1. Haberler
  2. Haberler
  3. İngiltere-Türkiye arasında krize neden olan uyanıklık!

İngiltere-Türkiye arasında krize neden olan uyanıklık!

featured

İngiltere’nin koronavirüs ile mücadelede Türkiye’ye bel bağladığı bugünlerde yaşanan gelişmelerle ilgili gerçekler de ortaya çıkıyor. Koronavirüse müdahalede yetersiz kalan İngiliz hükümetinin panik halinde olduğu herkes tarafından gözlemleniyor. İngiltere’ye 84 tonluk tıbbi teçhizat sevkiyatı ile ilgili İngiliz basınında çıkan ‘daha önce gönderilmesi’ gerektiği iddiaları ufak çapta da olsa krize neden oldu.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını süreci nedeniyle Ankara Mart başında bir karar almış, sağlık ürünlerinin ihracatını Sağlık Bakanlığı’nın iznine bağlamıştı.

“BİR BAĞIŞ, BİR SATIŞ”

İzin kapsamında ihracatı yapılması istenen ürünler için “bir bağış, bir satış” şeklinde bir formül geliştirilmişti.

Yani Türkiye’de faaliyet gösteren bir firma, yurtdışından Sağlık Bakanlığı iznine tabi ürünlerden sipariş almışsa, bu ürünlerden adet olarak eşit oranda bağış yapması halinde ihracata izin veriliyordu.

KURNAZLIK KRİZE NEDEN OLDU

Üretici firmalar ve de bu ürünlere sahip olmak isteyen ülkeler Sağlık Bakanlığı izni ile ilgili prosedürleri aşmak için kendilerince yöntemler geliştirdi.

Yani firmalar Sağlık Bakanlığı’nın aldığı bu kararları daha fazla para kazanma düşüncesiyle uyanıklık yapıp bir şekilde gözardı ederek başka yollara başvurdu. Bu hamlelerde iki ülke arasında geçici bir krize neden oldu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da konuyla ilgili yaptığı açıklama, “Türkiye’deki bazı firmalar, ihracata ilişkin yapılan düzenlemeleri bildiği halde, daha fazla para kazanmak için farklı ülkelerden gelen talepleri cevapsız bırakmadılar ya da Sağlık Bakanlığı’na yönlendirmek yerine sözleşme imzaladılar” ifadelerini kullandı.

ANKARA’YI HİÇBİR YETKİLİ ARAMADI

İngiliz basınında dev sevkiyatın geçiktiğine dair haberlerin çıkmasına rağmen resmi makamlar üzerinden Ankara ile herhangi bir temas sağlanmadığı bilgisine ulaşıldı.

Nisan başında İspanya ile benzeri bir kriz yaşandığında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yaptığı açıklamada Türkiye’de koruyucu sağlık ürünlerinin ihracatının Sağlık Bakanlığı’nın iznine tabi olduğunu dyurmuştu.

4 Mart’ta resmi gazetede yayınlanan tebliğ, tıbbi niteliği olan koruyucu önlüklerin ihracatını da aynı kapsamda tutuyor.

İngiliz makamları Ankara ile herhangi bir temas kurmadan, bu işin bir baskı aracı haline dönüşmesinden yararlanacak bir yöntemle hareket ettiler.

TÜRKİYE’DEN İNGİLTERE’YE NOTA

Yaşanan gelişmeler sonrası Dışişleri Bakanlığı’nca İngiltere’nin Ankara büyükelçisi Dominick Chilcott arandı ve kendisine konuyla alakalı Türkiye’nin İngiltere’ye tepkisi, iletildi.

Ve sonrasında da İngiliz hükümeti gerekli prosedürleri uygulayarak Sağlık Bakanalığı’ndan izin çıkartmayı başardı.

BAKANLIK ŞARTLARI ESNETTİ

Sağlık Bakanlığı tarafından Mart başında alınan kararlar biraz esnetildi. Maske dışındaki sağlık ürünlerinde ihracat izni, “bir bağış, bir satış” şartından çıkartılarak “üç satış, bir bağış” biçiminde değiştirildi.

Haber 7

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
İngiltere-Türkiye arasında krize neden olan uyanıklık!
Yorum Yap