Savunma Sanayi

İşte dünyanın en güçlü SİHA’ları listesi: Listede 3 tane Türk var!

Ukrayna-Rusya ve 2020’de Azerbaycan’ın Karadağ krizi ardından global çapta ülkelerin insansız hava aracı güçleri sorgulanmaya başlandı. Çünkü bahsi geçen iki krizde dünya da büyük bir yankı uyandırdı ve Türkiye’den bölgeye giden Türk SİHA’ları krizlerin sonuçlarına yön verecek etkilerde bulundu. Tüm bu yaşanılanların ardında “en güçlü SİHA hangisi?”, “en güçlü SİHA hangi ülkenin?” gibi sorularda sorulmaya başlandı. Konuyla ilgili yayınlanan en güncel listeyi sizin için derledik. İşte karşınızda “Dünyanın en güçlü SİHA’ları litesi”…

Dünyanın en güçlü SİHA’ları!

Öncelikle listemize geçmeden önce sıralama ölçütlerimizi belirleyerek başlayalım. Listemizde toplamda 7 adet İHA ve SİHA bulunmakta. Bu araçlar listede 1’den 7’ye kadar karışık şekilde sıralandı. Yani ilk SİHA en güçlüsü değil. Bu şekilde bir sıralama yapılamama sebebiyse hepsini bir araya getirip karşılama yapılamaması.

1- ABD Kratos XQ-58

Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından üretilen Kratos XQ-58 LCAAT ürünü dediğimiz ucuz maliyetli sistemlerdendir. Ses hızından 0.85 kat daha hızlı uçabilen Kratos XQ-58 uçuşlarında 45 bin ft irtifaya ulaşabilmektedir. Ayrıca bu İHA yapay zeka sayesinde akıllı İHA olarak geçmektedir ve herhangi bir operatöre ihtiyaç duymamaktadır.

 

2- Bayraktar AKINCI

Akıncı'nın seri üretimi başladı

Türk mühendisliğinin ürünü olan AKINCI diğer 2 Türk İHA’sıyla birlikte listede Türkiye’yi temsil etmekte. AKINCI Nato ve Türk yapımı (Roketsan) mühimmatları ile havada 24 saat kalarak kesintisiz uçabilmekte. Yedekli sistemleri sayesinde havada yaşanacak herhangi bir olumsuzluk anında AKINCI otonom sistemleri ile kendi kendine uçuşuna devam edebilmekte.

3- ABD X47-B

Amerikan ordusunda daha çok deniz kuvvetleri için kullanılan X47-B yine Amerikan Deniz Kuvvetleri tarafından geliştirilen bir İHA. Yüksek gizlilik gerektiren görevlerde kullanılan X47-B radarlara yakalanmayan özel bir boyaya sahip.

4- TUSAŞ ANKA

dünyanın en güçlü SİHA

5 farklı varyanta sahip olan TUSAŞ ANKA ilk uçuşunu 2010 yılında gerçekleştirdi. Aradan geçen 13 yılda 5 farklı varyantı üretilen ANKA Türkiye’nin ilk uzun menzilli SİHA’larından biridir. Toplamda aralıksız 30 saat havada kalabilen ANKA toplamda 1500 kilometre menzile sahip.

5- Çin CAIG Wing Loong-10

dünyanın en güçlü SİHA

Çin yapımı olan CAIG Wing Loong-10 bir de takma isme sahip. Wind shadow takma adıyla da bilinen bu İHA adından anlaşılacağı üzere hayalet moduna sahip. Yani radarlara yakalanmıyor. Yaklaşık 50 bin ft irtifada uçabilen CAIG Wing Loong-10 maksimum hızda 20, normal hızda 32 saat havada kalabilmektedir.

6- ABD MQ-9 Reaper

dünyanın en güçlü SİHA

Dünyada sayısız ülkenin kullandığı MQ-9 Reaper ilk uçuşunu 2001 yılında gerçekleştirdi. Aradan geçen 22 yıllık süreçte sürekli kendini geliştiren MQ-9 Reaper yaklaşık 50 bin ft yükseklikte 14 saat uçabilmekte. 2000 kilometre menzile de sahip olan MQ- Reaper 4,5 ton mühimmat taşıyabilmekte.

7- Bayraktar TB2

dünyanın en güçlü SİHA

Rus krizinde Ukrayna’nın kullandığı en caydırıcı silahlardan olan Bayraktar TB2, 18.000ft irtifada 27 saat kalabilme özelliğine sahip. 25 bin ft irtifada uçabilen Bayraktar TB2 kardeşi AKINCI gibi üst düzey otonom sistemlere sahiptir ve herhangi bir olumsuz anda operatörü olmadan otonom sistemleri ile uçuşuna devam edebilmektedir.

Kaynak: ShiftDelete

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu