Son dönemin gözde mesleği: kabin memurluğu, peki kabin memuru olmak için ne yapmak lazım detaylar haberimizde; Havacılıkla ilgili meslekler, İstanbul’un dev havalimanının hizmete girmesiyle birlikte sektör genişleyince daha da önem kazandı… Bu başlık altında havacılık dünyasının önemli mesleklerinden biri olan kabin memurluğunu masaya yatıracağız. Nasıl kabin memuru olunur? Şartları nelerdir, maaş aralığı nedir? Bu haberde hepsinin yanıtını bulabileceksiniz.
Karayolunda yoldan sorumlu şoförse, yolcudan sorumlu da muavindir. Ancak kabin memurluğu, yer yolculuğu kadar basit ögeler barındırmıyor. Tabi ki bu, şehirlerarası otobüs yolculuğu yapan firmaları ve bu sektörde çalışanları küçümsediğimiz anlamına gelmiyor ama bir havayolu şirketinde kabin memuru olarak çalışmak isteyen birinin oldukça donanımlı olması gerekiyor.
Kabin memuru olmaya karar verdiğinizde ilgili firmaya başvurduktan sonra önünüze 2 aşamalı bir süreç çıkıyor. Birincisi mülakat ve işe alım süreci, ikincisi eğitim süreci. Eğitim sürecinden sonra profesyonel iş hayatına atılmış olursunuz.
Türkiye’de kabin memuru olmak için adaylarda bazı şartlar aranıyor. En az 18 yaşında olmak, sağlık yönünden bu mesleği yapmaya hiçbir engeli olmamak bunların başında geliyor. Sağlıklı olmanın yanında boy kilo orantısı ve havacılık firmasının yaptığı psikoloji testini başarıyla geçmek aranan şartlardan.
Bu olmazsa olmaz şartları yerine getirdikten sonra devreye ekstra meziyetler giriyor. Kabin memuru olmak için en az lise mezunu olmak gerekiyor. Ancak zor sayılabilecek bir şartı da var; o da iyi derecede Ingilizce bilmek. Unutmayın ki; dünyanın her yanından yolcuyu ağırlayacak olan firmanın yüzü, o yolculara karşı siz olacaksınız. Bu yüzden dünyada ortak dillerden biri olan İngilizceyi akıcı ve düzgün bir şekilde konuşmak zorundasınız.
Kabin memurlarının görevleri nelerdir?
Kabin memurunun uçak içerisindeki en önemli görevi, yolcuların emniyetini sağlamaktır. Bunu da, uluslararası standartlarla belirlenmiş güvenlik direktifleriyle, yolculara sözlü ve görsel olarak bildirerek onları emniyeti ve güvenliği hakkında bilgilendirmekle yapar.
Kabin memurunun bir görevi de yolcunun en konforlu bir biçimde seyahatini geçirmesini sağlamaktır. Bunun için, havayolu şirketinin imkanları doğrultusunda yolcuların ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılamalıdır. Talep ve isteklere kısa sürede yanıt vererek elinden geldiğince bu talepleri yerine getirmelidir.
Kabin memurlarının görev alanı, uçak içinde kokpit kapısıyla en arkada bulunan arka mutfak olarak adlandırılan bölüm arasıyla sınırlıdır. Kokpit içerisinde ya da uçağın dışında kabin memurlarının herhangi bir görev ve sorumluluğu bulunmamaktadır.
Uçağın sağ ya da sol tarafında bulunan çıkış kapılarından da sorumludurlar. Bu durum kalkıştan önce ve inişten sonraki rutin giriş-çıkışları kapsadığı gibi acil durum koşullarını da kapsamaktadır. Her iki durumda da kabin memuru, uluslararası standartlarla belirlenmiş güvenlik direktifleriyle giriş ve çıkışlara yolcuları yönlendirmekle sorumludur.
Aynı zamanda emniyet ve güvenliği tehdit edebilecek hususlar da kabin memurları tarafından takip edilir. Örneğin kabin içerisinde, tuvaletlerde yangın veya duman oluşumunu önlemek için belirli aralıklarla gözlem yapma görevi kabin memuruna aittir. Böyle bir tehlike oluşması halinde mümkün olan en az yaralanma ile en çabuk şekilde acil durum prosedürlerini uygulayabilecek reflekse sahip olması gerekir.
Kabin memurlarının servisle ilgili görevleri de şirketlere göre değişkenlik gösterir. Havayolu şirketinin uygun gördüğü ürün ve malzemeler, yine şirketin belirlediği akış ve düzen içerisinde sunumunun gerçekleşmesini kabin memuru yapar. Servis sırasında dikkat edilecek hususlar, kabin memuruna aldığı eğitim sırasında uygulamalı şekilde aktarılır.