakiplerini Kızıl Gezegen konusunda yenmek istiyorsa nükleer enerjili uzay aracına yatırım yapması gerektiğini söyledi. United Press International‘ın haberine göre, yetkililer geçtiğimiz günlerde Konut Bilimi, Uzay ve Teknoloji toplantısında bir araya geldi.

Mars kolonisi konusunda NASA yöneticileri milletvekillerine seslendi. Vekilleri, nükleer enerjili roketleri araştırmak ve geliştirmek için kaynak oluşturmaya çağırdılar. Eğer bu roketler geliştirilirse, insanların Kızıl Gezegene sadece 3 ila 4 ay içinde ulaşması mümkün olacak. Bu, geleneksel, kimyasal güdümlü roketlerde gereken sürenin yarısı kadar.

NASA’nın Bütçe ve Finans kıdemli danışmanı Bhavya Lal, şunları söyledi: “Çin de dahil olmak üzere stratejik rakiplerimiz, Mars ve derin uzay bilimi görevlerinin yanı sıra, Ay’da sürekli insan varlığına yönelik emellerini yerine getirmek için nükleer güç ve itici güç de dahil olmak üzere çok çeşitli uzay teknolojilerine agresif bir şekilde yatırım yapıyor. ABD’nin rekabetçi ve küresel uzay topluluğunda lider kalabilmesi için hızlı bir şekilde hareket etmesi gerekiyor.”

Çin, “bir şeyler” deniyor

NASA yöneticilerinin bu açıklamaları, geçtiğimiz haftalarda Çin’in bazı çalışmalarından sonra geldi. Bu, elbette tesadüf olamaz. Görünen o ki, NASA yetkilileri ellerini çabuk tutmak ve koltuğunu kaptırmamak istiyor. Çünkü kısa süre önce iddiaya göre Çin, hipersonik nükleer yetenekli füze testi gerçekleştirdi.

Çin’in bu denemesi ABD’li yetkilileri oldukça şaşırttı. Zira ABD ve NASA, diğer ülkelerin uzay çalışmalarına küçümseyici bir bakışa sahip. Ancak geçmişte Rusya’nın Sputnik uydusu ABD’yi şoka uğratmıştı. NASA, sırada Çin’in olmasından endişe duyuyor. Bu arada, Çinli yetkililer ise hipersonik nükleer füze iddialarını reddetti.

Kongre ve NASA, Mars kolonisi için 2033’e işaret etti. Ancak Bilim Akademileri Uzay Nükleer Tahrik Teknolojileri Komitesi’nin başkanı Dr. Roger Myer, gerçekçi bir açıklama yaptı. Dr. Myer, insanlı Mars seyahatinin 2033 yılına kadar muhtemelen yapılamayacağını söyledi.

Bununla birlikte, Çinli yetkililer de 2033’te taykonotları Mars’a göndermek istiyor. Bhavya Lal, Çin’in nükleer itiş gücüne yatırımlarına devam etmesi halinde hedefini tutturacağını söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu