İsveç’te kabin memurları koronavirüsle mücadele sürecinde hasta bakıcılığı yapacak

featured

İskandinavya Hava Yollarının (SAS) zorunlu izne ayırdığı hostesler İsveç’te sağlık sektöründe baş gösteren personel sıkıntısını hafifletmek gerekçesiyle kısa bir eğitimden geçirildikten sonra hasta bakıcı olarak görevlendirilecek.

SAS, Kovid-19 virüsünün yaygınlaşmasından sonra uçuşlarının çoğunu durdurmak zorunda kalmıştı. Çalışanlarına ücretlerinin yüzde 20 oranında düşürülmesini talep ettikten sonra da 4 bini İsveç’te toplam 10 bin çalışanını zorunlu izne ayırmıştı.

Zorunlu izne ayrılan personelin maaşlarının büyük bir kısmı hükümetin şirketlere ayırdığı 300 milyar kronluk bütçeden ödenecek. Ancak SAS, giderlerini daha da aşağıya çekmek için personelinin bir kısmını sağlık sektöründe görevlendiriyor.

Hosteslerin eğitimleri İsveç’in en büyük sermaye gurubu olan Wallenberg ailesinin vakfı tarafından finanse ediliyor. SAS’ın 3. büyük sahibi olan Wallanberg grubu, şirketin yüzde 6,5 oranındaki hisse senetlerinin sahibi.

Vakıf, Stockholm’da Sofiahemmet Yüksek Okulu’nda eğitim görecek hostesler için 7 milyon kron aktardı. SAS, çalışanlarını hızlı eğitimden geçirilerek hastanelerde ve sağlık ocaklarında görev yaptırmayı hedefliyor.

Wallenberg grubu, sağlık sektöründe gerçekleştirilen özelleştirmelerden hemen sonra bu sektöre de el atmış, çok sayıda hastane, sağlık ocağı ve eczaneyi satın almıştı. Eğitilen hosteslerin nerelerde istihdam edilecekleri açıklanmamakla birlikte Wallenberg grubunun satın aldığı sağlık kurumlarında çalıştırılacakları tahmin ediliyor.

SAS yönetim kurulunda grubu temsilen yer alan Wallenberg Vakfı AB Genel Müdürü Oskar Stege Unger, Dagens Nyheter gazetesine sağlık sektöründe personel ihtiyacının büyük olduğunu ve gelecekte diğer şirketlerin de kendileri gibi davranmalarının olağan olduğunu söyledi.

İlk aşamada 30 kişilik bir pilot projeyi yaşama geçirdiklerini ve verimli olması durumunda 300 kişinin eğitimi için kaynak aktarabileceklerini belirtti.

Hızlı ve yoğun bir eğitimden geçirilen 30 hostes perşembe gününden itibaren göreve başlayacak. Hosteslerin SAS’ta çalıştıkları süre içinde ilk yardım ve olağan hastalıkları içeren sağlık kurslarından geçirildikleri için sağlık sektörlerine adapte olmalarının kolay olacağı belirtiliyor.

Sağlık sektöründe çalışmak üzere eğitilen SAS çalışanlarından biri de hostes Malin Öhman. 3 yıl şirkette görev yapan Öhman, “İnsan göreve başlamadan önce her zaman biraz tedirgin oluyor. Daha önce uçaklarda deneyimlerimiz ve temel sağlık eğitimimiz bizler için iyi bir başlangıç noktası. Göreve başladığımda birçok şeyi öğreneceğime inanıyorum” dedi.

Uçakta çalışmakla hastanede görev yapmak arasında birçok farklılık olduğunun ayrımında olduğunu söyleyen Öhman, “Bizim ağır hastalıklar ve tıbbi terimler hakkında geniş bilgilerimiz yok ama bunu yapabilecek başka kişiler var. Biz basit işleri yapacağız” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
İsveç’te kabin memurları koronavirüsle mücadele sürecinde hasta bakıcılığı yapacak