1. Haberler
  2. Gündem
  3. İran’ın Kevser’i ABD’nin F-5F Tiger’in kopyası mı?

İran’ın Kevser’i ABD’nin F-5F Tiger’in kopyası mı?

featured

Tahran’da düzenlenen törenle İranlılar ‘Yüzde 100 yerli savaş uçağı – Kevser’i kamuoyuna tanıttı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin de katıldığı törende uçağın Amerikan Northrop şirketinin tasarımı F-5F Tiger’i ‘yüzde 100’ benzemesi dikkat çekti.

Şah döneminde ABD İran’a 16’sı fotoğrafta gözüken F-5F tipi çift, 44’ü de tek kişilik F-5E olmak üzere 60 adet ikinci nesil F-5 uçağından satmıştı. F-5’lerin ilk nesli olan F-5A ve çift kişilik B’lerden İran’ın elinde yaklaşık 120 adet bulunuyordu.

İran, ayrıca İslam Devrimi’nden sonra F-5 uçaklarına bazı modifikasyonlar yaptı. Çift kuyruklu tasarım bunlardan biriydi. Ayrıca bazı A modelleri modifikasyon sonrasında çift kişilik B modeli haline getirildi. Ambargo nedeniyle İran bu uçakların büyük kısmını kopyalama yöntemi ile geliştirdiği parçalarla uçurmaya çalışıyor.

İran bundan bir kaç yıl önce stealth yani radara yakalanmayan bir uçak tasarladığını açıklamıştı. F-313 Kahır adı verilen uçak büyük bir törenle tanıtılmıştı (aşağıda). Bir dönem bu uçağın taksi testlerine başladığı iddia edilse de sonrasında bir haber gelmemişti. Uçağın uçabilecek bir aerodinamiğe sahip olmaması, ‘kokpitine bir pilot sığabilir mi’ sorusuyla birlikte tartışılmıştı.

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
İran’ın Kevser’i ABD’nin F-5F Tiger’in kopyası mı?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir