1. Haberler
  2. Savunma Sanayi
  3. Pentagon’da Tomahawk Alarmı: 30 Günde 10 Yıllık Stok Tükendi!

Pentagon’da Tomahawk Alarmı: 30 Günde 10 Yıllık Stok Tükendi!

İran ile yaşanan savaşın ilk ayında 850’den fazla Tomahawk füzesi kullanan ABD ordusu, mühimmat stoklarında ciddi bir erimeyle karşı karşıya. Yıllık tedarik kapasitesinin 9 katına ulaşan bu tüketim hızı, Amerikan savunma sanayii üzerinde devasa bir baskı oluşturuyor.

featured

ABD’nin 28 Şubat 2026’da başlayan İran operasyonları, Amerikan donanmasının en güvendiği stratejik silahı olan Tomahawk seyir füzelerinde benzeri görülmemiş bir lojistik krizi tetikledi. Washington Post’a konuşan yetkililer, savaşın henüz ilk 30 gününde fırlatılan 850’den fazla füzenin, Pentagon’un on yıllık normal tedarik hacmine eşdeğer olduğunu ortaya koydu. Yıllık ortalama 90 adet yeni füzenin envantere girdiği bir sistemde, sadece bir ayda yaşanan bu devasa harcama, “mühimmat yetişmeme” riskini en üst seviyeye çıkardı.

4’te 1’lik Stok Bir Ayda Eridi

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi ile Stimson Araştırma Merkezi verilerine göre, ABD’nin toplam Tomahawk stoku yaklaşık 3 bin 100 adet civarında tahmin ediliyor. Bu hesaplama, Amerikan ordusunun envanterindeki kritik uzun menzilli vurucu gücün dörtte birini sadece 30 günde harcadığını gösteriyor. Analist Kelly Grieco’nun CBS News’e yaptığı “Yeterli vuruş kabiliyetine sahip olmadığımız açık” uyarısı, savaşın 3 ay daha bu yoğunlukta sürmesi halinde stokların tamamen tükenebileceği tehlikesine işaret ediyor.

Tomahawk: 2.500 Kilometrelik “Görünmez” Tehdit

Soğuk Savaş döneminden beri modernize edilen Tomahawk füzeleri, günümüzde 1.650 kilometreden başlayıp modern versiyonlarında 2.500 kilometreye kadar uzanan bir menzile sahip. Muhrip, fırkateyn ve denizaltılardan fırlatılan bu füzeler, alçak irtifadan uçma ve gelişmiş hava savunma sistemlerini atlatma kabiliyetiyle amirallerin en favori silahı konumunda. Ancak bu güvenilirliğin bedeli oldukça ağır; standart bir Tomahawk yaklaşık 2,2 milyon dolara mal olurken, hareketli hedefleri vurabilen gelişmiş denizaltı versiyonlarının fiyatı 4 milyon doları aşıyor.

Üretim ve Tüketim Arasındaki Uçurum

Savunma devi Raytheon (RTX), yıllık üretim kapasitesini 1.000 füzeye çıkarmak için Pentagon ile yeni bir sözleşme imzalamış olsa da, ayda 850 füze kullanılan bir savaş ortamında bu kapasitenin dahi yetersiz kalacağı öngörülüyor. Sektör, tam kapasiteyle yılda 2 bin 330 adet üretime ulaşmayı hedeflese de, hammadde ve lojistik zincirindeki aksamalar nedeniyle bu rakamlara kısa sürede ulaşılması zor görünüyor. ABD haricinde İngiltere, Japonya, Avustralya ve Hollanda tarafından da kullanılan bu füzeler, Washington’un ihracat kontrolü altında tuttuğu en stratejik sistemlerin başında geliyor.

Haziran 2025’ten bu yana Kızıldeniz, Yemen ve Nijerya gibi bölgelerdeki operasyonlar da eklendiğinde, ABD’nin son 9 ayda 1.000’den fazla Tomahawk ateşlediği görülüyor. Mevcut tablo, ABD’nin İran savaşını sürdürebilmek için ya stratejisini değiştirip daha düşük maliyetli mühimmatlara yöneleceğini ya da savunma sanayiini tam anlamıyla “savaş ekonomisi” moduna geçireceğini gösteriyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir