1. Haberler
  2. Gündem
  3. AYM’den herkesi ilgilendiren Whatsapp kararı

AYM’den herkesi ilgilendiren Whatsapp kararı

Anayasa Mahkemesi, işverenin çalışanına verdiği telefondaki mesajları okumasını "özel hayata saygı hakkı ile haberleşme hürriyetinin ihlali" olarak değerlendirdi.

featured

Anayasa Mahkemesi, işverenin çalışanına verdiği telefondaki mesajları okumasını “özel hayata saygı hakkı ile haberleşme hürriyetinin ihlali” olarak değerlendirdi.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre, özel bir şirkette çalışan başvurucunun, bir iş arkadaşı ile yaptığı cep telefonu yazışmalarının işveren tarafından incelenmesi sonucu, yazışma içerikleri gerekçe gösterilerek iş akdi feshedildi.

Feshin haksız olduğunu ileri süren başvurucu, işe iade davası açtı. Ancak mahkemece davanın reddine karar verildi. Bunun üzerine başvurucu, özel hayata saygı hakkı ile haberleşme hürriyetinin ihlal edildiği iddia ederek AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

Başvuruyu inceleyen Yüksek Mahkeme, özel hayata saygı hakkı ile haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine karar verdi.

KARARIN GEREKÇESİNDEN

AYM’nin kararında, “Demokratik bir toplumda iletişimin denetlenmesi ve kişisel verilerin işlenmesi süreci şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmeli ve bunun bir gereği olarak da süreçle ilgili olarak çalışanlar işveren tarafından önceden bilgilendirilmelidir” hükmüne yer verildi.

Çalışanın temel hak ve hürriyetlerine işveren tarafından yapılan müdahalenin, ulaşılmak istenen amaçla ilgili ve bu amacı gerçekleştirmeye elverişli olması gerektiğine işaret edilen kararda, “Amacı aşacak şekilde sınırlama ya da müdahaleye izin verilmemelidir” ifadeleri yer aldı.

1
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
AYM’den herkesi ilgilendiren Whatsapp kararı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir