1. Haberler
  2. Savunma Sanayi
  3. Türk savunma sanayi Kovid-19 şokunu kolay atlattı

Türk savunma sanayi Kovid-19 şokunu kolay atlattı

featured

Savunma ve Havacılık İhracatçıları Birliği Başkanı Naki Polat, koronavirüs salgını nedeniyle savunma sanayi ihracatında ilk yarıda yüzde 30’a yakın düşüş görüldüğünü ancak ciroda sınırlı bir azalma olacağını belirtti.

Son dönemde Türkiye’nin hem ekonomi içinde, hem de ihracat içinde payı yükseliş eğiliminde olan savunma sanayiinde, salgın nedeniyle küresel çapta sıkıntılar ortaya çıktı. Türkiye savunma ve havacılık ihracatı da bundan ciddi olarak etkilenecek.

Türkiye’nin yerli üretim ve teknolojisi, TSK’nın modernizasyonu kararıyla hızla artan ve iç pazara dayalı yerli savunma sanayii sektörü cirosu 2020’de sınırlı olsa da gerileme gösterecek. Savunma Sanayii Başkanlığı, sektör cirosunu ciddi etkileyecek proje ya da sipariş iptali olmadığını açıkladı. Türkiye’de halen 700’ün üzerinde savunma ve havacılık projesi yürüyor.

İLK DALGA ATLATILDI

Sektörde istihdam daralması da beklenmiyor. İhracatta ise TİM tanımlı verilerde 2020’nin ilk 6 ayında yüzde 20-30 bandında bir daralma gözlendi. Yüzde olarak yüksek bir oran olsa da 2.4 milyar dolarlık yıllık ihracat tutarının bulunduğu sektörde, merkezi ciroya etkisi sınırlı olacak. İhracat gerilemesinin büyük kısmı sivil uçaklar için de üretim yapılan havacılık sanayii ihracatından geldi. Yazılı basına yönelik ilk kez bir değerlendirme yapan Savunma ve Havacılık İhracatçıları Birliği Başkanı Naki Polat, sektörün salgının ilk dalgasını başarıyla geçtiğini, gelecek yıllarda normalleşme ile ülkelerin acil durum planlarını güncellemesinin yeni fırsatlar açabileceğini vurguladı.

6 AYDA YÜZDE 27 GERİLEME

DÜNYA’ya açıklamalarda bulunan Savunma ve Havacılık İhracatçıları Birliği (SSİ) Başkanı Naki Polat, TİM verilerine göre yılın ilk altı ayında ihracatın yüzde 27 gerilediğine işaret ederek, ihracat düşüşündeki ana nedenin ekonomik faaliyetteki yavaşlama, ülkelerin savunma harcamalarını kısma ve yeni sipariş vermemenin etkili olduğunu, ana sektörün de salgında tamamen duran havacılık olduğunu bildirdi. Polat, havacılık yanında, küresel duruş nedeniyle Türk firmaların malzeme ve ara malına erişiminde sıkıntılar yaşadığını kaydetti.

NORMALLEŞME BEKLENTİLERİ

Yılın ikinci yarısının ihracat için olumlu bir görünüm sergilediğini belirten Polat, “Haziran ayı sonunda tüm dünyada normalleşme sürecine geçilmesi ile önümüzdeki dönemde ticari faaliyetlerin ivme kazanacağı ve bu gelişmenin sektörümüze de olumlu yansımalarının olacağı bekleniyor. Salgının çalışma hayatına olumsuz etkilerin azaltılmasında devlet desteklerinin çok önemli bir yeri var. Sektör olarak alınan bir dizi önlem ve teşvik paketleri ile bu süreci çok ağır kayıplar vermeden geçirebildik” ifadesini kullandı.

YERLİ KAYNAK KULLANIMI

İhracatın küresel ekonominin iyileşmesiyle mümkün olabileceğini belirten Polat, “Yeni normal denilen bu dönem farklı uygulamaları da beraberinde getirecek. Firmalar küresel işbirliklerini ve tedarik zinciri yapılanmalarını gözden geçirecek ve yeni acil durum planları oluşturacak. Ülkelerin daha fazla yerli kaynak kullanımı tercih etmesine yol açabilecek bu durum ihracatı zorlaştıran bir unsur olarak karşımıza çıkabilecek” diye konuştu.

DÜŞÜŞ SEYRİ SÜRECEK

Savunma sanayiinin “dual use” olarak adlandırılan, ürün-teknolojilerin sivil hizmetlerde de kullanılmasında sağlık sektörüne yönelik üretimlerin iyi bir örnek olduğunu kaydeden Polat, şunları söyledi: “Yılın ikinci yarısında daha iyimser bir tablo beklenmekle birlikte, uluslararası ticaretin normalleşmesi salgın sonrası küresel ekonomik durgunluğa bağlı olarak zaman alacağından sektör ihracat faaliyetlerimizin buna göre gelişim sağlaması beklenmektedir. Dolayısı ile 2019 yılında zirve yapan ihracat seviyemize bu yıl ulaşmamız mümkün görünmemektedir. Yaklaşık yüzde 30 düşük seyreden ihracat seviyesinin yılsonuna kadar devam edeceğini tahmin etmekteyiz” dedi.

“PROJELER SÜRÜYOR, ÖNEMLİ BİR İPTAL YOK”

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, STM-ThinkTech oturumunda, sektörün yılsonu cirosuna yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: “Projeler sürüyor, önemli sayılabilecek bir iptal olmadı. Bazı kilometre taşlarına erişmekte öteleme olabilir ama bunun yılsonu ciro hedeflerine çok büyük oranda yansımasını beklemiyoruz. Belki şirketler bazında küçük yüzdeler olabilir. Ciro konusunda sıkıntımız olmayacak. Bu süreçte Türkiye’nin aldığı konum ve verdiği destekler ülkenin imajı açısından olumlu katkı yapacağından, ihracat faaliyetlerinin uzun dönemde pozitif etkilenmesini bekliyoruz.”

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
  1. Haberler
  2. Savunma Sanayi
  3. S-400’ler F-16 ve F-4 uçakları üzerinde test edildi

S-400’ler F-16 ve F-4 uçakları üzerinde test edildi

Ankara'daki S-400 testinden ilk görüntüler
Ankara'daki S-400 testinden ilk görüntüler

Fighter Jets World portalı, Türk ordusunun Ankara yakınlarındaki Mürted Hava Üssünde S-400 hava savunma sistemini Amerikan F-16 ve F-4 savaş uçaklarına karşı test ettiğini öne sürdü.

Portalın aktardığına göre, S-400 hava savunma sisteminin 4 Temmuz’da başlayan testleri 26 Kasım’a kadar sürecek.

Fighter Jets World, Türkiye’nin testlere başlaması durumunda ABD’nin olası yaptırımlarına maruz kalabileceği uyarılarını dikkate almadığına vurgu yaparak, savaş uçaklarının alçak ve yüksek irtifada uçuşlar gerçekleştireceğini belirtti.

Geçen sonbaharda da Türk ordusu, S-400 hava savunma sistemlerini Ankara semalarında farklı irtifalarda uçan Amerikan savaş uçaklarına karşı test etmişti.

Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerde krize neden olan Rus yapımı füze savunma sistemi S-400’lerin Türkiye’ye teslim anlaşması Eylül 2017’de imzalanmıştı. Moskova, Türkiye’ye ilk S-400 sevkiyatını Temmuz 2019’da başlatmıştı.

ABD’nin çeşitli yaptırım tehditlerine rağmen Ankara, bu konuda taviz vermeyi kesin bir dille reddetmiş ve ek S-400 sistemlerini satın almaya yönelik müzakerelere devam etmişti. ABD, Rusya’dan S-400 füze savunma sistemleri alımı sonrası Türkiye’yi F-35 programından çıkardığını duyurmuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
  1. Haberler
  2. Savunma Sanayi
  3. Milli Savunma Bakanlığından tanker uçak paylaşımı

Milli Savunma Bakanlığından tanker uçak paylaşımı

featured

Milli Savunma Bakanlığının (MSB) sosyal medya hesabından, Hava Kuvvetleri bünyesinde görev yapan tanker uçaklarla ilgili paylaşım yapıldı. Milli Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Hava Kuvvetlerimiz bünyesinde görev yapan tanker uçaklarımız, havada yakıt ikmali desteği ile hava gücümüzü arttırarak muharip uçaklarımızın daha uzun süre ve uzak mesafelerde görev icra etmesini sağlıyor” denildi.

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
  1. Haberler
  2. Savunma Sanayi
  3. ABD’den 7 milyar 480 milyon dolarlık silah satışına onay

ABD’den 7 milyar 480 milyon dolarlık silah satışına onay

featured

ABD Dışişleri Bakanlığı, Fransa, İsrail, Endonezya, Arjantin ve Litvanya’ya 7 milyar 480 milyon doları bulan askeri satışa onay verdi.

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansından yapılan açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı, Fransa’ya Dış Askeri Satış kapsamında 2 milyar dolarlık 3 adet E-2D Gelişmiş Hawkeye Uçağı ve ilgili ekipmanlarının satışına onay verilmesine karar verdi” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Havadan Erken Uyarı ve Kontrol platformu olarak kullanılan ED-2 uçaklarının yanı sıra 10 uçak motoru, 3 radar bileşeni, bu uçaklar için elektronik destek ve navigasyon sistemleri ile birçok yedek parçanın bulunduğu kaydedildi.

Endonezya’ya MV-22 Osprey satışı
Ajansın bir diğer açıklamasında ise Bakanlığın Endonezya’ya Dış Askeri Satış kapsamında 2 milyar dolarlık 8 adet MV-22 Osprey tipi, çok amaçlı, “tilt-rotorlu” helikopter satışına onay verdiği belirtildi.

Bu satış paketinde ise helikopterlerin yanı sıra 24 yedek motor, 2 kızılötesi ileri görüş radarı, 20 füze uyarı sistem ve 20 radar uyarı alıcılarının bulunduğu aktarıldı.

İsrail’e 990 milyon galon jet yakıtı satışı
Dışişleri Bakanlığı ayrıca İsrail’e 3 milyar dolar değerinde, 990 milyon galon jet yakıtı satışına da onay verdi.

Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansının açıklamasında, yakıt satış paketinde ABD ordusu tarafından kullanılan JP-8 tipi dizel ve benzin bulunduğu bilgisine yer verildi.

Bakanlığın, Litvanya’ya 380 milyon dolar değerinde 6 UH-60 tipi Kara Şahin helikopteri, Arjantin’e ise 100 milyon dolara 27 M1126 Stryker tipi personel taşıyıcı araçların satışına da onay verdiği bildirildi.

Açıklamada, ajansın toplam 7 milyar 480 milyon doları bulan bu satışlarla ilgili Kongreye tebligat gönderdiği kaydedildi.

FacebookTwitterFacebook MessengerWhatsAppEmailPaylaş

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
  1. Haberler
  2. Savunma Sanayi
  3. Libya ve Suriye’de Türk İHA’ları canını yakmıştı.. Rus Korvetlerine Pantsir Koruması

Libya ve Suriye’de Türk İHA’ları canını yakmıştı.. Rus Korvetlerine Pantsir Koruması

featured

Proje 22800 sınıfı, Pantsir-M hava savunma sistemi ile donatılan ilk korvet Rus envanterine girmeye hazırlanıyor.

Rus yetkililerin açıklamasına göre Pantsir-M gemiye konuşlu hava savunma füze ve topçu sistemi ile donatılan Proje 22800 Karakurt Sınıfı Odintsovo korvetinin kabul testleri başladı. Korvete entegre edilen hava savunma sistemi, güdümlü füzeleri 20 km mesafe ve 15 km irtifada etkisiz hale getirebiliyor.

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2020-07-06 16:08:20Z | https://piczard.com | https://codecarvings.comÿ9^¨B

Kalibr-NK seyir füzesi ve modernize edilmiş AK-176MA 76.2 mm topçu sistemi ile donatılan Karakurt Sınıfı korvetlerden toplam 18 adet inşa edilmesi planlanıyor.

Rusya’nın Baltık Filosunda halihazırda görev yapan iki adet Proje 22800 korveti bulunuyor.

C4Defence

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli