Arjantin Ulusal Göç Dairesi‘nin (DNM) Direktörü Florencia Carignano, TN televizyon kanalına yaptığı açıklamada, sadece son üç ayda Rus vatandaşı 5.800 hamile kadının ülkeye girdiğini söyledi.
Carignano “Tek bir uçakta, gebeliklerinin yaklaşık 32, 33, 34’üncü haftalarında olan 33 Rus vatandaşı vardı” dedi.
Carignano, açıklamayı gebeliklerinin ileri aşamalarındaki altı Rus kadının Buenos Aires’teki Ezeiza Uluslararası Havaalanı’nda “sahte turistler” oldukları gerekçesiyle tutulmalarının ardından yaptı.
Yetkililere göre kadınların dönüş biletleri yoktu ve Arjantin’de nereleri görmeye geldiklerini açıklayamadılar. Buna karşın, ülkeye girilmelerine izin verildi.
TürkRus’ta yer alan habere göre; Carignano, bu altı Rus kadının, ülkeye turist olarak giren, yüksek harcama gücüne sahip, ancak asıl amaçları doğum yapmak olan kadınlar dalgasının bir parçası olduğuna dikkat çekti.
DNM’in verilerine göre 2022’de ülkeye 10.777 Rus kadın girdi ve bunların 6.401’i ülkelerine geri döndü.
Carignano “Vizeyle gelip, bunu zorunlu kurallara göre yaparsanız, çocuk doğurmak için Arjantin’e gelmek suç değil” diyor ve devam ediyor:
“Arjantin’de yaşamaya, çalışmaya ve çocuklarını yetiştirmeye geldikleri için hoşnutuz. Sorun bu insanların gelmesi, çocuklarını doğurması, Arjantinli olarak kaydettirmeleri ve hiç geri dönmemeleri”
BBC’den Veronica Smink’in araştırmasına göre Arjantin, daha “güçlü” bir pasaport elde etmek için ülke dışından gelinip, doğum yapıldığı “doğum turizminde” popüler olan ilk ülke değil.
Ülke sınırlarında doğanların otomatik olarak vatandaşlık elde ettiği kurallara sahip olan diğer ülkeler de bunu yaşadı.
Bu kuralların olduğu ülkeler genelde Amerika kıtasında. Doğum turizminin başlıca güzergahı ise Amerika Birleşik Devletleri.
Bunu yapanlar sadece Ruslar da değil. Ancak BBC Rusça’dan Maria Kiseleva, son yıllarda zengin ve ünlü Rusların, çocuklarının ABD vatandaşı olması için, mülk sahibi oldukları Miami’de doğum yapmasının sık görülen bir durum olduğunu söylüyor.
Kiseleva “Ancak son yıllarda, ABD vizesi almak giderek zorlaştı. Dolayısıyla, bazı kadınlar başka ülkeleri denemeye başladı” diyor.
Bu eğilimin de 2015’te Rus ekonomisinin durgunluğa girmesi ve rublenin dolar karşısındaki değerinin yarı yarıya azalması, yani ABD’ye seyahatin iki kat daha pahalıya gelmesinin ardından daha da yoğunlaştığını belirtiyor.