1. Haberler
  2. Türk Hava Yolları
  3. THY ile Hava İş görüşmesi ne zaman sona erecek? Gazeteci Murat Herdem süreci anlattı

THY ile Hava İş görüşmesi ne zaman sona erecek? Gazeteci Murat Herdem süreci anlattı

Türk Hava Yolları ile Hava İş Sendikası arasında 9 Ocak’ta başlayan toplu iş sözleşmesi süreci devam ediyor. Peki TİS süreci ne kadar devam edecek, taraflar anlaşamazsa ne olacak?

featured

Türk Hava Yolları ile Hava İş Sendikası arasında 9 Ocak’ta başlayan toplu iş sözleşmesi süreci devam ediyor. Peki TİS süreci ne kadar devam edecek, taraflar anlaşamazsa ne olacak? Gazeteci Murat Herdem sosyal medya hesabından yayınladığı bir yazı ile süreci paylaştı. Herdem, yazılarını twitter ve Instagram hesaplarından paylaştı.

Murat Herdem
Murat Herdem

İşte Herdem’in yazısı:

Toplu görüşmenin süresi, ilk toplantı tarihinden itibaren altmış gündür

Toplu İş Sözleşme süreci özetle şu şekilde: Taraflardan biri, yetki belgesinin alındığı tarihten itibaren 15 gün içinde karşı tarafı toplu görüşmeye çağırır. (TİS süreci başlar) Toplu görüşmenin süresi, ilk toplantı tarihinden itibaren altmış gündür. (THY için 9 Mart’ta sona eriyor)

Taraflar toplu görüşme süresi içerisinde anlaşamadıklarını bir tutanakla tespit ederlerse ya da toplu görüşme süresi anlaşma olmaksızın sona ererse, taraflardan biri uyuşmazlığı 6 iş günü içinde görevli makama bildirir.

Gözden Kaçmasın
thumbnail
Murat Herdem AirportHaber’e veda etti: Bir süre sakin bir hayat hayal ediyorum
Haberi görüntüle

Arabulucunun görevi kendisine yapılacak bildirimden itibaren on beş gün sürer. Bu süre tarafların anlaşması ile en çok altı iş günü uzatılabilir. Arabuluculuk süresinin sonunda anlaşma sağlanamamışsa, arabulucu üç iş günü içinde uyuşmazlığı belirleyen bir tutanak düzenler.

Cumhurbaşkanı, gerekli görürse grev ve lokavtı 60 gün yasaklayabilir

Uyuşmazlık tutanağının tebliği tarihinden itibaren 60 gün içinde alınabilir ve bu süre içerisinde altı iş günü önceden karşı tarafa bildirilecek tarihte uygulamaya konulabilir.

Grev kararının işyerinde ilan edildiği tarihte o işyerinde çalışan işçilerin en az dörtte birinin ilan tarihinden itibaren altı iş günü içinde işyerinin bağlı bulunduğu görevli makama yazılı başvurusu üzerine, görevli makamca talebin yapılmasından başlayarak altı iş günü içinde grev oylaması yapılır. (Salt çoğunluk gerekli)

Cumhurbaşkanı, gerekli görürse grev ve lokavtı 60 gün yasaklayabilir. Son bir not: Hem THY’nin hem de Hava İş Sendikası’nın çalışanlar için en iyi şartlarda anlaşma sağlayacağını ve yukarıda yazılan birçok sürece gerek kalmadan uzlaşılacağını düşünüyorum

0
mutlu
Mutlu
3
komik
Komik
8
alk_
Alkış
1
_a_rm_
Şaşırmış
1
sinirli
Sinirli
THY ile Hava İş görüşmesi ne zaman sona erecek? Gazeteci Murat Herdem süreci anlattı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir