Kazakistan’ın ana giriş kapısı konumundaki Almatı Havalimanı’na satın alan konsorsiyumun yüzde 75 payla büyük hissedar olan TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, bu anlaşmanın Kazakistan-Türkiye ilişkileri açısından çok önemli olduğunu, 2021’de de sektörün eski haline dönebileceğini söyledi.
Kazakistan ile ortak manevi kültürel bağlarımız bulunduğuna işaret eden Sani Şener, Kazakistan’ın yabancı yatırımcıya çok önem verdiğini, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Almatı Valisi, Ankara Büyükelçiliği’nin bu anlaşmada kendilerine çok destek olduklarını söyledi. Şener’in TAV’ın işletmeye başlayacağı 15’inci havalimanı hakkında değerlendirmeleri şöyle:
Salgın döneminde anlaşma yaptık
Havacılık sektörünün durması söz konusu değil. 1.3 trilyon dolarlık 28,8 milyon çalışanın olduğu bir sektörden bahsediyoruz. Küreselleşme, yani insanların ve malların hareketi durmayacak. Pandemi döneminde 415 milyon dolarlık bir anlaşma yaptık. Almatı Havalimanı’nın 6,5 milyon yolcusu var. Operasyonu devraldıktan sonra Almatı Havalimanı’na 150-200 milyon dolar yatırımla yeni bir terminal yapacağız. Böylece şu an 7 milyon olan kapasite 14 milyona çıkacak. Rota geliştirme konusunda çok deneyimliyiz. Kazakistan’da da aynısını yapacağız. Almatı’da ciddi bir turizm ve kargo potansiyeli var. Yeni İpek Yolu’nun merkezlerinden biri.
Air Astana çok iyi yönetiliyor
Bayrak taşıyıcısı Air Astana çok iyi yönetiliyor. THY’nin de orada daha da büyüyeceğine inanıyoruz. Orta Asya’ya girmek bizim için önemli bir stratejiydi, bunu başardığımız için mutluyuz. Dünyada ekonominin merkezi Asya’ya doğru kayıyor. Kazakistan Orta Asya’nın en büyük ekonomilerinden biri. Asya’da 20 yılda 500 bin pilot ihtiyacı olacağı öngörülüyor. Bu bölgede havacılık sektörü için çok ciddi bir büyüme potansiyeli görünüyor.
Havalimanlarını emin yerler yapmalıyız
Havalimanlarımızı yolcularımız için emin yerler haline getirmemiz, güven vermemiz lazım. Bunun için ciddi hazırlık yapıyoruz. Havacılıkta mütekabiliyet ve uluslararası standartlar var. ACI ve IATA ile tüm çalışmaları takip ediyoruz. Kalabalıkları sosyal mesafeyi koruyarak yöneteceğiz. Bugünkü duruma göre bayram sonrasında Türkiye’de iç hatlar uçuşlarının başlayacağını umuyoruz. Dış hat uçuşlarının da Haziran ortasından itibaren açılmasını bekliyoruz. Dış hatlar da ülkeler arasında mütekabiliyet var. Biz yedi ülkede havalimanı işletiyoruz. Bu ülkelerin hiçbiriyle sorun olmadan açılacağını umuyoruz, sadece Suudi Arabistan eylüle kadar uçuşları kısıtladığını açıkladı. Avrupa önce iç hatlar ardından Schengen Bölgesi ardından da Schengen’e komşu Türkiye gibi ülkelerle karşılıklı uçuşları açacaktır.
TAV krize iyi bilançoyla girdi
TAV olarak krize iyi bir bilançoyla girdik. Ödemelerimizi sürdürüyoruz. Gelirlerimiz durduğu için giderlerimizde de önemli tasarruflar gerçekleştirdik. Kesin öngörülerde bulunamıyoruz ancak Haziran’da uçuşların kademeli olarak açılıp Temmuz’da da hızlanmasını bekliyoruz. 2021’de de eski hale dönebiliriz. Gelecek dönem planları Almatı’yla Orta Asya’ya girdiğimiz için mutluyuz, bizim için önemli bir dönüm noktası oldu. Afrika’da takip ettiğimiz iki büyük havalimanı var. Balkanları takip etmeye devam ediyoruz. Servis şirketlerimizle 30 ülkede 100 havalimanındayız.