ABD’nin köklü gazetesi Washington Post, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimde Türk İHA’larının etkisini anlatan bir makale yayımladı. “Neden Türkiye yapımı İHA’lar Ukrayna-Rusya gerginliğinde parlama noktası oldu?” başlıklı makalede Bayraktar TB2’nin etkisi detaylı bir şekilde ele alındı.
Washington Post, 26 Ekim 2021’de Ukrayna’nın Bayraktar TB2 insansız hava aracını kullanarak Donbas şehrinde Rus birliklere yönelik gerçekleştirdiği saldırının iki ülke arasındaki gerilimi alevlendirdiği belirtildi. Ukrayna o dönem yayımladığı resmi açıklamayla Türk İHA’larının ilk defa kullanıldığını ve Rusya’ya ait D-30 obüsünün Bayraktar TB2 ile imha edildiğini duyurmuştu. Hatta söz konusu olayın videosu yayınlandı.
Yaklaşık 8 yıldır Ukrayna’nın doğusunda, Donbass’ta Ukrayna ve Rusya birlikleri arasında çatışma devam ediyor ancak Bayraktar TB2 ile gerçekleştirilen saldırı, 8 yıl süren çatışmadan fazlasını işaret ediyor. Washington Post’a göre bu durum bölgedeki dengeyi değiştirmek için Ukrayna’nın askeri gücünü artırdığının işaretiydi.
Makalede ayrıca Rusya’nın NATO’dan talepleri de hatırlatıldı. Türkiye’nin NATO üyesi olması ve Rus obüsünün NATO üyesi ülke tarafından üretilen silahla imha edilmesine vurgu yapıldı. Rusya, NATO’dan Ukrayna ve Gürcistan gibi eski Sovyet ülkelerinin savunma iş birliklerini sonlandırılmasını istemişti.
Ukrayna, 2019 yılında Bayraktar TB2 satın almış ancak uzun süre askeri saldırı amacıyla kullanmamıştı. Bu süreçte Bayraktar TB2’ler Suriye’de, Libya’da ve Dağlık Karabağ’da etkin şekilde kullanıldı. Azerbaycan, Bayraktar TB2’ler sayesinde Ermenistan’a karşı üstünlük sağladı ve 44 gün süren savaş sonunda istediğini aldı. Washington Post’a göre bu gelişme Ukrayna’ya ilham verdi. 2019’da alınan Bayraktar TB2’ler 2021’de saldırı amacıyla kullandı.
Türkiye ile Ukrayna arasındaki anlaşma yalnızca Bayraktar TB2 tedarikini içermiyor aynı zamanda ortak üretimi de kapsıyor. Ukrayna’da Bayraktar TB2 üretim tesisi kuruldu. Ayrıca söz konusu SİHA’larda Ukraynalı motorlar kullanılıyor.
Makalede çeşitli uzmanların görüşlerine de yer verildi. Ukraynalı savunma sanayi blog yazarı Oleksiy Arestovych, “Bu, Ruslar için tamamen tatsız bir haber çünkü Türk İHA’ları Ukrayna ordusunun askeri gücünde ciddi bir artışa neden oldu. Ukrayna, “oyunu değiştirme potansiyeli olan tüm her şeyi satın alıyor” ifadelerini kullandı.
Makalede son olarak geçen ay gerçekleşen bir telefon görüşmesine dikkat çekiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rus devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmede Putin Türk yapımı İHA’ların kullanılmasını gündeme getirerek bunun yıkıcı ve kışkırtıcı olduğunu söyledi. Henüz Türkiye ile Rusya arasında Türk İHA’lardan kaynaklı bir resmi gerilim yaşanmadı.
Bayraktar TB2 özellikleri
Bayraktar TB2, 27 saat boyunca havada kalabiliyor. 27030 feet irtifada uçuş gerçekleştiriyor. Operasyonlarda ise 18000 feet yükseklikte uçuyor. Üç yedekli aviyonik sistemleri ve sensör füzyon mimarisiyle tamamen otonom taksi, kalkış, normal seyir ve iniş kabiliyetine sahip.
Kanatlarında Roketsan tarafından üretilen 4 adet MAM-L ve MAM-C füzelerini taşıyor. Yüzde 93 yerlilik oranına sahip. Faydalı yük kapasitesi 150 kg, maksimum kalkış ağırlığı ise 650 kg. Türk Silahlı Kuvvetleri için silahlandırılan sistem, keşif, sürekli havadan gözetleme, hedef tespiti ve imha imkânı sağlıyor. (donanımhaber)