Savunma Sanayi

Bayraktar TB2 bir ülkeye daha satıldı: Kırgızlar bu anlaşmadan hiç hoşlanmadı

Dünyada en çok tercih edilen SİHA unvanını açık ara elinde bulunduran Bayraktar TB2, bu kez Tacikistan’a ihraç edildi. Söz konusu satış, bu ülkeyle zaman zaman gerilim yaşayan Kırgızları rahatsız etti. Halihazırda Kırgızistan da TB2 kullanıcıları arasında bulunuyor.^Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar’ın “Siparişleri yetiştirmekte zorlanıyoruz” dediği Bayraktar TB2 SİHA’lar bir ülkede daha kullanılmaya başladı. TB2’ler konusunda Baykar şirketinin son müşterisi Tacikistan oldu.

HABERİ KIRGIZLAR DUYURDU

Duşanbe yönetiminin Bayraktar TB2 edindiği bilgisini kamuoyuna duyuran ise bu ülkeye komşu Kırgızistan oldu. Kırgızlar, Tacikistan’la sınır anlaşmazlıkları ve terör gibi çeşitli konularda zaman zaman gerginlik yaşıyor.

Kırgız Parlamentosu Milletvekili Mirlan Samyikozho, ülkede dışişleri bakanı olarak göreve yeni başlayan Ceenbek Kulubayev’e bir soru yöneltti. Samyikozho’nun bilgi talebinde bulunduğu konu, Türkiye’nin Tacikistan’a TB2 sattığına ilişkin sosyal medyada dile getirilen iddialardı.

Kırgız Dışişleri Bakanı Kulubayev, bu soruya verdiği cevapta Duşanbe’nin Ankara’dan TB2 aldığına ilişkin haberleri doğrulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Evet, bu doğru. Elçiliğe bu yönde bir soru sorduk. Teyit edebiliriz. Türk tarafına bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini belirttik zira Kırgızistan ve Tacikistan arasındaki sorunlar çözülmüş değil. Fakat Türkiye bunun ‘iş’ olduğunu söylüyor. Askeri-teknik işbirliğinin devam edeceğini belirtiyorlar.”

Bakan Kulubayev konuya ilişkin olarak Ankara ile temas halinde olacaklarına işaret etti.

BAYRAKTAR TB2’Yİ KULLANAN ÜLKELER

Bayraktar TB2’lerin Tacikistan’a da satılmasıyla birlikte bu araçları kullanan ülke sayısı 19’a yükseldi. Baykar geçtiğimiz ay 3 ülke ile daha sözleşme imzalandığını, bu kapsamda SİHA’ların gönderileceğini bildirmiş ve Bayraktar TB2’lerin dünyada 19 ülke tarafından tercih edildiği belirtilmişti.

Suriye, Libya, Karabağ ve Ukrayna cephelerinde tüm dünyanın ilgiyle izlediği başarılara imza atarak konvansiyonel savaşın konseptini değiştiren Bayraktar TB2’ler, açıklanan bilgiler itibariyle şimdiye dek şu ülkelere ihraç edildi:

Azerbaycan, Libya, Katar, Türkmenistan, Kırgızistan, Fas, Cezayir, Polonya, Etiyopya, Ukrayna, Letonya, Somali, Tacikistan ve Irak.

Yurtdışında çeşitli gazeteler, bu ülkelerin dışında İngiltere, Çekya, Macaristan, Bulgaristan ve Arnavutluk’un da TB2’lerle ilgilendiğini yazmıştı.

Bayraktar TB2’lerden şimdiye dek 300’ü aşkın miktarda üretildiği sanılıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu