TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen ve Türk Hava Kuvvetleri ile Azerbaycan Hava Kuvvetlerine teslimatları devam eden SOM Seyir Füzesi, METEKSAN Savunma tarafından geliştirilen KEMENT Veri Bağı sistemine kavuşuyor. Konuyla ilgili olaraktan TÜBİTAK-SAGE tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye’nin ilk milli seyir füzesi SOM’un SOM-A ve SOM-B1 varyantları, 2011 yılında SAGE tarafından TSK envanterine kazandırılmıştır. SOM-B2 ve su üstü hareketli hedef vurma yeteneğine sahip veri bağlı SOM-C1 ve SOM-C2 varyantlarının geliştirme çalışmaları devam etmektedir.” ifadelerine yer verildi. Açıklamadan da anlaşılacağı üzere SOM, en yeni varyantları olan SOM-C1 ve SOM-C2’de kullanılacak KEMENT Veri Bağı sayesinde Ağ Merkezli Harp Yeteneğine kavuşacak.
KEMENT projesine ait Veri Bağı Terminalleri
Cumhurbaşkanlığı tarafından 13 Aralık 2018 tarihinde yayınlanan İkinci 100 Günlük Eylem Planı’nda yer alan SSB-47 numaralı “Milli Mühimmatların Atış Sonrası Kontrolünü Sağlayacak Veri Bağı Geliştirilmesi (KEMENT) Projesinde sistem entegrasyon testlerinin laboratuvar seviyesinde tamamlanması” maddesine göre, KEMENT projesinin sistem entegrasyon testlerine başlandığı veya testlerinin tamamlandığı tahmin edilmekte.
[toggle title=”KEMENT PROJESİ” state=”open”] Meteksan Savunma tarafından yürütülen ve 1’inci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı, TÜBİTAK SAGE, ROKETSAN, TÜBİTAK BİLGEM ve MilSOFT’un alt yüklenici olarak görev aldığı KEMENT projesi ile akıllı mühimmatlar ve seyir füzeleri, ağ merkezli harekât ve ağ temelli durumsal farkındalık yetenekleri kazanarak Komuta-Kontrol koordinasyonunun etkin bir parçası olacaktır. Bu sayede mühimmat durum bilgilerini ağ üzerinde paylaşarak mühimmatın fırlatılmasında sonra bile farklı platformlar tarafından hedef bilgisi güncelleme, yeni hedef atama, görev iptali, beklemeye alma gibi komutların kullanılması mümkün olacaktır. Örneğin; F-16’dan atılan bir SOM Füzesinin kontrolünü AEW&C uçağı veya TCG İstanbul Fırkateyninden atılacak olan bir ATMACA Füzesini kontrolünü başka bir platform, üzerine alabilecektir. Ayrıca, mühimmat hedefi vurmadan önce yeterli çözünürlükte bir hedef resmi, hasar tespiti açısından harekat merkezine iletilecektir.[/toggle]
[toggle title=”SOM PROJESİ” state=”open”]SOM; her türlü hava şartında çalışabilen, yoğun şekilde korunan sabit ve hareketli kara ve deniz hedeflerine karşı geliştirilmiş, uzun menzil, düşük görünürlük, yüksek beka, yüksek vuruş gücü, yüksek hassasiyet, karşı tedbirlere karşı direnç ve operasyonel esneklik özelliklerine sahip güdümlü bir seyir füzesidir.[/toggle]
SOM Sisteminin modüler yapısı, farklı varyantların oluşturulmasına olanak sağlayarak benzer füze sistemlerine kıyasla daha fazla operasyonel esneklik sunmaktadır. 230 kg harp başlığı ağırlığına sahip füzenin toplam ağırlığı yaklaşık 600 kg’dır. Füzenin toplam boyu yaklaşık 4 metredir. Proje kapsamında teslimatı gerçekleştirilmekte olan SOM mühimmatları; SOM-A, SOM-B1 ve SOM-B2 varyantlarından oluşmaktadır. Ayrıca, TÜBİTAK-SAGE, hareketli su üstü hedeflerini vurma kabiliyetine sahip SOM-C1 ve SOM-C2 varyantlarının geliştirilmesi çalışmalarına da devam etmektedir.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com