Deporte Yolcu Nedir? Sınır Dışı Edilen Yolcu Ne Demek?

Bulunduğu ülkenin vatandaşı olmayan ve herhangi bir neden yüzünden (suç vb.) kendi ülkesine ya da başka bir ülkeye hava yolu aracılığı ile yollanan kişilere, deporte ya da sınır dışı edilen yolcu denir.

featured

Bulunduğu ülkenin vatandaşı olmayan ve herhangi bir neden yüzünden (suç vb.) kendi ülkesine ya da başka bir ülkeye hava yolu aracılığı ile yollanan kişilere, deporte ya da sınır dışı edilen yolcu denir. Deporte yolcular, kimi zaman bir güvenlik görevlisi eşliğinde, kimi zaman da tek başlarına uçağa biniş yaparlar.

Deporte Etmek Ne Demek?

Deporte etmek, ilgili güvenlik birimi tarafından ülkeden sınır dışı edilmek demektir. Vizeniz bittiyse ya da bulunduğun yurt dışı destinasyonunda yasalara karşı geldiyseniz deporte edilebilirsiniz. Deporte olmak, ileride de karşınıza çıkacak bir durum olduğu ve gelecekteki yurt dışı planlarınızı etkileyebileceği için bulunduğunuz ülkede her zaman kurallara uymanızı ve vize tarihlerine dikkat etmenizi öneririz.

Vize aşımı nedeni ile bulunduğu destinasyonda kalmaya devam eden kişilere “overstay” tanımı yapılır. Overstay tespiti, deporte edilmenin ilk aşamasıdır.

Bunun dışında politik gerekçeler ile de bir kişinin deporte edilme olasılığı mevcuttur. Tüm bu durumlar için deporte avukatlarından danışmanlık talep etmek en mantıklı yoldur. Deporte edilen yolcular, ikiye ayrılmaktadır: Depa ve Depu. Sınır dışı edilirken uçağa güvenlik görevlisi ile beraber binen yolculara depa, güvenlik görevlisi olmadan binen yolculara ise depu denmektedir. Depa, daha çok uçuş güvenliğini tehlikeye atabilecek yolcular için kullanılır. Bazı durumlarda yolcu kelepçeli bir şekilde de uçağa alınabilir. Deporte yolcuların seyahat masraflarını devlet karşılar.

Deporte Edilmenin Sonuçları Nelerdir?

Deporte yolcuların, deport edilme, yanı sınır dışı edilme nedenlerine göre bulunduğu ülkede belirli bir süre girememe ya da hayatı boyunca ülkeye alınmama gibi durumlarla karşılaşabilir. Vize ihlali gibi durumlarda, çoğu ülkenin uyguladığı ceza, vize ihlali yapan kişinin ülkeye 5 yıl boyunca giriş yapamamasıdır. Deporte edilen yolcular, eğer haksızlığa uğradıklarını düşünüyorlarsa bu tür davalara bakan avukatlar yardımı ile bu cezayı kaldırabilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Deporte Yolcu Nedir? Sınır Dışı Edilen Yolcu Ne Demek?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir