Türk Hava Yolları, kargo uçuşları hakkında ek tedbirler alındığını personeline bildirdi. Koruyucu ekipman kullanımını da içeren bilgilendirmeye göre, Sağlık Birimi’nin 15 Nisan itibarı ile Atatürk Havalimanı’nda hizmet vereceği bildirildi.
İşte THY Sağlık Müdürlüğü’nün kargo uçuşlarına yönelik yaptığı o önemli duyuru:
Değerli Arkadaşlar,
Kargo uçuşlarımız ile ilgili olarak alınan tedbirler aşağıda sunulmuştur.
İstanbul Havalimanı Ekip Terminali ve Genel Müdürlük Sağlık Birimlerimiz 7/24 hizmet vermektedir.
15 Nisan 2020 tarihi itibariyle Genel Müdürlükte verilen hizmet, Atatürk Havalimanı’nda konumlandırılacak olan Sağlık Biriminde verilmeye devam edilecektir. Bu tarihe kadar Atatürk Havalimanından yapılacak uçuşlardan önce ve uçuş sonrasında Genel Müdürlükte bulunan Sağlık Birimine gelip görev öncesi ve sonrası muayene yaptırılması zorunludur.
Uçuş görevinize gitmeden önce belirtilen Sağlık Birimlerine gelerek koruyucu ekipmanların uçuş ekibi tarafından alınması gerekmektedir.
Görev sırasında dikkat edilecek konular;
Görev süresi boyunca COVID-19 hastalık bulguları açısından takibi yapılmalıdır ( 37,3 C üzerinde ateş, öksürük ve nefes almada zorlanma). Ateş ölçümü için kullanılacak olan termometre Sağlık Birimleri tarafından uçuş ekibine sağlanacaktır.
Eller sık sık su ve sabunla en az 20 sn boyunca etkin bir şekilde yıkanmalı veya en az %60’lık alkol bazlı dezenfektanı ile temizlenmelidir.
Yerde varsa harici havalandırma, APU veya uçağın kapıları açılarak mümkün oldukça havalandırılması sağlanmalıdır.
Git-gel uçuşlarda; gerekmedikçe uçuş ekibi uçaktan hiç ayrılmamalıdır.
Pandemi önlemleri devam ettiği sürece harici kontrol, yakıt ikmali gibi görevler, istasyonda bulunan teknisyen tarafından yapılabilir. Uçuş ekibi gerekmediği sürece uçaktan ayrılmamalıdır. Bu konuda son karar Sorumlu Kaptan Pilot’ a aittir.
Bir uçuş ekibi üyesinin uçaktan ayrılması gereken durumda, koruyucu ekipmanlar giyilmiş olarak uçaktan ayrılmalı ve gerekli işlemler bu şekilde yapılmalıdır.
Teknik arıza, temizlik, yükleme, boşaltma vb gibi durumlar hariç, uçak içine yer personeli gerekmedikçe girmemelidir. Uçak içine giren kişinin maske ve eldiven takması gerekmektedir. Bu kişiler ile minumum temas kurulmalı ve en az 1,5 metre mesafe kuralına uyulmalıdır.
Kokpit giriş-çıkışları zorunluluk haricinde en aza indirilmeli; haberleşme, interfon aracılığıyla yapılmalıdır.
Yemek yeme vb fizyolojik ihtiyaçlar için aynı anda kokpitte veya galley bölümünde en fazla bir kişi maskesini açmalıdır.
Kokpit ekibi Crew resti aynı anda mümkünse birden fazla kişi kullanmamalı ve maksimum havalandırmanın sağlanması için mümkün olduğunca kapısı açık tutulmalıdır. Uçakta taşınan supernumerary, pas ekip vs sayısından dolayı galley bölgesindeki koltuklar birer aralıkla boşluk bırakılarak kullanılamıyorsa, crew restte iki kişi aynı anda istirahat edebilir.
Kabin Ekibi Crew resti aynı anda 3 kişiden fazla kişi kullanmamalı, maksimum havalandırma sağlanmalı ve mümkün olduğunca birbirinden uzak ranzalar kullanılmalıdır.
Uçuş esnasında bir ekip üyesi ateş, sürekli öksürük, solunum güçlüğü veya grip benzeri semptomlar gösteriyorsa, bu kişi diğer ekip üyelerinden mümkün olan en uzak noktaya maske, eldiven, gözlük takarak geçmeli, bulunduğu ortamdaki havalandırma çıkışı kapatılmalıdır. Böyle bir durumda diğer ekip üyeleri maskelerini hiç çıkarmamalı, tulum giymeli ve gözlük takmalıdır. İniş öncesinde ilgili ülke sağlık otoritesine bu durum haber verilmelidir.
KORUYUCU EKİPMANLARIN KULLANIMI
Uçuş Ekibinin Koruyucu Ekipman Kullanımı
Görev boyunca cerrahi maske takılı olmalıdır.
Eldiven, mekanik tehlikelere karşı pürüzlü yüzeylere dokunurken veya uçağa giriş çıkışların kaçınılmaz olduğu durumlarda mutlaka kullanılmalıdır.
Harici kontroller sırasında maske, eldiven ve gözlük kullanılmalıdır.
Tulum, gözlük ve N95 maske uçuş sırasında uçakta COVID-19 belirtileri gösteren bir ekip üyesi olduğu zaman kullanılmalıdır.
Hasta olan kişi N95 maskeyi kesinlikle takmamalı sadece cerrahi maske kullanmalıdır.
Load Masterların Koruyucu Ekipman Kullanımı
Görev boyunca cerrahi maske takılı olmalıdır.
Eldiven, mekanik tehlikelere karşı pürüzlü yüzeylere dokunurken veya uçağa giriş çıkışların kaçınılmaz olduğu durumlarda mutlaka kullanılmalıdır.
Yükleme ve boşaltma esnasında tulum , maske, eldiven, gözlük kullanılmalıdır.
Tulum, gözlük ve N95 maske uçuş sırasında uçakta COVID-19 belirtileri gösteren bir ekip üyesi olduğu zaman kullanılmalıdır.
Hasta olan kişi N95 maskeyi kesinlikle takmamalı sadece cerrahi maske kullanmalıdır.
Kabin Ekibi Üyelerinin Koruyucu Ekipman Kullanımı
Görev boyunca cerrahi maske takılı olmalıdır.
Eldiven, mekanik tehlikelere karşı pürüzlü yüzeylere dokunurken veya uçağa giriş çıkışların kaçınılmaz olduğu durumlarda mutlaka kullanılmalıdır.
Tulum, gözlük ve N95 maske uçuş sırasında uçakta COVID-19 belirtileri gösteren bir ekip üyesi olduğu zaman kullanılmalıdır.
Hasta olan kişi N95 maskeyi kesinlikle takmamalı sadece cerrahi maske kullanmalıdır.
CERRAHİ MASKE KULLANIMI
Cerrahi maske görev boyunca takılı olmalı ve düzenli olarak değiştirilmelidir (4 saati aşmayan aralıklarla).
Maskeyi takmadan önce el hijyeni sağlanmalıdır.
Maskeyi takarken; maske katlı kısmı dış tarafta kalacak şekilde yanlarındaki lastiklerden tutularak kulak kepçesinden geçirilerek takılmalıdır.
Maske çıkarılacağı zaman el hijyeni mutlaka sağlanmalı ve lastik kısmından tutularak çıkarılmalıdır.
Çıkarılan maskeler koruyucu ekipmanlar için ayrılan poşete konmalıdır.
Tekrar el hijyeni sağlanmalıdır.
Maske kullanımı sırasında ellerin yüze ve gözlere temas etmemesi önemlidir.
N95 MASKE KULLANIMI
Uçuş sırasında uçakta COVID-19 belirtileri gösteren bir kişi olduğu zaman takılmalıdır. Bu belirtileri gösteren kişi asla N95 maske kullanmamalı, cerrahi maskeyi kullanmalıdır.
ELDİVEN KULLANIMI
Pürüzlü yüzeylere dokunurken oluşabilecek riskler ve uçağa giriş çıkışların kaçınılmaz olduğu durumlarda koruma amaçlı kullanılmadığı sürece eldiven kullanılmasına gerek yoktur. Eller, hastalığın bulaşmasında çok önem olduğundan bulaşmayı azaltmak için eller sık sık ve etkin yıkanmalıdır
Eldivenlerin yükleme ve boşaltma esnasında load master ve kokpitten ayrılacak uçuş ekibi üyesi tarafından kullanılması gerekmektedir. Eldiven kullanırken ellerin yüze ve gözlere temas etmemesi önemlidir.
Eldiven çıkarılırken elin üzerinden sıyrılarak içi dışa çevrilir. Diğer eldivenli el ile tutulur. Eldivensiz parmakla bilekten diğer eldiven sıyrılır. İçi dışına çevrilerek her iki eldivenden oluşan küçük bir torba şeklinde koruyucu ekipmanlar için ayrılan poşete konmalıdır.
Çıkarıldıktan sonra el hijyeni sağlanmalıdır.
GÖZLÜK KULLANIMI
Gözlük takmadan önce ve gözlük çıkarırken el hijyeni sağlanmalıdır.
Gözlük çoklu kullanım içindir. Kullanıldıktan sonra el dezenfektanı ile dezenfekte edildikten sonra yıkanmalı ve kurulanmalıdır.
İşlem sonrası eller su ve sabunla yıkanmalı veya el dezenfektanı ile dezenfekte edilmelidir.
TULUM
Tulum giyme ve çıkarma işlemleri öncesi el hijyeni sağlanmalıdır.
Tulumlar uçak içinde giyilmeli ve çıkarılmalıdır.
Çıkarılan tulumlar tıbbi atık torbasına konmalıdır.
KORUYUCU EKİPMANLARIN ÇIKARILMA SIRASI
Korumaları aşağıdaki sırayla çıkarmadan önce eller temizlenir ve dezenfekte edilir.
Tulum ve eldivenler çıkarılır, el dezenfektanı uygulanır.
Daha sonra gözlükler, yüz maskeleri çıkarılır ve son olarak elleri ve vücudun kirletici maddelere maruz kalmış olabilecek diğer kısımlarını temizlemek için el dezenfeksiyon spreyi uygulanır.
KORUYUCU EKİPMANLARIN ATILMASI
Kullanılan tüm korumaları ve kontamine olmuş ürünleri bir tıbbi atık torbasının içine yerleştirilir, torba kapatılır.
Varış noktasında ilgililer bilgilendirilir.
Yatı sırasında dikkat edilecek konular;
Günde 2 kez ateşinizi ölçerek kayıt altına alınız.
Yatı süresi boyunca otelden çıkılmamalıdır.
Sosyal mesafe korunmalı, kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır.
Toplu taşıma kullanılmamalıdır (Otel ve havalimanı arasındaki transfer dahil olmak üzere).
Hasta insanlarla temastan kaçınılmalıdır.
Yemekler otel odasında yenmelidir.
Lokal ve çiğ gıdalar tüketilmemelidir.
Soğuk gıdalar tercih edilmemeli, mümkünse kapalı paket gıdalar tüketilmelidir.
Otel odasından acil durumlar dışında çıkılmamalıdır.
Eller sık sık su ve sabunla en az 20 sn boyunca etkin bir şekilde yıkanmalı veya en az %60’lık alkol bazlı dezenfektanla temizlenmelidir.
Diğer kişiler ile temas kurulması gerektiğinde cerrahi maske kullanılmalıdır.
Yatıda iken aşağıdaki belirtiler ortaya çıkarsa;
Eğer ateş, öksürük ve nefes almada zorlanma belirtilerinden biri oluşursa odada kalın, diğer insanlarla temas etmeyin, HEKIM@THY.COM, SAGLIK@THY.COM e-posta adreslerine ve bulunduğunuz yerdeki ilgili istasyona derhal bilgi veriniz.
İlgili istasyonun iletişim bilgilerine İstasyon Bilgi Sistemi (IBS) üzerinden ulaşılabilir. https://webapps01.thy.com/sites/ibs/Pages/index.aspx
Ayrıca;
Otel ulaşımı için uygun şekilde temizlenmiş özel araçlar kullanılacaktır.
Otele varmadan önce odanın uygun şekilde temizlenmiş olması sağlanacaktır.
Odaya ekstra yiyecek ve içecek oda servisi ile sağlanacaktır.
Görev dönüşünde Sağlık Birimlerimizde muayeneniz yapılacak olup, yeni görevinize kadar ateş ve solunum yolu semptomları (öksürük/nefes darlığı) açısından kendi takibinizi yapmanız, herhangi bir şikayetinizin gelişmesi durumunda maske takarak COVID-19 yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kuruluşuna başvurmanız, hastanede yapılan uygulamaları, alınan testleri ve sonuçları ivedi olarak HEKIM@THY.COM e-mail adresine bildirimde bulunmanız gerekmektedir.
Sağlıklı günler ve uçuşlar dileriz.