İstanbul Havalimanı, erişilebilirlik alanındaki yenilikçi çalışmalarıyla hem Türkiye’de hem de dünya genelinde örnek olmaya devam ediyor. Fiziksel, zihinsel ve nörolojik farklılıklara sahip bireylerin seyahat deneyimlerini iyileştirme hedefiyle hareket eden havalimanı, ulusal ve uluslararası standartlara uygun hizmetleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde tasarladığı uygulamalarıyla fark yaratıyor.
Bu çabaların en büyük ödüllerinden biri, “Ulaşımda Erişilebilirlik” kategorisinde kazandığı prestijli ödül oldu. Ödülü, İGA İstanbul Havalimanı CEO’su Selahattin Bilgen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.
İşte İstanbul Havalimanı’nda Konforlu Seyahat İçin Yardımcı Hizmetler:
Asistan Çağrı Noktası
İGA İstanbul Havalimanı, asistanlık hizmeti için özel çağrı noktaları sunuyor. Hava yolu rezervasyonu yaptıran yolcular, terminal giriş kapılarının hemen önünde, sağda yer alan asistan çağrı telefonlarını kullanarak ilgili personele geldiklerini bildirebilirler. Ardından, ilk giriş kapısının sonrasındaki banklarda dinlenerek asistanın gelmesini bekleyebilirler. Bu hizmet, yolcuların rahat bir seyahat deneyimi yaşamalarını sağlamak amacıyla sunuluyor.
Yolcu Yakınları İçin Tekerlekli Sandalye
Havalimanına gelen yolcu yakınları, özellikle yürüme güçlüğü çeken yolcuları karşılamak ya da uğurlamak için pasaport kontrol noktaları öncesindeki danışma noktalarından ücretsiz tekerlekli sandalye talep edebilirler. Bu hizmet, konforlu ve sorunsuz bir deneyim sunarak seyahat eden herkesin ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor.
İGA İstanbul Havalimanı, her yolcuya eşit ve rahat bir seyahat imkanı sunmayı amaçlıyor.
İGA İstanbul Havalimanı: Erişilebilir ve Kolay İletişim Hizmetleri
Görüntülü Çağrı Merkezi
İGA İstanbul Havalimanı, işaret dili ile iletişim kuran yolcular için 7/24 hizmet veren bir görüntülü çağrı merkezi sunuyor. İstanbul Airport mobil uygulaması ve web sitesi üzerinden erişilebilen bu hizmet, işaret diliyle iletişimde bulunan misafirlere özel olarak tasarlandı. Böylece, tüm yolcuların ihtiyaçlarına uygun çözümler sunuluyor.
Dijital Danışma Kioskları
23 farklı noktada yer alan dijital danışma kioskları, yolculara görüntülü bağlantı üzerinden temsilcilerle görüşme imkanı tanıyor. Bu kiosklar, 7/24 işaret dili ile canlı destek hizmeti vererek, engelli yolcuların da havalimanındaki her türlü bilgiye erişimini kolaylaştırıyor.
İGA İstanbul Havalimanı, tüm yolcularının konforunu ve erişilebilirliğini ön planda tutarak, her bireyin seyahat deneyimini daha da kolaylaştırmayı amaçlıyor.
Ayçiçeği yaka kartı
Demans, otizm, konuşma güçlüğü, okuma güçlüğü gibi dışarıdan bakıldığında anlaşılmayan ancak günlük süreçlerde zorluk yaşayan bireyler için havalimanı süreçleri daha zorlu olabiliyor.
İGA İstanbul Havalimanı’ndaki farkındalık ve hassasiyet programı olan Ayçiçeği Yaka Kartı uygulaması, görünmeyen farklılıklara sahip bireyleri çalışanlara görünür kılarak onlara karşı daha hassasiyetle davranılmasına, daha fazla zaman tanınmasına ihtiyacı olabileceğinin fark edilmesine, ihtiyaçları olduğu noktada daha hızlı destek olabilmeye olanak tanıyor. Danışma noktalarından ücretsiz talep edilebilen Ayçiçeği Yaka Kartı, dünyada geçerli olan tüm noktalarda da kullanılabilmekte.
Engelli tuvaletleri
Terminal ve otopark içindeki her tuvalet bölgesinde, Braille tabelalı, sesli boş/dolu uyarısı veren, acil durum butonu yer alan, hareket sensörü ile kapısı dışarıya doğru açılan engelli tuvaletleri bulunuyor.
Yetişkin alt değiştirme odaları
Havalimanında alt değişim ihtiyacı duyan misafirler için yüksekliği ayarlanabilir yatak ünitelerine sahip yetişkin alt değişim odaları bulunuyor. Odalarda aynı zamanda ostomy (bağırsak) torbası ile seyahat eden yolcular için stoma lavaboları yer alıyor.
Görüntülü çağrı merkezi
İşaret dili ile iletişim kuran yolcular için görüntülü çağrı merkezi 7/24 hizmet veriyor. Görüntülü çağrı merkezi hizmetine İstanbul Airport mobil uygulaması ve web sitesi üzerinden ulaşım sağlanabiliyor. Bu hizmetten yalnızca işaret dili ile iletişim kuran misafirler de faydalanabiliyor.
Dijital danışma kioskları
23 farklı noktada bulunan, görüntülü bağlantı ile temsilcilerle görüşme imkanı sunan dijital danışma kioskları 7/24 işaret dili ile canlı destek hizmeti sağlıyor.
Rota yanımda
Beyaz baston kullanan yolcuların bağımsızca uçuş kapılarına gidebilmeleri, diledikleri hizmetlerden faydalanabilmeleri için İstanbul Airport mobil uygulamasının geliştirdiği Rota Yanımda ve tek şeritli hissedilebilir rota sunan Erişilebilir Rota ile yolcular bağımsız şekilde seyahat edebiliyor. Dünyada bir ilk olan “Erişilebilir Rota”, şu an yalnızca iç hatlar giden yolcu güzergahında bulunuyor. Telefonlarını “voice over” özelliği ile kullanan görme engelli misafirler İstanbul Airport mobil uygulamasından haritayı açtıklarında harita “Rota Yanımda” özelliği ile açılıyor. Rota Yanımda ile görme engelli misafirler bulundukları konumu öğrenebilmekte, haritada istedikleri noktayı arayabilmekte, bu noktalara rota çizdirerek sesli yönlendirmelerle istedikleri noktalara varabilmekte, etraflarında ne olduğuna dair bilgi alarak havalimanını bağımsızca keşfedebilmekte.
Erişilebilir rota
Tek şeritli “Erişilebilir Rota”, havalimanı giriş kapılarında bulunan dört şeritli kılavuz yollara bağlanmakta. B, C ve D check-in adalarının başlarına ve Türk Hava Yolları D Check-in adası Özel Yolcu Check-in alanına doğru ilerleyen erişilebilir rota İç Hatlar İkinci Güvenlik Kontrol Noktası Engelli Öncelikli geçiş üzerinden iç hatlar uçuş kapılarına kadar ana bir rota çiziyor. Rota boyunca tek şeritle ilerleyen rota, uçuş kapısı veya tuvalet bulunan noktalarda uyarıcı yüzey içermekte. Yolcular rota üzerinde ilerlerken Rota Yanımda uygulaması ile de etrafındaki hizmetler hakkında bilgi edinebiliyor.
İGA Yanımda sessiz odaları
Check-in bölgesinde iki, Dış hatlar giden yolcu bölgesinde bir, İç Hatlar giden yolcu bölgesinde bir adet olmak üzere toplam 4 adet “sessiz oda” sese, kalabalığa duyarlı misafirlere sakin bir alan sunuyor. Son kullanıcılarla birlikte yapılan saha gezileriyle ihtiyaca göre geliştirilen odalar farklı hizmetler veriyor. Check-in bölgesindeki odalarda protez uzvunu çıkararak bagajına yerleştirmek isteyen misafirler için küçük oda, kendi elektrikli sandalyesiyle gelen misafirler için sandalyesini şarj edebileceği şarj istasyonu ve uçuş bilgi ekranları bulunuyor. Uçuş kapıları bölgesinde bulunan odalarda ise TV, dokunsal oyuncaklar, duyu atölyeleri yanında soğukta saklanması gereken ilaçlar için buzdolabı, kriz durumunda kullanılmak üzere duvarları yumuşak zeminle kaplı ek küçük oda, kasları dinlendirmek için uzanma koltukları yer alıyor.
Beyaz bastonlu yolcular için kılavuz yollar
Beyaz bastonlu yolcular için giden yolcu katında 1., 3. ve 7. giriş kapıları öncesinde kaldırımdan başlayan, öncelikli güvenlik noktalarından geçerek danışma noktalarına ulaşan kılavuz yollar bulunuyor. Metro istasyonundaki kılavuz yollar asansöre bağlanıp buradan terminal 4. giriş kapısına çıkarak danışmaya ulaşıyor.
