1. Haberler
  2. Haberler
  3. Rusya’da “Wagner” krizi: Rus ordusuna başkaldırdı

Rusya’da “Wagner” krizi: Rus ordusuna başkaldırdı

featured

Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin, Moskova’nın Ukrayna’daki operasyonu “yalanlara” dayanıyor dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna Savaşı hakkında da “yanıltıldığını” öne sürdü. Rus güçlerinin Wagner birliklerini hedef aldığını ve ağır kayıplar verdiklerini öne süren Prigojin halka, “sokağa inin” çağrısı yaptı.

Adamlarının Ukrayna sınırından Rusya’ya geçtiğini söyleyen Prigojin, “Bize karşı duran herkesi yok edeceğiz, adamlarım ve ben sonuna kadar gitmeye hazırız.” ifadelerini kullandı. Rusya Federal Güvenlik Servisi, Wagner liderinin çağrısını “silahlı isyan” olarak nitelendirerek ceza davası başlattı. Moskova’da güvenlik önlemleri artırıldı.

Rus paralı asker grubu Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner’e saldırı düzenlemekle suçlayıp cevap vermek için harekete geçtiklerini öne sürdü.

Prigojin, Telegram kanalından paylaştığı videoda Ukrayna’daki savaşa ilişkin dünya gündemini sarsacak açıklamalarda bulundu.

Rus ordusunun Zaporijya ve Herson yönünde geri çekildiğini, Ukrayna ordusunun Rus ordusunu püskürttüğünü öne süren Prigojin, “Yönetim olmadığı için askeri başarı da olmuyor. Gün boyunca ’60 Leopard, 3 bin düşman askeri yok edildiği’ yönünde açıklamalar duyuyoruz. Bunlar hepsi saçmalık.” ifadelerini kullandı.

Prigojin, Rus makamlarının söylediğinin aksine Ukrayna’nın Donbas’ı bombalamadığını, sadece mevzilere ateş açtığını ifade ederek, “Ukrayna, NATO ile birlikte Rusya’ya saldırma niyetinde değildi. Rusya Savuna Bakanlığı, ‘Ukrayna saldıracak’ diyerek devlet başkanını ve halkı kandırdı.” dedi.

Savaş nedeniyle Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya da ağır suçlamalarda bulunan Prigojin, “Savaş sadece ‘bir avuç yaratığın’ zafer kazanması ve terfi etmesi için lazımdı. Savunma Bakanı’na mareşal unvanı ve Rusya Kahramanı unvanının ikinci yıldızının verilmesine ilişkin kararname çoktan hazırlandı. Her şey, akıl hastası bir kişinin tabutta yattığında bu yıldızın yanındaki yastığın üzerine konulması içindi.” diye konuştu.

Ukrayna savaşının “Rusya’yı fiilen yöneten oligarklar” için de gerekli olduğunu söyleyen Prigojin, Rusya Savunma Bakanlığının Wagner’i kandırdığını ve ortadan kaldırmak istediğini öne sürdü.

Prigojin, “Rusya Savunma Bakanlığına taviz vermeye, silahlarımızı teslim etmeye ve ileride ülkemizin ne şekilde korunacağı konusunda çözüm bulmaya hazırdık.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Rusya’da “Wagner” krizi: Rus ordusuna başkaldırdı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir