Tolga ÖZBEK – Hürriyet SEYAHAT
Günlük yaşantımızın önemli bölümü internette geçiyor. İş için kullanıyoruz. Veya sosyal medyadayız. Dostlarımızdan haberler alıyoruz. Fotoğraflar-videolar yüklüyoruz, paylaşıyoruz.
Bu kadar yoğun ‘bağlantılı’ hayatta belki de uçaklar kısa süreli olsa da sanal dünya ile bağımızı kesiyor. Ama geniş gövdeli uçaklardan başlayarak artık birçok havayolunda internet standart bir hizmet haline geldi. Giderek de yayılıyor. Sistem, kalkıştan kısa bir süre sonra devreye alınıyor. Belki yerdeki kadar hızlı değil. Ama en azından bağlantımız kopmuyor.
Gelelim fiyatlara… Birçok havayolunda first veya business class’ta internet hizmeti bedava. Ama ekonomiye geçtiğinizde kısa süreli internet sörfünün bedeli 5 dolardan başlıyor. Tüm uçuş boyunca bağlantı, havayoluna göre değişmekle birlikte 50 dolara kadar çıkıyor. Tabi ki bu ücreti mil karşılığında satan veya yıllık aboneliklerle alan şirketler de var.
UÇAK BAŞINA 500 BİN DOLAR
Havayolu patronusunuz. Uçaklarınızda internet hizmeti vermek istiyorsunuz. Bunun bedeli 500 bin dolara kadar çıkıyor. İmalat sırasında sistemlerin takılması, kablolama, uçağın üzerindeki antenin yeri hazırlanıyor.
Eğer bu hizmeti sonradan uçağa taktırmak istediğinizde dert daha büyük. Bu çalışma için genellikle uçağın büyük bakım dönemleri tercih ediliyor. Yani yolcu uçağı bu bakım sırasında neredeyse bir ay yerde kalıyor.
BAĞLANTI UYDUDAN
Havayolu uçağı saatte 850 kilometre hızla kıtalar arasında uçarken internet bağlantısı uydu üzerinden yapılıyor. Uçulan bölge, hangi uyduyu gördüğü gibi detaylar bağlantı hızını doğrudan etkiliyor. Sonuçta uydu bağlantısı ciddi bir maliyet.
HIZ O KADAR YÜKSEK DEĞİL
Yeni nesil teknolojiler uydu bağlantılarındaki hızı artırsa da yolcular bağlantı hızından çok da memnun kalmayabiliyor. Kısa bir videoyu açmak için dakikalarca bekleyebiliyorsunuz. Fotoğraf yüklemek uzun sürüyor.
YOLCU BEDAVA OLMASINI İSTİYOR
Yüksek fiyat, düşük bağlantı hızı yolcuları kısa sürede 10 bin metrede internetten soğutuyor. Bu nedenle yapılan araştırmalar uçaklardaki internet kullanımının düşük olduğuna dikkat çekiyor. Business veya first’te ise genellikle bedava hizmet verildiği için bu oran biraz daha yüksek.
HAVAYOLLARI DA ŞİKAYETÇİ
Geçen yıl yapılan ve dünya hava trafiğinin neredeyse yüzde 90’ını gerçekleştirilen IATA Genel Kurulu’nda bu konu gündeme gelmişti. Havayolu yöneticileri aslında operasyonunun hiç kârlı olmadığını, yolcular internete bağlandıkça zarar ettiklerine dikkat çekiyordu.
EN FAZLA ABD’DE KULLANILIYOR
Havada internet kullanımı en fazla ABD’deki havayollarında. Uyduların yüksek bağlantı hızı nedeniyle yolcular yoğun olarak uçakta internete giriyor.
HANGİ HAVAYOLUNDA İNTERNET NE KADAR
HAVAYOLU BAĞLANTI FİYATLARI
Aeroflot 15 dakika – 5 dolar
1 saat – 15 Dolar
100 MB – 40 dolar
American Tüm gün: 16 dolar
Aylık paket: 49,95 dolar
Delta Günlük – 16 dolar
Yıllık – 599,99 dolar
Emirates İlk 20 MB bedava
500 MB 15,99 dolar
Iberia 1 saat – 8,99 Euro
KLM 1 saat – 10,95 Euro
Tüm uçuş – 19,95 Euro
Lufthansa 1 saat – 9 Euro
24 saat- 17 Euro
Qatar İlk 15 dakika ücretsiz
Tüm uçuş – 20 dolar
SAS Avrupa içi: 6 Euro
Diğer noktalar 15 Euro
Southwest Günlük 8 dolar
Swiss 20MB 8 Euro
120 MB 36 Euro
THY 1 saat 9,99 dolar
24 saat 14,99 dolar
Virgin Atlantic 40MB 5,99 dolar
150 MB 21,99 dolar