1. Haberler
  2. Havacılık
  3. İşte uçaklarda yolculara yasak olan gizli alanlar

İşte uçaklarda yolculara yasak olan gizli alanlar

CNN International, uçaklarda yolculara yasak olan gizli alanları haberleştirdi... Habere göre mürettebat dinlenme alanları, yolcuların çok fazla ilgisini çekmeyecek şekilde tasarlanmış. Haberde görüşlerine yer verilen Carr, "Yürüyen bir yolcu muhtemelen bir dolap olduğunu düşünecektir" diyor...

featured

CNN’in haberinde verilen bilgiler şöyle: Geniş gövdeli uçaklarda yapılan uzun uçuşlarda pilotların ve kabin ekibinin dinlenmek için kullandıkları bazı gizli alanlar vardır. Yolcular hiçbir koşulda bu alanlara erişemezler ve bu alanlar gözden uzak tutulur. Bunlara Mürettebat Dinlenme Bölmeleri denir ve uçaktaki yerleri modele göre değişir.

Boeing 787 veya Airbus A350 gibi daha yeni uçaklarda, ana kabinin üzerinde, üst gövdede bulunurlar. Ancak daha eski uçaklarda kargo bölümünde veya sadece ana kabinde de olabilirler.

Dinlenme alanları genellikle iki adettir: Biri kokpitin üzerindedir, genellikle iki ranza ve bir yatar koltuk içerir ve pilotlar için tasarlanmıştır. Diğeri ise kabin ekibi için, genellikle altı veya daha fazla ranza içeren ve kıç mutfağın üzerine yerleştirilmiştir.

(Fotoğraf: Boeing 777 yolcu jetindeki mürettebat dinlenme alanı / Boeing)

(Fotoğraf: Pilotlar için dinlenme alanı kokpite yakındır / Boeing)

CNN’in haberinde “Havayolları, uçak satın alırken mürettebat dinlenme alanlarının konfigürasyonunda söz sahibidir, ancak ana parametreler Federal Havacılık İdaresi gibi düzenleyiciler tarafından belirlenir. Örneğin, mürettebat dinlenme alanlarının “zorlayıcı gürültünün, kokuların ve titreşimin uyku üzerinde minimum etkiye sahip olduğu bir yerde” olması ve sıcaklık kontrollü olması ve mürettebatın aydınlatmayı ayarlamasına izin vermesini zorunlu kılar” deniliyor.

Ranzalar veya düz bir uyku pozisyonuna izin veren yataklar 78 x 30 inç (198 x 76 santimetre) boyutunda olmalıdır. Etraflarındaki boşluk bulunmalıdır. Sonuç olarak bu alanları bir Japon kapsül oteline benzetebiliriz. Penceresiz, sıkışık ama rahat bir uyku için her şey düşünülmüş…

787, 777 ve 767 de dahil olmak üzere Boeing uçaklarında çalışan United Airlines’ta uçuş görevlisi olan Susannah Carr, bu alanlar için “oldukça rahat olabiliyorlar” diyor ve devam ediyor: “Yastıklı bir şilte, hava sirkülasyonunu sağlayan bir havalandırma deliği ve daha serin veya daha sıcak tutabilmeniz için sıcaklık kontrolleri var. Bize genellikle uluslararası uçuşlarımızda business class’ta kullanılanlara benzer nevresimler sağlanıyor.”

Peki ama bir işletmeden, hatta birinci sınıf koltuktan daha mı iyiler? Carr, “Bazı yönlerden evet, bazı yönlerden hayır” diyor ve devam ediyor: “Yataklar birinci sınıftan daha geniş olabilir ve şahsen benim için, uçağa bağlı olarak, daha fazla diz mesafesi olabiliyor. Ama bu bir ranza, yani kabinde olmak için tam baş boşluğuna sahip olmanız gerekmiyor ve açıkçası yok. Ayrıca mahremiyetiniz de yok. Ve eğer klostrofobiniz varsa, kesinlikle orada olduğunu hissedebilirsiniz“.

YOLCULARIN ÇOK DİKKATİNİ ÇEKMEYECEK ŞEKİLDE TASARLANIR

Mürettebat dinlenme alanları, nerede olurlarsa olsunlar yolcuların çok fazla ilgisini çekmeyecek şekilde tasarlanmıştır: Carr, “Yürüyen bir yolcu muhtemelen bunun bir dolap olduğunu düşünecektir” diyor: “Ona nasıl erişeceğimiz konusuna fazla girmeyeceğim. Ara sıra bunun bir banyo kapısı olduğunu düşünen ve açmaya çalışan insanlarımız oluyor, ama biz onlara sadece işin aslına giden yolu gösteriyoruz.”

Kapının arkasında genellikle küçük bir iniş ve en azından en yeni uçaklarda üst kata çıkan bir merdiven bulunur. Carr, “Bazen şaka yollu bir şekilde onlara ‘yeraltı mezarları’ diyorum” diyor.

A330 SAS uçağındaki dinlenme alanına ulaşmak için kabin ekibi küçük bir merdivenden iner.

Uzun mesafeli uçuşlarda kabin ekibi üyeleri genellikle planlanan uçuş süresinin en az %10’unu dinlenme alanlarında geçirir.

Finnair’de Airbus A330 ve A350 uçaklarında çalışan uçuş görevlisi Karoliina Åman, “Ortalama olarak, bunun uzun mesafeli uçuş başına yaklaşık 1,5 saat anlamına geldiğini söyleyebilirim” diyor. Ancak bu, havayoluna ve uçuş süresine bağlı olarak değişebilir – dinlenme süresi birkaç saate kadar uzayabilir.

Bu, uçuş sırasında yolcuların çağrılarına cevap verilmediği veya dinlenmekten başka bir iş yapmadığı, zihinlerin de dinlenmesine izin veren bir andır. Bu dinlenmenin amacı, uçuş sırasında uyanık ve hazır bir zihniyete sahip olabilmektir.

Bir dahaki sefere uzun mesafeli bir uçuştayken, uçağın önünde veya arkasında göze çarpmayan bir kapı için gözlerinizi dört açın – bir pilotun veya uçuş görevlisinin içinde uyuduğunu anlayacaksınız. Ancak yolcuların dinlenme alanlarına erişimi yasak olduğu için mürettebat üyelerinin size etrafı gezdirmekten mutlu olmayacağını unutmayın.

1
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
İşte uçaklarda yolculara yasak olan gizli alanlar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir