İran, ABD ve İsrail ile yaşanan çatışmalar sırasında savaş uçaklarının düşürüldüğünü ve bazı pilotların Katar tarafından esir alındığını iddia etti.
İran Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, çatışmalar sırasında iki savaş uçağının düştüğü, uçaklarda bulunan dört pilottan üçünün Katar tarafından canlı ele geçirildiği öne sürüldü.
İran’dan Kızılhaç’a çağrı
Tahran yönetimi, Katar’da tutulduğu iddia edilen pilotların yaklaşık altı aydır aileleriyle görüştürülmediğini savundu.
İran, pilotların durumunun incelenmesi ve haklarının korunması amacıyla Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne çağrıda bulundu.
Tahran yönetimi, Kızılhaç’tan pilotların durumunu araştırmasını ve serbest bırakılmaları için gerekli girişimlerde bulunmasını istedi.
Katar’dan henüz doğrulama gelmedi
İran’ın gündeme getirdiği iddialar henüz Katar tarafından doğrulanmadı.
Pilotların hangi savaş uçaklarında görev yaptığı, uçakların nerede düştüğü ve Katar tarafından nasıl ele geçirildiklerine ilişkin ise İran açıklamasında ayrıntı paylaşılmadı.
İran’ın açıklamasının ardından gözler Katar’dan gelecek resmi açıklamaya çevrildi.