THY’nin 737MAX’leri dönüyor; İşte dönüş tarihi

türk-hava-yolları-boeing-737-max

Türk Hava Yolları, 12 Mart 2019’da yere indirilen Boeing 737MAX uçaklarını yeniden gökyüzüyle buluşturmaya hazırlanıyor. 12’si İstanbul Havalimanında 12’si de Boeing’in Seattle fabrikasında yer alan 24 uçak için planlama yapmaya hazırlanan THY, bu uçakları Nisan ayında faaliyete almaya hazırlanıyor.

AeroimagesChris

12 Nisan’da Ankara ve Antalya

Havacılık forumlarında yer alan iddiaya göre Türk Hava Yolları, 12 Nisan’da 737MAX ile Ankara ve Antalya seferlerine başlayacak. THY, 737MAX-9 ile ilk yurt dışı seferlerini mayıs ayında yapacak. THY, 737MAX-9 ile Cibuti, Mogadişu, Nairobi ve Odessa’ya uçacak. THY’den seferler ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

ABD ve Avrupa’da başladı

ABD Federal Havacılık İdaresi ve Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA)’nın 737MAX uçuşlarına izin vermesinin ardından Brezilya, Kanada, Meksika, İngiltere, BAE, Suudi Arabistan, Kazakistan, Avustralya ve Kenya’da uçuşlar başladı. Bugüne kadar 14 havayolu şirketi bu uçaklarla seferler yaptı. Amerika’da American Airlines, Avrupa’da ise TUI fly Belgium bu uçaklarla ticari uçuşlar yapmıştı.

@AlexInAir

SHGM’den onay gelmesi gerekiyor

Türkiye’de Türk Hava Yolları ve Corendon Airlines’in uçakları yerde yatıyor. Bu uçaklar tekrar ticari seferlere başlaması için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün onayı gerekiyor. Geçtiğimiz haftalarda bu uçaklarla ilgili açıklama yapan SHGM, “Genel Müdürlüğümüz ilgili havacılık otoriteleri ile yakın iş birliği kapsamında çalışmakta olup söz konusu uçakların servise geri verilmesi ve Türk Hava Sahasının bu uçaklara açılması için inceleme ve değerlendirme sürecini titizlikle yürütmektedir” demişti.

Resim: Woodys Aeroimages
twitter.com/AeroimagesChris

THY tazminat almıştı

Türk Hava Yolları (THY) yere indirilen ve teslimatları yapılamayan Boeing 737 Max uçaklarıyla ilgili maruz kaldığı kayıplarının belli bir kısmının Boeing tarafından tazmin edilmesi konusunda Boeing ile anlaşmıştı. THY, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı bilgilendirmede, “Ortaklığımız, yere indirilen ve teslimatları yapılamayan Boeing 737 Max uçaklarıyla ilgili maruz kaldığı kayıplarının belli bir kısmının Boeing tarafından tazmin edilmesi konusunda Boeing ile anlaştı” ifadelerine yer vermişti.

Ne olmuştu?

2018 Ekim ayında Endonezya ve 2019 Mart ayında Etiyopya’da teknik hata nedeniyle iki 737 MAX-8 düşmüştü. 346 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazalarının ardından 737 MAX-8 tüm dünyada yere indirilmişti. Kazalara uçaklarda yer alan MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System) sistemindeki yazılım hatasının neden olduğu açıklanmıştı.

Hava Haber

Exit mobile version