1. Haberler
  2. Haberler
  3. 7 SORU 7 YANIT | Yunan adalarına vize uygulaması hakkında ne biliyoruz? Kapı vizesi için gereken evraklar neler?

7 SORU 7 YANIT | Yunan adalarına vize uygulaması hakkında ne biliyoruz? Kapı vizesi için gereken evraklar neler?

Malum, şu anda Yunan adalarına gitmek için Schengen vizesi gerekiyor. Peki Yunan adalarına bir haftalık vize uygulaması ne zaman başlıyor? Hangi belgeler isteniyor? Ve ne kadar ödeyeceğiz?

featured

Birden üzerimize yağan ‘Yunan adalarına vize muafiyeti’ haberleri önce şaşkınlık yarattı, sonra gülümsetti ama hemen ardından kafa karışıklığına neden oldu.

‘İşte vizesiz gidebileceğiniz 10 Yunan adası’ galerileri sosyal medya gündeminde tatlı bir Ege havası estirdi. Şakalar yapıldı, komik paylaşımlar havada uçuştu, hatta kimilerimiz Aralık ayının ortasında tatil planı yapmaya başladı. Elbette Ankara-Atina hattında yaşanan bu sıcak gelişme bazı soruları da beraberinde getirdi.

Malum, şu anda Yunan adalarına gitmek için Schengen vizesi gerekiyor. Peki Yunan adalarına bir haftalık vize uygulaması ne zaman başlıyor? Hangi belgeler isteniyor? Ve ne kadar ödeyeceğiz?

Bu sorulara yanıt bulmaya çalıştık. Fakat öncesinde olan biteni şöyle bir toparlayalım.

Bu süreçte neler yaşandı?

Bildiğiniz üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin (YDİK) beşinci toplantısı kapsamında Atina’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinde ‘yeni bir dönemin başlangıcı’ olarak kabul edilen YDİK çerçevesinde; ekonomi, enerji, bilim, teknoloji, çevre, sosyal güvenlik, sağlık, gençlik, eğitim, ulaştırma ve turizm gibi alanlarda somut adımlar atıldı ve 15 anlaşma imzalandı.

Önce mevkidaşı Katerina Sakelaropulu ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan ardından Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir araya geldi. İkili görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Miçotakis, Türk öğrencilerin Avrupalı öğrenciler ile yakın iş birliği için vizeden muaf tutulması konusunun ele alındığını söyledi. Hemen ardından Türk vatandaşlarının Doğu Ege’deki Yunan adalarını yedi gün süreyle ziyaret edebilmesine olanak tanıyan vize uygulamasına değindi.

Basına ve sosyal medyaya ‘vize muafiyeti’ ve ‘vize serbestisi’ vurgusuyla yansıyan bu açıklama hem Türkiye’de hem de Yunanistan’da büyük ses getirdi.

Aslında Atina yönetiminin ‘kapıda vize’ uygulaması hazırlığında olduğu bilgisi geçtiğimiz Ekim ayının sonunda basına yansımıştı. Yunan basınına sızan haberlerde uygulamanın yedi adayı kapsadığı aktarılıyordu.

Doğrusu hangisi? A) Vize muafiyeti B) Vize serbestisi C) Kapı vizesi

Ülkemiz ile Avrupa Birliği (AB) arasında başlatılan ‘Vize Serbestisi Diyaloğu, kısa süreli ziyaretlerde vatandaşlarımıza uygulanan Schengen vizesinin kaldırılmasını amaçlıyor. Ülkemiz ile AB arasında 16 Aralık 2013 tarihinde Türkiye – AB Geri Kabul Anlaşması ile eş zamanlı olarak başlatılan diyalog ‘Vize Serbestisi Yol Haritası’ üzerinden yürütülüyor ve AB ülkelerine vize muafiyetini elde etmek için atılması gereken adımları içeriyor. 26 Ekim 2023 tarihinde Dışişleri Bakanlığı tarafından paylaşılan bilgiye göre karşılanması gereken 6 kriter daha var. Bakanlığın internet sitesinde “Kalan kriterlere ilişkin kurumlarımızın çalışmaları devam etmektedir” deniliyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli dün akşam (8 Aralık Cuma) paylaştığı bilgilendirme notunda ‘kapıda tek girişli ve yedi gün geçerli vize’ uygulanmasına yönelik çalışmanın AB Komisyonu tarafından onaylandığını aktardı.

Şu an için doğru yanıt ‘C şıkkı’ gibi görünüyor.

Kapı vizesi nedir?

‘Hızlı vize/ekspres vize’ olarak da anılan kapı vizesi, adı üzerinde sınır kapısından alınan vize türüne deniyor. Yurt dışına seyahat eden ülke vatandaşları sınır kapısında alınabilen bu vizeye başvurabiliyor. Tabii bu turist vizesi ülkeler arasında yapılan anlaşmalara bağlı ve bu çerçevede kalma süresi değişebiliyor. Hangi ülkelere kapı vizesi uygulaması var? Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinden inceleyebilirsiniz.

Elbette bunun mümkün olabilmesi için gerçekleşmesi gereken bazı prosedürler var. Öncelikle gerekli belgelere sahip olmanız gerekiyor.

Yunanistan kapı vizesi için gereken evraklar neler?

Aslında Yunanistan kapı vizesi uygulaması 2012 yılında başladı. Pandemi sürecinde askıya alınan prosedür, en son 2019 yılında 25 Mayıs–30 Eylül tarihleri arasında Midilli (Lesvos), Sakız (Chios), Sisam (Samos), Rodos (Rhodes), İstanköy (Kos), Meis (Kastellorizo) ve Sömbeki (Simi) adalarını içerecek şekilde uygulandı.

Umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşları için Yunanistan kapıda vize uygulamasına başvurmak için gereken evraklar ise şöyleydi:

  • En az 6 ay geçerliliği olan pasaport (aslı ve fotoğraflı sayfasının fotokopisi)
  • Vize başvuru formu
  • Gidiş / dönüş feribot bileti
  • Otel rezervasyonu
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • 3 aylık banka hesap dökümü
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Vize ücreti

Yunan adalarına 7 günlük vize uygulaması nerede geçerli olacak?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, 2019 yılında kapı vizesi uygulaması Midilli, Sakız, Sisam, Rodos, Kos, Meis ve Simi adalarında geçerliydi. Türkiye ve Yunanistan medyasına yansıyan bilgiye göre bu yedi adaya şimdi Limni, Leros, Kalymnos eklendi.

Uygulama daha öncesinde belli bir dönemi kapsıyordu, örneğin 2019 yılında 25 Mayıs–30 Eylül tarihleri arasında geçerliydi. Şimdi ise sadece ilkbahar / yaz sezonunda değil tüm sene boyunca geçerli olacağı aktarılıyor.

Yunan adalarına kapıda vize uygulamasının ücreti nedir?

Yunanistan kapı vizesi ücreti hakkında henüz yapılmış resmi bir açıklama yok. Yunan gazetesi Ta Nea haberinde vize ücretinin 60 euro olacağını yazdı.

Henüz tablo netleşmedi ama Hürriyet’ten Yorgo Kırbaki’nin aktardığı bilgiye göre vizeyi kullanan Türk vatandaşlarının bedelini ödeyerek aynı yıl içinde tekrar bu uygulamadan yararlanabileceği söyleniyor.

Yunan adalarına vize uygulaması ne zaman başlayacak?

Yunanistan bir AB ülkesi ve bu kararın öncelikle AB Komisyonu tarafından onaylanması gerekiyor. AB ülkelerinin sıkı göç politikaları göz önüne alındığında bu sürecin uzun sürmesi çok da sürpriz olmazdı. Ancak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli dün akşam yaptığı açıklamada söz konusu vize uygulanmasına yönelik çalışmanın AB Komisyonu tarafından onaylandığını aktardı.

Konuya ilişkin bir yönetmeliğin Yunan yetkililer tarafından hazırlanmakta olduğunu ifade eden Keçeli şöyle devam etti: “Uygulamanın resmen bildirilmesini bekliyoruz. Bu konuda bir süredir çalışılıyordu. Uygulamaya dahil olacak adalarda, gümrük ve pasaport kontrolü gibi gerekli altyapının geliştirilerek vatandaşlarımızın adalara giriş ve çıkışlarda zorluklarla karşı karşıya kalmamaları amacıyla Yunan makamlarıyla görüşmelerimiz devam ediyor.”

Uygulamanın önümüzdeki ilkbahar/yaz sezonunda başlayacağı tahmin ediliyor. Şimdilik konuya ilişkin aktaracaklarınız bu kadar. Resmi açıklamalar doğrultusunda haberimizi güncelleyeceğiz.


Kaynak: Mashable Türkiye

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
1
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
7 SORU 7 YANIT | Yunan adalarına vize uygulaması hakkında ne biliyoruz? Kapı vizesi için gereken evraklar neler?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir