Uzay

Astronot Alper Gezeravcı Türkiye’ye döndü: Bu sadece bir başlangıçtı

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda ilk uzay misyonunu başarıyla tamamlayan Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, yurda döndü. Bakan Kacır, “Alper Gezeravcı’nın gerçekleştirdiği uzay bilim misyonu bir ilktir ama son olmayacak” dedi. Türkiye’nin tarihi uzay misyonu başarıyla tamamlandı.

Alper Gezeravcı ve beraberindeki 3 astronottan oluşan Axiom-3 mürettebatını taşıyan Dragon uzay aracı, 10 Şubat’ta ABD’de Florida açıklarına indi.

Sağlık kontrolleri tamamlanan Gezeravcı’nın bugün Türkiye’ye döndü.

Gezeravcı’yı, Esenboğa Havalimanı’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yanındaki 13 çocukla birlikte karşıladı. 13 çocuk, apronda Gezeravcı’ya çiçek takdim etti. Gezeravcı da Uluslararası Uzay İstasyonu’na giderken yanında götürdüğü 13 Türk bayrağını tek tek sohbet ederek çocuklara verdi. Gezeravcı’nın ailesi de aynı uçakla yurda döndü.

Karşılamada, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç, Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever ve yetkililer hazır bulundu.

BAKAN KAÇIR: İLKTİR, SON OLMAYACAK

Karşılama töreninin ardından Esenboğa Havalimanı’nın VİP salonuna geçen Bakan Kacır ve Gezeravcı, basın toplantısında kameraların karşısına geçti. Bakan Kacır, konuşmasında şunları kaydetti:

Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı, ülkemizin ilk insanlı bilim misyonunu gerçekleştirdi. Önce dünyaya bugün de ülkemize döndü. Gezeravcı’a vatanına hoşgeldin diyorum. Milli Uzay Programımızdan biri olan insanlı ilk bilim misyonumuz Türkiye için mutluluk ve iftihar kaynağı olmuştur. Astronotumuz Gezeravcı, 36 yolculuk süresinin ardından vardığı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 18 gün devam eden ve 47 saatlik dönüş yolculuğunun ardından 9 Şubat 2024 tarihinde dünyaya varış ile tamamlanan bilim misyonunu başarıyla gerçekleştirdi.

Misyon kapsamında Türk bilim insanlarının hazırladığı 13 bilimsel deney Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki laboratuvar alt yapısında mikro yerçekimi koşullarında başarıyla tamamlandı.

Esasen, sadece bu görev kapsamında yürütülen on üç bilimsel deney için değil; ülkemizde bilime ve bilim insanlarımıza verdiğimiz değer ve sunduğumuz imkanı apaçık göstermesi açısından da bu misyon bizce çok kıymetlidir.

Alper Gezeravcı’nın gerçekleştirdiği uzay bilim misyonu bir ilktir ama son olmayacak. Türkiye için uzay bilimi ve teknolojilerinde yeni bir sayfa açılmıştır.

GEZERAVCI: BU SADECE BİR BAŞLANGIÇTI

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Alper Gazeravcı ise şunları ifade etti:

Maneviyatı yüksek olan bir ülkenin içten samimi insanlarıyla Türk vatandaşlarıyla tekrar bir araya gelmek bu yolculuğun en güzel sonlanan kısmıydı. Ben görevin ilk başlangıç anından itibaren konulan hedef, bugüne kadar hayallerimizin sınırını teşkil eden gökyüzündeki gözümüzle görebildiğimiz sınırları bertaraf eden hedeflere erişebilmiş olmanın mutluluğu ile ülkeme döndüm.

Bu sadece bir başlangıçtı. Bir yere varış hikayesi değildi. Bu başarı Türkiye’deki her hanenin içinden birer çocuğun başarısıdır. Tarihimizde bu alanda bir görev yapmamamıza rağmen bu derece mükemmel bir sinerji ile harika bir hazırlık süreci geçirdik.

Dünyanın bize sunmuş olduğu nimetlere şükretmemiz gerektiğini bir kez daha hissettim. Bu harika güzelliğe dışarıdan bakmak harika bir imkanmış. Bakıp büyülenmediğiniz bir alan yok.

Sağlık durumumla ilgili gidiş esnasında da dönüş esnasında da bir beklenti yaratmamıştım kafamda. Ne yaşayacağımı ben de merak ediyordum. Yerçekimsiz ortamında vermiş olduğu hareket imkanını hiç bir sıkıntı yaşamadan adaptasyon imkanı buldum. Birinci dakikadan itibaren adaptasyonda bir sorun yaşamadım. Kapsülden daha büyük hacme giriş yaptığımız zaman bir alışma sürecinden bahsedilmişti. Bir ilave takviyeye ihtiyaç duymadım. Dönüş rotasında da yine farklı bir deneyimdi.

Yaptığımızın bir uzay seyahati olmadığını çok rahatlıkla ifade edebilirim. Gönlümüz rahat. Biz orada emsalleriyle en az eşit düzeyde ve bazı noktalarda daha ileri düzeyde hiç bir aksaklık yaşamadan çok tatmin edici bir görev yerine getirdik.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu