Easy Jet, Ryanair ve Jet2 GZP’ye uçmuyor?

featured

AVRUPA’NIN önde gelen düşük bütçeli hava yolu şirketlerinden EasyJet, Manchester-Dalaman kapasitesinde artışa gitti. Daha önce Manchester’dan Dalaman’a haftanın 7 günü birer uçuş düzenleyen EasyJet, 8 Haziran’dan sonra, cuma ve pazar günleri hariç günde iki uçuş yapmaya başlayacak. Bu da toplam kapasitenin yüzde 70’in üzerinde artması anlamına geliyor.

Peki Easy Jet’in yanı sıra Ryanair ve Jet2 gibi low cost denilen düşük bütçeli hava yolu şirketleri neden Gazipaşa-Alanya Havalimanı’nı (GZP) tercih etmiyor?

Sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından bir açıklama yapan Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Genel Başkanı ve Dim Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Dim, TAV ve GZP yetkililerini de etiketleyerek “Easy Jet, Ryanair ve Jet2 gibi low cost (düşük bütçeli) tarifeli uçuş yapan şirketler neden Alanya GZP’ye uçmuyor?” diye sordu.

‘ALANYA İÇİN MİLAT OLABİLİR’

Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu, Dim’in çok doğru bir konuya değindiğini belirterek “Sayın Dim çok doğru bir konuya değinmiş. Özellikle Easy Jet, Ryanair ve Jet2 gibi hava yolu şirketleri tüm Avrupa’da bilinen en ekonomik hava yolu şirketleridir. Özellikle çok yoğun olmayan havaalanlarını da maliyetleri düşük diye tercih etmektedirler. Uçtukları yerin bir özelliği ise, daha fazla yolcu taşımak adına insanların karşılıklı vizeye ihtiyaç duymadan gidebildikleri yerlerdir. Zira yurtdışından insanlar ülkemize vizesiz girebildikleri gibi belki bir gün Türk vatandaşları da buralara vizesiz girmeye başladığı gün bu firmalar Türkiye’yi gündeme alacaklardır. Konuyu sadece Gazipaşa-Alanya Havalimanı (GZP) ile kısıtlamayıp bunun gibi nice güzel turizm bölgelerimizin büyüyebilmesi için bu tür uçaklara ihtiyacı vardır. İki yıl önce Easy Jet CEO’su bir Türk acentesi ile Gazipaşa-Alanya Havalimanımıza gelip bazı incelemelerde bulunmuştu. Önümüzdeki yıllar için burayı planladığını biliyorum. Fakat geçen sene Thomas Cook krizinden sonra belki bu planını bir süreliğine ertelemiştir. Özellikle TAV yetkililerinin devletimizin de desteğini alıp bu konunun üzerine ısrarla giderek güzel sonuçlar çıkartabileceğini düşünüyorum. Açıldığı taktirde Alanya için bir milat olacaktır” dedi.

‘ALANYA İNGİLİZ PAZARINDA TANITILMALI’

Network Turizm/Alfa GoTours sahibi ve Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) 8’inci Meslek Komitesi üyesi Alper Gencelli, Alanya’nın tanıtımı noktasında çalışma yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Gencelli “Bu hava yolu şirketleri genelde destinasyon talebi gören yerlere daha çok uçuyorlar. Bu yerler genellikle Yunan Adaları, İspanya ve Kanarya adaları gibi. Nedeni de burada koltuk satış korkusu yok. Uçak her halükarda doluyor. Alanya’da o koltukları satacak acentelere ihtiyaç var. Bunlar genelde İngiltere’den, Belçika’dan, Hollanda’dan ve belli Avrupa bölgelerinden uçuyorlar. Son 2-3 yıldan beri Avrupa pazarı Türkiye’ye karşı kötü seyrediyor. Şu an iyi olan tek pazarımız Rusya. İskandinav pazarında halen iyileşme yok, ortada gidiyor. Dalaman ve Bodrum bölgesi İngiliz bölgesi fakat Alanya tam anlamıyla bir İngiliz destinasyonu değil. Alanya Rus, Alman, İskandinav ve Doğu Avrupa destinasyonu. Tabiki İngiltere’den de talep var ama diğer ülkelerle kıyasladığınız zaman talep az. İngilizler Alanya’yı ve çevresini çok iyi bilmiyor. İngilizlere Kalkan, Fethiye, Ölü Deniz, Bodrum, Marmaris, Turunç, İçmeler, Didim, Kuşadası dediğiniz zaman talep görüyor. İlk önce o turistleri Alanya ile tanıştırmamız lazım. Burası İngilizlere daha çok tanıtılmalı. İngilizler alışılagelmiş şeylerinden vazgeçmiyorlar. İngiltere’de olan World Travel Market Fuarı her yıl kasımın başında Londra’da yapılıyor. Londra’daki pazarlarda tanıtım yapılabilir. Çoğunlukla bizim genelde tanıtımlarımız diğer pazarlarda. Alanya’nın İngiltere pazarına tanıtılması lazım. Bu tanıtım da tabi ki seyahat acentelerinin bir şekilde İngilizleri buraya getirmesiyle oluyor. Oradan gazeteciler, bloggerlar veya köşe yazarlarını buraya getirmek, gezdirmek ve tanıtmak gerekir. Tabi bu durumda elini taşın altına koyacak acentelerin de olması gerekiyor” diye konuştu.

‘GZP’YE TALEP ARTACAKTIR’

Egzotik Turizm sahibi Cengiz Topçu da, “Tur operatörleri açısından baktığımız zaman Gazipaşa Alanya Havalimanı’nın hitap ettiği destinasyonlar Antalya’ya göre uzaklık bakımından dezavantaj teşkil ediyor. Antalya Havalimanı’na inen bir uçağa Kemer ve çevresi, Antalya, Belek ve Side bölgesine kadar geniş bir yelpazede misafir bulma şansı varken, Gazipaşa’da bu konuda sıkıntı yaşanıyor. Artık havalimanından oteline giden misafir kısa ve konforlu yolculuk tercih ediyor. İlerleyen yıllarda Gazipaşa’nın da destinasyon olması ile bu havalimanına talep artacaktır” şeklinde konuştu.

‘BİZDEN TALEPLERİ OLMADI’

Yeni Alanya’nın sorularını yanıtlayan TAV yetkilileri ise, Easy Jet, Ryanair ve Jet2 gibi low cost denilen düşük bütçeli havayolu şirketlerinin Gazipaşa-Alanya Havalimanı’nı kullanmak adına herhangi bir talepte ve girişimde bulunmadıklarını belirttiler.

Yeni Alanya

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Easy Jet, Ryanair ve Jet2 GZP’ye uçmuyor?