1. Haberler
  2. Savunma Sanayi
  3. Bayraktar’ın montajı Ukrayna’da mı yapılacak?

Bayraktar’ın montajı Ukrayna’da mı yapılacak?

featured

Rus uzmanlar, Ukrayna’nın Türkiye’den Bayraktar TB2 insansız hava aracı (İHA) satın alabileceği yönündeki açıklamaları değerlendirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko, Baykar Makine insansız hava aracı (İHA) sistemleri fabrikasını ziyaret etmişti. Ziyaret sırasında Ukrayna ve Türkiye arasında savunma sistemleri konusunda işbirliği ve koordinasyon görüşülmüştü. Poroşenko’nun ziyaretinin ardından, Kiev’in Türkiye’den Bayraktar TB2 insansız hava aracı (İHA) satın alabileceği sinyali verilmişti.

Diğer yandan Ukrayna medyası, Türkiye’den Bayraktar TB2’nin ithalatıyla ilgili anlaşmanın büyük ihtimalle imzalandığını iddia ederek İHA’nın Ukrayna’daki Antonov uçak fabrikasında seri montajına başlanacağını ileri sürdü.

BAYRAKTAR TB2’NİN UKRAYNA’DA MONTAJI TÜRKİYE’NİN İŞİNE YARIYOR MU?

Ukrayna neden Türk İHA’larına ilgi gösteriyor? Türkiye, Bayraktar TB2’in montajını Ukrayna’da yapmaya hazır mı?

Moskova Devlet Dışişleri Üniversitesi (MGIMO) Askeri ve Siyasi Araştırmalar Merkezi Direktörü Aleksey Podberezkin, Sputnik radyosuna açıklamasında, “Askeri ve siyasi işbirliği açısından elbette en kârlı yol bu teçhizatı satmaktır. Çünkü satışın ardından kaçınılmaz olarak bakım, modernizasyon, personel eğitimi aşaması başlıyor. Bu aşama sırasında bir takım ilişkiler kuruluyor ve ülke bundan para kazanıyor” dedi.

Ukrayna, Türkiye’den Bayraktar TB2 insansız hava aracı alacak mı?

Ancak Türk İHA’larının montajının Ukrayna’da yapılması olasılığının da gerçekçi olduğunu söyleyen Podberezkin, “Bunun basit bir sebebi var. Ukrayna’nın elinde Sovyet savunma sanayisinin kalıntıları var. Söz konusu oldukça ileri teknolojiler. Özellikle de radyoelektronik ve uçan araçlarla ilgili her şey. Onlar da bir zamanlar İHA’lar geliştiriyordu. Çok ihmal edilmiş durumdalar, bu başka mesele. Türklerle ortaklaşa hızlıca düzeltebilirler” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA, TÜRK BENZERİ İHA’LAR ÜRETEBİLİR Mİ?

Ukrayna’nın öncelikle Ar-Ge aşamasını kısaltmaya ilgi duyduğunu kaydeden Rus uzman, “Herhangi bir üretimi tek başına canlandırmak için Ukraynalıların sadece para değil partnerlere ve onlar için en uygun fiyata satılabilecek bir takım teknolojilere de ihtiyacı var. Ukrayna’nın Türk yapımına benzer İHA’ları üretebilmesi için savunma sanayisinin tüm elemanlarını canlandırmak zorunda olacak. İlki, İHA tasarımı, ki bu onların elinde vardı. İkincisi, kadrolar, bu da vardı. Üçüncüsü İHA’yı idare edebilecek kişiler, bu da vardı. Sovyetler döneminde Ukrayna’da var olan savunma sanayisindeki kültürle tüm bunlar yeniden yapılabilir ama bunun için zamana ve paraya ihtiyaç var” yorumunda bulundu.

TÜRKİYE İÇİN CAYDIRICI FAKTÖRLER

Ukrayna’nın doğusunda Donbass bölgesindeki duruma değinen Podberezkin, “Sorun şu ki, savaş çıkması durumunda ülkeler genel olarak savaşan taraflara ölümcül silah sağlamıyor. Uluslararası kurallar bunu hoş görmüyor. Bu noktada elbette Türkiye için bazı caydırıcı faktörler olabilir” diye konuştu.

TÜRKİYE KENDİ İHA’LARLA GURUR DUYUYOR

Diğer yandan Plehanov Rusya Ekonomi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Sosyoloji Bölümü Başkanı Koşkin, “Öncelikle Türkiye’nin savunma sanayisi alanında istediği ülkeyle tek taraflı anlaşmalar yapma hakkına sahip ve Ukrayna istisna değil” dedi.

Sputnik’e konuşan Koşkin, Türkiye’nin modern İHA üretimindeki ciddi başarılarına dikkat çekerek bu konuda şu değerlendirmede bulundu:

“Günümüzde, yeni insansız hava araçları projelerinin geliştirilmesi alanındaki hırs ve başarılar, hem savunma sanayisi hem de bilim insanlarının başarısının göstergesidir. Elbette Türkiye bununla gurur duyuyor ve karşılıklı yarar sağlayacak koşullarda İHA tedarik etmeye hazır. Günümüzde İHA, Türk savunma sanayisinin markasıdır. Türkiye’nin bu markayı desteklemeye çalıştığını düşünüyorum. İlgi duyan ülkeler de bu ürünü elde etmeye çalışıyor”.

Kaynak: Sputnik
0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Bayraktar’ın montajı Ukrayna’da mı yapılacak?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir