Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, Türkiye’nin savunma sanayisinde devrim yaptığını belirterek, “Milli muharip yapıyoruz, beşinci nesil savaş uçağı. Amerikalıların F22, F35 iki uçağı var. Rusların Su-57 uçağı var. Bir de Çinlilerin J-20 uçağı var. Bir de Türklerin Türk savaş uçağı var Milli Muharip. Bu beşinci nesil savaş uçağı.” dedi.
Kotil, KartalDernek tarafından düzenlenen “Zirve Kartal: Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi”nin son gününde “Havacılık ve Uzay Sanayi” başlıklı konuşma yaptı.
Konuşması sırasında öğrencilere tavsiyelerde bulunan Kotil, “Sizlerin sorumluluğu var. Sizlere Türkiye’nin çok ihtiyacı var. Herkese çok ihtiyacı var ama ilk binde 6’ya daha fazla var.” ifadelerini kullandı.
Dünyanın çok değiştiğine işaret ederek, dijital ortamın çok ciddi bir devrim yaptığını, bilgiye ulaşmanın çok kolay olduğunu aktaran Kotil, şunları kaydetti:
“Bugüne kadar olan gelişmelerin katları önümüzde gidiyor. Hidrojeni evcilleştirdiğinizi düşünün, yani hidrojen reaktörü yaptınız. Şu anda çalışılıyor. Almanlar çok harcıyorlar. Hidrojeni evcilleştirirseniz onu da bir uçağın içine koyarsanız kolay kolay bitmeyen enerjiyle ben Mars’a gidebilirim. Bunu görecesiniz. Allah’ın izniyle siz göreceksiniz ama yapan olun.
Bunu yapan olun. Bugünkü başarı gözünüzü kamaştırmasın. Savunma sanayinde on numara başarımız var ama gözünüz kamaşmasın. Fazlası var. Çok fazlası var. Türkiye savunma sanayinde devrim yapıyor ama sizin (gençlerin) ikinci devrimi yapmanız lazım.
Şimdi Türkiye nasıl devrim yapıyor? Türkiye kendi İHA’sını yapıyor. Bayraktar ve TUSAŞ olarak biz TB2 Akıncı, Kızılelma, Aksungur, Anka ve yeni bir uçağımız da olacak İHA yapıyoruz. Bu çok önemli. İnsansız uçak yukarıda bekliyor düşman geldiği zaman sınırlarımızı koruyor. Milli Muharip yapıyoruz, beşinci nesil savaş uçağı. Amerikalıların F22, F35 iki uçağı var. Rusların Su-57 uçağı var. Bir de Çinlilerin J-20 uçağı var. Bir de Türklerin Türk savaş uçağı var Milli Muharip. Bu beşinci nesil savaş uçağı.”
Türkiye’nin artık kendi gemisini, denizaltını yapabildiğini aktaran Kotil, “Ben bu sektörde 6 yıldan beri varım. Daha önce Türk Hava Yolları’ndaydım. Öğrendiğimiz şu, konu ülkenin savunmasıysa kimseye selam duramazsınız. Bir şeyler almamız gerekiyor yurt dışından yabacılar o kadar nazlanıyorlar ki parasını veriyoruz ya. Almanya ile ilgili çok enteresandı, Gökbey’in dişli kutusu yapılacaktı. Gittik, geldik yapılmıyor. Biz kendimiz yapınca Almanlar gönderdi. Uzayan kol bizden olsun diyorlar. Yapacaksınız arkadaşlar. Türkiye savunma sanayinde Allah’a şükür şu anda kendine yeterli. Ama aldığınız yerin üzerine koymanız lazım.” değerlendirmesini yaptı.
Kotil, öğrencilere kendilerini donanımlı şekilde yetiştirmeleri bakımından tavsiyelerde bulunarak, “Bu ülkenin size ihtiyacı var. Türkiye çok güzel yapıyor ama bu sizi o kadar rahatlatmamalı. Çünkü bunun daha büyüğü var.” diyerek, sözlerini tamamladı.
Temel Kotil’e konuşmasının ardından plaket takdim edildi. Zirve, konuşmaların ardından sona erdi.
Teknik Özellikler
• Mürettebat: 1
• Uzunluk: 21 metre (69 ft)
• Yükseklik: 6 metre (20 ft)
• Kanat açıklığı: 14 metre (46 ft)
• Güç kaynağı: 2 × General Electric F110-GE-129 Artyakıcı turbofan,
o Artyakıcı olmadan itki gücü: 2 × 17.155 pounds-force (76,31 kN)
o Artyakıcı ile itme gücü: 2 × 29.400 pounds-force (131 kN)
Performans[değiştir | kaynağı değiştir]
• Azami hız: 2.2+ Mach (2.205 kilometre/saat (1.370 mph))
• Servis Tavanı: 55.000 fit (17.000 m)
• G Limiti: +9g / -3,5g
Aviyonikler
• ASELSAN’ın yerli AESA Radarı Bütünleşik RF Sistemi (BÜRFİS)
• SAR (Sentetik Açıklıklı Radar Sistemi)
• IRST (Kızılötesi Arama ve Takip) Sensörü
• EOTS (Elektro-optik hedefleme sistemi)
• Kaska Monteli Nişangah Sistemi
Milli Muharip Uçak Nedir?
Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın envanterinden 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek, yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanan ve geliştirilen bir savaş uçağının üretilmesi ve bu uçağı tasarlayıp geliştirebilecek insan gücü ve altyapının oluşturulması amacıyla başlatılan Milli Muharip Uçak (MMU) Geliştirilmesi Projesi’nde şirketimiz ana yüklenici konumundadır.
Projede yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi teknoloji alanlarındaki kazanılacak kabiliyetlerle Türkiye; dünyada ABD, Rusya, Çin vb. 5’inci nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip sınırlı sayıdaki ülkeler arasında yerini alacaktır.
MMU’nun, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterinde bulunan diğer savaş uçakları, İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilir şekilde görev yapması ve üretilecek uçakların 2070’lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alması öngörülmektedir.
MMU Geliştirilmesi Projesi Sözleşmesi, SSB ile 05 Ağustos 2016 tarihinde imzalanmış olup başta ana yüklenici TUSAŞ olmak üzere, proje kapsamında görev alan tüm paydaşlar ile birlikte çalışmalar sürdürülmektedir. İmzalanan mevcut sözleşme, geliştirme ve üretim sürecinin bir parçası olan ön tasarım aşamasını kapsamaktadır. Söz konusu dönem içinde hava aracının tasarlanması, mühendislik, teknoloji, test altyapılarının ve sertifikasyon süreçlerinin geliştirilmesi, muharip uçak tasarım ve geliştirilmesine yönelik kabiliyet kazanılması amaçlanmaktadır. TUSAŞ ile BAE Systems (İngiltere) arasında Milli Muharip Uçak geliştirmesine yönelik ‘Ana İlkeler Sözleşmesi’ (Heads of Agreement) 28 Ocak 2017 tarihinde, anlaşma tutanağı ise 10 Mayıs 2017’de imzalanmıştır. TUSAŞ ve BAE Systems arasındaki iş birliği sözleşmesi 25 Ağustos 2017 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiştir.
Ön tasarım aşaması sonunda ise projenin takip eden dönem ve aşamaları için kesintisiz bir geçiş öngörülmektedir.
TUSAŞ, projenin ana hedefleri doğrultusunda ülkemizin muharip uçak tasarımı, üretimi, entegrasyonu, sertifikasyonu, bakım ve idamesine yönelik bilgi ve tecrübesini artırmak için tüm milli imkânlardan yararlanma yönünde azami gayret göstermektedir.
MMU’da Hv.K.K.lığı harekât isterlerini karşılayabilmek amacıyla belirlenen çift motorlu MMU konfigürasyonunda kullanılması hedeflenen özgün Motor Geliştirme Projesi yürütülmektedir. Özgün Motor Geliştirme Projesi tamamlanıncaya kadar MMU’da hazır motor kullanılarak hava aracı geliştirme faaliyetleri sürdürülecektir.
5’inci nesil çok rollü savaş uçağı olan MMU, hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimleri için üstün kabiliyetler sağlamaktadır. Türk Havacılık Uzay Sanayii’nin, yüksek hayatta kalma kabiliyetine haiz, güçlü ve atik platformu MMU; sahip olduğu akıllı ve güçlü savaş kabiliyetleri ile tam bir savaşçıdır.
MMU Geliştirilmesi Projesi’nde en önemli adımlardan bir tanesi olan aerodinamik geometrinin belirlenmesi ve en iyileştirilmesi için test faaliyetleri ile en gelişmiş mühendislik araç ve yöntemleri kullanılmaktadır.
Milli Muharip Uçak kokpit tasarımı, 5’inci nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken kabiliyet ve donanımlar gözetilerek pilotun iş yükünü en aza indirgemeye yönelik olarak olgunlaştırılmaktadır. Tasarım sürecinde pilotun içinde bulunduğu fiziksel, bilişsel ve çevresel faktörler göz önünde bulundurularak pilot durumsal farkındalığını artıracak bir kokpit ortamı geliştirilmektedir.
MMU üstün hava hâkimiyetini:
– Yeni Silahlarla Arttırılmış Havadan Havaya Muharebe Menzili
– Yüksek/Süpersonik Hızda Dahili Silah Yuvalarından Hassas ve Tam Vuruş
– Yapay Zekâ ve Nöral Ağ Desteğiyle Arttırılmış Muharebe Gücü ile sağlamaktadır.
Meteksan Savunma, AMAC Üyesi Askeri Ataşelere Ürün ve Kabiliyetlerini Tanıttı