Ayrıca kılavuz yollar giriş kapıları öncesinde sağa ayrılarak asistan çağrı telefonlarına gidiyor. Hava yollarından asistanlık hizmeti rezervasyonu yaptırmış olan yolcular bu telefon aracılığıyla ilgili personellere ulaşabiliyor. Gelen yolcu katında ise karşılama noktalarından -2 katındaki toplu ulaşım bölgesi, aynı kattaki taksi bekleme alanı ve metroya ulaşan kılavuz yol uygulaması bulunuyor. Kılavuz yolların ulaştığı danışma noktalarında kat bilgilerini ve katta verilen hizmetleri Braille alfabeli olarak içeren panolar da yer alıyor.
Elektrikli tekerlekli sandalye şarj ünitesi
Kendi akülü tekerlekli sandalyesiyle havalimanını kullanacak olan yolcular sandalyelerini şarj edebilmeleri için şarj üniteleri aşağıdaki noktalarda bulunuyor:
- B Check-in adası İGA Yanımda Sessiz Oda Check-in
- Dış Hatlar Giden Yolcu Salonu C4 Uçuş Kapısı Karşısı
- İç Hatlar Giden Yolcu Salonu
Bagaj bekleme alanı
Özellikle engelli yolcular bagaj bekleme alanında bir çok zorluk çekiyor. Bu zorluk diğer yolcuların onları anlamamasından kaynaklanıyor. Havalimanları bu konuda bir çok projeye imza atıyor ve engelli bireylere yardımcı olmaya çalışıyor. İniş esnasında bagajını almakta zorluk çeken engelli yolcu kalabalıkta ve o kargaşada bagajına ulaşmakta zorluk çekiyor. İGA İstanbul Havalimanı’na iniş yapan engelli misafirler için bagaj alım noktaları etrafında öncelikli bekleme alanları yer alıyor. Ancak bu konuda havalimanlarının yaptığı girişler her ne kadar önemli olsa da diğer yolcuların onların alanlarını meşgul etmemsi de diğer bir zorluk olanağı olarak öne çıkıyor.
Erişilebilirlik ve Farkındalık İçin Café Yanımda
İGA İstanbul Havalimanı, fiziksel, duyusal ve zihinsel farklılıkları olan bireylerin hayata aktif katılımını desteklemek amacıyla İGA Yanımda projeleriyle önemli adımlar atıyor. Engelli istihdamı ve farkındalık çalışmalarıyla bu bireylerin havalimanında daha kolay bir deneyim yaşaması sağlanıyor. Bu projelerin bir parçası olarak açılan Café Yanımda, erişilebilirlik konusunda önemli bir örnek teşkil ediyor.
TUM iş birliğiyle iç hatlar giden yolcu bölgesinde hizmet veren Café Yanımda, engelli çalışanlarıyla misafirlerini ağırlıyor. Kafe, sese ve kalabalığa duyarlı bireyler için izole yemek alanı, hissedilebilir harita, işaret dili hizmeti veren dijital danışma kiosku, elektrikli sandalye şarj istasyonu ve erişilebilir masa ve sandalyeleri ile tasarlanmış. Ayrıca, kafenin geliri, erişilebilirlik alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşılmakta.
Café Yanımda, İGA İstanbul Havalimanı’nda engelli yolculara ve tüm bireylere eşit fırsatlar sunan bir sosyal sorumluluk örneği olarak yolcularına farklı bir deneyim sunuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İGA’ya “Ulaşımda Erişilebilirlik”ödülü
Ödülü, İGA İstanbul Havalimanı CEO’su Selahattin Bilgen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.
İGA CEO’su Bilgen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında gerçekleşen Engelsiz Türkiye Buluşması’nda iGA Istanbul Airport olarak ödüle layık görülmenin gururunu yaşadık.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından, erişilebilirlik alanındaki çalışmalarımızla “Ulaşımda Erişilebilirlik” kategorisinde ödüle uygun görülmek, iGA İstanbul Havalimanı için büyük bir onurdur. Seyahat etmenin her bireyin hakkı olduğu bilinciyle engelli yolcularımızın seyahat deneyimlerini iyileştirmek ve herkes için erişilebilir bir havalimanı olmak adına gösterdiğimiz çabanın, böylesine anlamlı bir ödülle taçlandırılması, doğru yolda ilerlediğimizin bir göstergesidir. Bu özel ödülde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma gönülden teşekkür ediyorum. Daha iyisini başarmak için aynı azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.