Türk Hava Yolları A.O. COVID-19 pandemisinden en çok etkilenen şirketlerin başında geliyor. Bu nedenle kısa çalışma uygulaması kapsamına alınmak için başvuran şirket tüm personeline izlenmesi gereken adımlarla ilgili bilgi verdi.
Yeni koronavirüsten (Kovid-19) olumsuz etkilenen ve bu sebeple kısa çalışma uygulamasından yararlanmak isteyen işverenlerin, İŞKUR İl Müdürlükleri ve Hizmet Merkezlerine özel olarak oluşturulan elektronik posta adresleri aracılığıyla gerekli belgeleri göndererek başvurularını yapabilecekleri bildirilmişti.
Bu kapsamda geçtiğimiz hafta İŞKUR’a başvurı yapan Türk Hava Yolları, personele konuyla ilgili sıkça sorulan soruların yanıtlarını gönderdi.
İşte THY ve bazı iştirak firmalarındaki personele gönderilen o yazı:
- Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?
Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere (Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilir) sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.
- Kısa çalışma ödeneğinden muaf olmam mümkün mü?
Yönetim Kurulu kararı ve İŞKUR değerlendirmesi neticesinde tüm Şirket birimleri bu kısmi çalışma uygulaması ve ödeneği programına geçecektir. Şahsi olarak kısmi çalışma uygulaması ve ödeneğinden muaf olmak mümkün değildir.
- Kısa çalışma ödeneğinden faydalanmanın şartları nelerdir?
Kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla son 60 gün hizmet akdine tabi olunması ve son 3 yılda en az
450 gün süreyle prim ödeme şartlarının taşınması gerekmektedir. 450 günün tek bir işyerinden ödenmiş olması gerekliliği yoktur, farklı işyerlerinde prim ödemeler kapsam dahilindedir.
- Kısa çalışma ödeneğinde ödemeler nasıl, ne zaman ve kim tarafından yapılacaktır?
Kısa çalışma ödeneğinde çalışılan günlerin ücreti normal zamandaki hesaplamalar doğrultusunda Şirketimiz tarafından ayın 8’inde ödenecektir. Çalışılamayan günlerin ücreti ise, son 12 aya ait prime esas kazancınız dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt tutarın %60’ıdır ve bu tutarın çalışılmayan günle çarpılması sonucu ödenecek tutar belirlenecektir. Bu tutardan sadece damga vergisi kesintisi (0,00759) yapılacak olup İŞKUR tarafından ayın 5’inde tarafınıza PTT Banka yoluyla ödenecektir. Ödenecek tutar asgari ücretin 1,5 katını geçemeyecektir.
Son 12 Aylık Prime Esas Kazançların Aylık Ortalaması | Hesaplanan Kısa Çalışma Ödeneği Miktarı | Damga Vergisi | Ödenecek Kısa Çalışma Ödeneği Miktarı | |
Son 12 Ay Asgari Ücretle Çalışan | 2.943,00 | 1.765,80 | 13,40 | 1.752,40 |
Son 12 Ay 4.000 TL ile Çalışan | 4.000,00 | 2.400,00 | 18,22 | 2.381,78 |
Son 12 Ay 7.000 TL ile Çalışan | 7.000,00 | 4.414,50 (*) | 33,51 | 4.380,99 |
(*) Hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %150’sini geçemeyeceği için ödenecek aylık kısa çalışma ödeneği miktarı bu şekilde hesaplanmıştır. 2020 yılında brüt asgari ücret 2.943,00 TL’dir. |
- Kısa Çalışma Ödeneği şartlarını sağlamıyorum, ne yapacağım?
Kısa çalışma ödeneği şartlarını sağlamayan çalışma arkadaşlarımız, çalıştıkları sürelerin ücretini Şirketimiz tarafından alacaklardır. Çalışamadıkları sürelerin ücretini yine Şirketimiz İŞKUR’un hesaplaması doğrultusunda hesaplayarak ödeyecektir.
- Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanmak için benim yapmam gereken bir şey var mı?
Hayır yok, tüm işlemler Şirketimiz tarafından yapılacaktır.
- Kısa Çalışma Ödeneğinin faydası nedir?
Kısa çalışma ödemesi uygulamasının temel amacı istihdamın korunmasıdır. Kısa çalışma ile çalışılmayan sürelerde işçilere gelir desteği İŞKUR tarafından sağlanmaktadır. Şirketimiz bu uygulamadan faydalanamayan çalışma arkadaşlarımız için de ödeme sağlayacaktır.
- Ücretsiz izindeyim, kısa çalışma ödeneğinden faydalanabiliyor muyum?
Kısa çalışma ödeneğinden ücretsiz izinde olan arkadaşlarımız faydalanamamaktadırlar. Ücretsiz izin bitiminde, kısa çalışma ödeneğinden faydalanma şartlarına sahipseniz bu ödenekten faydalanabilirsiniz.
- Kısa çalışma ödeneği hangi unvandaki çalışanları kapsamaktadır?
Kısa çalışma ödeneği bütün unvanlardaki çalışma arkadaşlarımızı kapsamaktadır.
- Kısa çalışma ödeneğinden faydalandığımda SGK primlerim ödenecek mi?
Çalışılmayan günlere ilişkin SGK primi ödenmeyecek ancak genel sağlık sigortası (gss) primi İŞKUR tarafından ödenerek sağlık hizmetlerinden faydalanabileceksiniz.
- Kısa çalışma ödeneğinden faydalandığımda özel sağlık sigortasından faydalanabilecek miyim?
Evet, özel sağlık sigortasından faydalanabileceksiniz.
- Kısa çalışma ödeneği için PTT şubelerine gitmem gerekiyor mu?
İŞKUR’un bilgilendirmesine göre PTTBank’lardan ücretin alınması gerekiyor. Ücretin, edevlet üzerinden belirleyeceğimiz hesaba yatması için İŞKUR’a başvuruda bulunulmuş olup cevap beklenmektedir.
- Kısa çalışma ödeneğinden faydalanırken emeklilik talebinde bulunulabilir mi?
Evet, emeklilik şartlarını sağlıyorsanız talepte bulunabilirsiniz.
- Kısa çalışma ödeneği haczedilebilir mi?
Kısa çalışma ödeneği nafaka borçları dışında haciz veya başkasına devir edilemez.
- Kısa çalışma ödeneğinden faydalanırken yıllık izin, mazeret izni, vefat izni vb. ücretli izin haklarımdan faydalanabilir miyim?
Kısa çalışmanın başladığı tarihten sonra çalışılan dönem için ödeme alacağınız için sadece çalışılan günler için izin talebinde bulunabilirsiniz.
- Kısa çalışma ödeneğinden faydalandığım sürede ben ve yakınlarım pass/ced bilet haklarından faydalanabilecek miyiz?
Covid salgınına ilişkin tedbirler kapsamında 3 ay boyunca pass/ced bilet kullanım haklarımız askıya alınmıştır.
Diğer tüm sorularınız için Personel İlişkileri Şeflikleri’miz ile iletişime geçebilirsiniz.
Personel İlişkileri Şf. SAW: personeliliskilerisaw@thy.com – 71777
Personel İlişkileri Şf. ISL : personeliliskileriisl@thy.com -78777
Personel İlişkileri Şf. IST : personeliliskileriist@thy.com -7977