İnsansız hava araçlarında dünya liderliğine oynayan Baykar, İtalyan efsanesi Piaggio Aerospace’i küllerinden doğuruyor. Baykar CEO’su Haluk Bayraktar, ikonik P.180 Avanti uçağının üretim kapasitesini 6 kat artıracaklarını ve “Avanti Next” ile sivil havacılıkta yeni bir dönem başlatacaklarını müjdeledi.
Türkiye’nin teknoloji devi Baykar, 2023 sonunda bünyesine kattığı İtalyan uçak üreticisi Piaggio Aerospace için yol haritasını çizdi. Baykar CEO’su Haluk Bayraktar’ın 12 Ocak’ta yaptığı açıklamalar, sadece bir satın alma değil, Avrupa havacılık haritasını değiştirecek stratejik bir hamleyi gözler önüne serdi. Gökyüzünün en estetik uçaklarından biri kabul edilen P.180 Avanti, Türk mühendisliği ve Baykar’ın operasyonel gücüyle yeniden tanımlanıyor.

Üretimde Devrim: Yılda 30 Uçak Hedefi
Haluk Bayraktar, mevcut tesislerde yılda yalnızca 4-5 adet üretilen P.180 Avanti için hedeflerinin çok büyük olduğunu belirtti. Mevcut kapasitenin tam performansla kullanılmasıyla, üretimin kısa sürede yılda 25-30 uçak seviyesine çıkarılması planlanıyor. Bu hamle, Piaggio’nun küresel pazardaki rekabet gücünü yeniden kazanması anlamına geliyor.

Yeni Efsane Yolda: “Avanti Next (NX)”
Baykar, mevcut modelin ötesine geçerek teknoloji dolu bir gelecek vadediyor. “Avanti Next (NX)” adıyla geliştirilen yeni sürümde şu yenilikler dikkat çekiyor:
-
Dijital Kokpit: En gelişmiş Garmin aviyonik sistemleri.
-
Maksimum Konfor: Dijital kabin basınçlandırma ve İtalyan estetiğini koruyan yenilenen iç mekanlar.
-
Kesintisiz İletişim: Uydu bağlantılı gelişmiş haberleşme sistemleri.
-
Düşük Maliyet: Uzatılan bakım aralıkları sayesinde işletme maliyetlerinde ciddi tasarruf.

Villanova d’Albenga: Baykar’ın Avrupa’daki Teknoloji Üssü
Baykar’ın vizyonu sadece uçak üretmekle sınırlı değil. İtalya’daki tesislerin, motor parçaları imalatı ve geniş kapsamlı motor bakım-onarım (MRO) hizmetleriyle dev bir merkeze dönüştürülmesi hedefleniyor.
Daha da önemlisi, savunma sanayiini heyecanlandıran ortaklık: Baykar, İtalyan savunma devi Leonardo ile kurulan LBA Systems üzerinden AKINCI İHA’ların Avrupa pazarı için üretimini de bu tesislerde yürütmeyi planlıyor.

“Finansal Değil, Stratejik Bir Yatırım”
Satın almanın perde arkasını anlatan Haluk Bayraktar, “Piaggio sivil havacılıkta muazzam bir bilgi birikimine, Baykar ise İHA dünyasında pazar liderliğine sahip. Bu iki dev gücü birleştiriyoruz” dedi. Halen dünyada aktif olarak uçan 220 adet P.180 Avanti uçağının bulunması, markanın küresel güvenilirliğini kanıtlarken, Baykar’ın bu mirası geleceğin teknolojisiyle harmanlaması havacılık dünyasında büyük merak uyandırıyor.