1. Haberler
  2. Gündem
  3. İlker Aycı: İki yıl personel çıkarmayacağız

İlker Aycı: İki yıl personel çıkarmayacağız

featured

Dergi ve Gazete Dönemi Sona Eriyor

Yeni hayatta kullandığımız kulaklıklar, dokunmatik ekranlar, dokunduğunuz bütün ambalajlı ürünlerde değişiklikler olacak. Örneğin 4 saate kadar olan uçuşlarda battaniye vermeyeceğiz. Yastık kılıfları kullan-at yöntemlere dönüşecek, dergi ve gazeteler uçuşlarda olmayacak. Artık bir sürü şeyde değişiklikler olacak. Yolcular buna çok hızlı adapte olacaklar diye düşünüyorum.

Uçak içinde business ve ekonomi gibi sınıflarda değişik yöntemler deneniyor. Havayolları hem teması azaltmak, hem maliyetlerini gözden geçirmek hem de hijyeni azami oranda sağlamak üzere bu yöntemlere başvuruyorlar. Bunun tabi ekonomik bir boyutu var. Bir de hijyen ve operasyonel boyutu var.

THY olarak bunları inceliyoruz. Bizde yeni ikram konseptlerimizi oluştururken,‘Bu yeni uygulamalardan nasıl faydalanabiliriz’ diye arkadaşlarımız çalışma yapıyorlar. Çok sıkışık ekonomi sınıfı ortamında mümkün olduğunca teması azaltmaya çalışırken eski ikram politikasını sürdürmeye çalışmak açıkçası çok anlamlı olmayacak ve riski artıracak.

Loungelarda(özel yolcu salonları) bile sosyal mesafe kuralı uygulanacak. Camekanların arkasından sunum yapılacak. Çünkü açık büfe uygulamasından misafirimiz gidip bir ürünü alamayacak. Ama isteyebileceksiniz. Camekanın arkasında hijyeni sağlayan kıyafetiyle o hijyeni ve korumayı sağlamış olan çalışanlarımız tarafından hizmet sunulacak.

Asıl Mesele Güvenli-Sağlıklı Uçuş

Şu an asıl mesele insanların güvenli, sağlıklı ve hijyen içerisinde uçuşunu sağlayabilmek. Onların uçağa binmeden önce ateşlerini ölçebilmek. Havalimanlarında yapılacak olan testler, en son yaptırılan test sonucu gibi bilgilerin bir sağlık pasaport veya karnesinin düzenli olarak paylaşılması sayesinde hem havayolu şirketlerini, hem havalimanlarını hem de ilgili ülkeleri rahatlatacak bilgiye de erişmek gerekiyor.

Aynı zamanda düzenli bir biçimde termal kamera ve ateş ölçerlerle havalimanında bulunan sağlık personelleri kontroller yapacak. Önceden uçuş emniyeti vardı artık bunula beraber uçanların sağlık güvenliği var. Bu yeni sorumluluklarda havayolu şirketlerine yeni sorumluluk alanları ve maliyetler getiriyor. Çalışanlara yeni görevler, iş bölümünü değiştirmeyi gerektiren yeni yükümlülükler getiriyor. Operasyon olarak da bunların yapmak için eğitimler yapmak, denetimler yapmak görevimiz.

ICAO Standartları Belirleyecek

Uçaklarda dağıttığımız amenity kitlerde (kişisel seyahat bakım çantaları) artık hijyen malzemeleri olacak. Maskesini düşüren, maskesi bozulan, korunma zinciri maskeden dolayı zarar görmüş olanlar için uçakta bir miktar maske tutulacak. O anda yolcunun maske değişimi sağlanacak veya personelin hemen maskeyi değiştirmesi sağlanacak. Bu ve bu tip önlemlerimiz uçaklarda olacak. Mayıs ayı sonuna kadar tüm sivil havacılık otoriteleri çalışmasını tamamladıktan sonra ICAO’nun kuralları yayınlanacağı söyleniyor.

Bu süreç oldukça uzun sürdü. Ama biz ne yapacağımızı biliyoruz. Sadece onlarla olan listeyi eşleştireceğiz. Eksik varsa tamamlarız fazlamız varsa azaltmayız yapmaya devam ederiz. Çünkü ICAO’nun verdiği standartlar bile yetmeyebilir. Yolcumuzun kendini güvende hissetmesi için yapmamız gereken işler, ekipmanlar, operasyonelolarak almamız gereken tedbirler de olacaktır. Onlara hazırlanıyoruz.

Bilim Kurulu Kadrosu Oluşturacağız

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’yla temastayız. THY olarak biz de bu tarz bir “Danışma Kurulu” kurmayı düşünüyoruz. Düzenli olarak bu operasyonları bizimle beraber denetleyecek ve bu operasyonlarla ilgili, yaptığımız çalışmalarla ilgili bize düzenli rapor verecek bir mekanizma oluşturuyoruz.

Yapılan tüm temizlik ve hijyen operasyonlarını ikramdan başlayıp uçak içi kıyafetlere kadar her şeyi içine alacak olan bu zincirin içerisindeki uygulamalarımızı takip edip, bu konuda bize danışmanlık verecek bilim adamlarıyla da arkadaşlarımız görüşüyorlar. Zaman zaman bende görüşüp fikir alıyorum. Ama bu düzenli, sistematik, kurumsal bir hale gelecek şirketimiz içerisinde. Yeni dönemde belki diğer şirketlerde bunu yapar.

Herkes kendi bilim kurulunu kuracak. Ve kendi bilim adamlarından görüş alarak kendilerini denetleyecek. Bu anlamda da yaptığı işin başarısını düzenli olarak yapacak ki zincirde her hangi bir aksama yaşanmasın.

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli

Yazı Sona Erdi!

Yüklenemedi, lütfen tekrar deneyiniz.

İlker Aycı: İki yıl personel çıkarmayacağız
Yorum Yap