Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ), HÜRJET Jet Eğitim Projesi kapsamında İngiltere merkezli Stirling Dynamics şirketi ile yeni bir sözleşme imzaladı.
Söz konusu sözleşme kapsamında Stirling Dynamics, HÜRJET programı için yük ve aeroelastik alanlarında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’ne teknik destek sağlayacak. Edinilen bilgiye göre; bu sözleşme, HÜRJET’in Ön Tasarım Gözden Geçirme (Preliminary Design Review/PDR) aşamasına kadar Stirling Dynamics tarafından sağlanan önceki desteğe dayanıyor.
SavunmasanayiiST’de yer alan habere göre; Yeni sözleşme kapsamında şirket, Kritik Tasarım Gözden Geçirme (Critical Design Review/CDR) aşamasına kadar TUSAŞ’ın mühendislik ekibini destekleyecek.
Stirling’in Havacılık ve Uzay Teknik Hizmetler İş Birimi Müdürü Henry Hackford, “Yerli uçak geliştirme programlarında yeniden TUSAŞ ile çalışma fırsatına sahip olduğumuz için çok mutluyuz. HÜRJET sözleşmesi, TUSAŞ ile uzun süredir devam eden bir diyaloğun gerçekleştirilmesidir ve bize temel güçlerimizi göstermemiz için olağanüstü bir fırsat sağlar.” ifadelerinde bulundu.
Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde bulunan T-38 uçaklarının yerini alması için geliştirilen HÜRJET; tek motorlu, süpersonik ve gelişmiş bir jet tekamül uçağıdır. HÜRJET’in ilk uçuşunu, 2022 yılında gerçekleştirmesi planlanmaktadır.
HÜRJET Proje Takvimi Ne Durumda?
Başlangıcı (T0) Ağustos 2017’de yapılan HÜRJET Projesi kapsamında; Şubat 2019’da “Ön Tasarım Gözden Geçirme (Preliminary Design Review/PDR)” faaliyetlerinin (T0+18), Ağustos 2020’de “Kritik Tasarım Gözden Geçirme (Critical Design Review/CDR)” faaliyetlerinin (T0+36) ve Ağustos 2021’de TRR/FTRR faaliyetlerinin (T0+48) tamamlanması, Şubat 2022’de ilk prototipin (T0+54) ve Ağustos 2022’de ikinci prototipin (T0+60) ilk uçuşlarını gerçekleştirmesi hedeflenmişti.
HÜRJET Projesi kapsamında 2019 yılına kadar; kavramsal tasarım faaliyetleri, rüzgar tüneli testleri, spin tüneli testleri ve mock-up üretimi başarıyla gerçekleştirildi. 2019 yılı içerisinde ise önemli bir başarı kaydedilerek HÜRJET Uçağının “Ön Tasarım Gözden Geçirme (Preliminary Design Review/PDR)” faaliyetleri başarıyla tamamlandı.