1. Haberler
  2. Havacılık
  3. Mehmet Nane’den slot kullanım haklarıyla ilgili açıklama: DHMİ’nin bu yapıcı uygulaması sektörü rahatlatacak

Mehmet Nane’den slot kullanım haklarıyla ilgili açıklama: DHMİ’nin bu yapıcı uygulaması sektörü rahatlatacak

featured

TÖSHİD Başkanı Mehmet T. Nane, DHMİ’nin yayımladığı 2022 yaz tarife döneminde havalimanı slotu kullanım oranlarında feragat uygulamasına yönelik bir açıklama yaptı. Havacılık sektörüne verilen desteğin önemine dikkat çeken Mehmet T. Nane, “DHMİ’nin bu yapıcı uygulaması sektörü rahatlatacak” dedi.

Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Başkanı Mehmet T. Nane, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) yayımladığı 2022 yaz tarife döneminde havalimanı slotu kullanım oranlarında feragat uygulamasına yönelik bir açıklama yaptı. Havacılık sektörüne verilen desteğin önemine dikkat çeken Mehmet T. Nane, “DHMİ’nin bu yapıcı uygulaması sektörü rahatlatacak” dedi.

COVID-19 pandemisinden en çok etkilenen sektörlerin başında havacılığın geldiğini ifade eden TÖSHİD Başkanı Mehmet T. Nane, “Biz Türk havacılık sektörünün paydaşları olarak, tüm zorlu koşullara rağmen var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz ancak sektörümüze destek vermek adına hayata geçirilen uygulamalar bizim için çok kıymetli. DHMİ, pandeminin ilk günlerinden bu yana yapıcı slot uygulamalarıyla yanımızda oldu. Pandemi kaynaklı seyahat kısıtlamaları nedeniyle havalimanı kullanım gerekliliklerini karşılayamayan hava yolu şirketlerini korumak ve desteklemek amacıyla aldığı ve 2022 yaz tarife dönemini kapsayan feragat uygulaması, hem Türk hem yabancı hava yolu şirketleri açısından çok kıymetli bir destek olacak” dedi.

Ülkelerin uyguladığı pandemi kaynaklı seyahat kısıtlamaları sonucu yolcu talebinde azalma yaşanmasına rağmen, dünyadaki birçok hava yolu şirketinin havalimanı slot kullanımlarında esneklik olmaması nedeniyle boş uçuşlar gerçekleştirmek durumunda kaldığına dikkat çeken Mehmet T. Nane, “Bu hem hava yolu şirketlerinin finansal yükünü artırıyor, hem de boş uçuşlarla yaratılan karbon emisyonu dolayısıyla sürdürülebilirlik açısından olumsuz etkiler yaratıyor. DHMİ’nin uygulaması hava yolu şirketlerine destek verirken, boş uçuş kaynaklı karbon emisyonunun olumsuz etkilerini de azaltacak. Dünyadaki diğer hava yolu şirketlerinin zorunlu operasyon baskısı olmadan, daha esnek hareket kabiliyetine sahip olacakları için ülkemizi tercih etmelerine de katkı sağlayacak. DHMİ’nin bu yapıcı uygulaması sektörü rahatlatacak” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Haberler
  2. Havacılık
  3. Airbus, A380’in 500 parçasını açık artırmada satacak; 23 Haziran’da başlıyor

Airbus, A380’in 500 parçasını açık artırmada satacak; 23 Haziran’da başlıyor

featured

Airbus, A380’in 500 parçasını açık artırmada satacak. Uçağa ait yüzlerce parça, haziran ayında düzenlenecek açık artırmayla satışa sunulacak. Listede koltuktan merdivene çeşitli ürünler yer alıyor.

Havacılık şirketi Airbus, A380 tipi yolcu uçağıyla ilgili karar aldı. Şirketten yapılan açıklamada, çoğu Emirates Hava Yolları tarafından 2008-2020 yılları arasında kullanılmış ikonik geniş gövdeli A380 MSN13 model uçağa ait 500 parçanın 23-25 Haziran tarihlerinde açık artırmayla satılacağı belirtildi.

SATIŞA ÇIKARILACAKLAR LİSTESİ

Açık artırmanın çevrim içi ve yüz yüze olarak yapılacağı, uçak koltuğu, ekipmanlar, merdivenler, yiyecek arabası, kokpit kaçış halatı gibi birçok maddeyi içerdiği ifade edilen açıklamada, satıştan elde edilecek gelirin büyük kısmının Airbus Vakfı ile AIRitage Vakfı’na bağışlanacağı aktarıldı.

FİLODAN ÇIKARILDI

Fransız hava yolu şirketi Air France-KLM, koronavirüs salgının hızla yayıldığı 2020 yılında, işletme maliyeti yüksek büyük uçaklardan Airbus A380 ile Boeing 747’yi filosundan çıkarmıştı. Katar Hava Yolları da aynı şekilde, salgınının yolcu sayısında büyük düşüşe yol açması nedeniyle Temmuz 2020’de filosundaki Airbus 380’lerin uçuşunu durdurmuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Haberler
  2. Havacılık
  3. Azerbaycan Hava Kuvvetleri’nden helikopterlerle tatbikat

Azerbaycan Hava Kuvvetleri’nden helikopterlerle tatbikat

featured

Azerbaycan Hava Kuvvetleri, helikopterlerle tatbikat düzenlediğini duyurdu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Savunma Bakanı Zakir Hasanov tarafından onaylanan 2022 muharebe eğitim planına göre Azerbaycan Hava Kuvvetlerine bağlı helikopter ekiplerinin uçuş tatbikatları yaptığı belirtildi.

Gerekli kontroller yapıldıktan sonra tatbikatta gece ve gündüz uçuş yapan pilotların bölgenin değerlendirilmesi, belirlenen güzergahlarının incelenmesi gibi görevleri ve çeşitli manevraları gerçekleştirdiği kaydedildi.

Açıklamada, Tatbikat sırasında belirlenen görevlerin başarıyla tamamlandığı aktarıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Haberler
  2. Havacılık
  3. Pilotlar için hayat kurtaracak alışkanlıklar

Pilotlar için hayat kurtaracak alışkanlıklar

Bir asker emeklisinin dediği gibi "rutinler hayat kurtarır

featured

Pilotluğun zor bir meslek olduğunu biliyoruz. Pek çok meslekte olduğundan daha düzenli bir hayata sahip olmak ve olumlu alışkanlıklar geliştirmek hayatın pek çok alanında olduğu gibi bu meslekte de hayat kurtarıcı.

Bir asker emeklisinin dediği gibi “rutinler hayat kurtarır”.

Gelin şimdi pilotların geliştirmesi gereken alışkanlıklara bakalım.

Uyumadan önce alarmı doğru bir saate kurun

Basit bir alışkanlık gibi gelebilir ama normal bir çalışandan farklı olarak bir pilotun uyanma saati her gün değişiklik gösterebilir. Yani her gün 09.00’da işte olacak bir çalışan standart olarak saatini 07.00 gibi zamana kurabilir. Ancak bir pilot için uyanma saati her zaman günün ilk uçuş saatine göre farklılık gösterir. O zaman basit bir hesaplama ve iyi bir alışkanlık alarm işini kolaylaştırır. Örnek olarak 06.00’da havalimanında olması gereken bir pilot, 60 dakika trafik, 30 dakika kişisel bakım ve 30 dakika kahvaltı düşünerek uyanması gereken saati mesaiden 2 saat (60+30+30=120) önce olarak hesaplamalı. Bunun üzerine 7 saatlik sağlıklı bir uyku süresini eklediğimizde yatağa gitme saati bir önceki akşam 21.00 demektir. Nasıl, uyumak için erken mi yoksa? Uyku esnasında cep telefonunu sessize almak, kaliteli bir uyku için gerekli olan ses, ışık, ısı gibi fiziksel faktörleri dikkate almak çok iyi bir alışkanlık.

İyi bir kahvaltıyı atlamayın

İyi bir kahvaltının içeriği kişiden kişiye değişse de güne başlangıç açısından dengeli bir kahvaltı asla atlanmaması gereken bir öğün. Yumurta, peynir, tereyağı ve esmer ekmekten oluşan bir kahvaltı pek çok kişiyi tatmin eder. Kahvaltı yerine kullanılan gevrekler ise iyi bir rutinin göstergesi olmamalı. İçecek olarak çay, kahve, süt iyi alternatifler. Yataktan kalkar kalkmaz içilecek ılık bir bardak suya sıkılmış bir tam limon bağışıklık sisteminin korunması için düşündüğümüzden daha önemli.

Rahatlatacak aktiviteler yapın

Güne stressiz başlangıç için yapılabilecek aktiviteler sabah rutininizin içinde yer almalı. 10 dakikalık bir meditasyon, kısa ve yorucu olmayan bir egzersiz, sevdiğiniz kitaptan bir bölüm güne rahat bir başlangıç yapmanızı sağlar.

Kıyafet, çanta ve benzeri hazırlıkları uyumadan önce tamamlayın

Bildiğiniz gibi pilotlar genellikle iki çanta ile seyahat ederler. Pilot malzemelerinin olduğu el çantası ve kişisel eşyaların bulunduğu küçük bir valiz. Her ikisi de kritik öneme sahip. Uçağa bindiğinizde güneş gözlüğünüzü evde ya da otel odasında unuttuğunuzu fark etmek istemezsiniz. Özellikle pilot çantasında yer alan tüm malzemelerin kritik öneme sahip olduğunu düşündüğümüzde çanta için harcanacak zamana değer. Giyilecek kıyafetleri akşamdan hazırlamak ise sabah vakit kazandırması açısından kolaylık sağlar. En iyisi pilot olarak kullanmaya alışkın olduğumuz uçuş kontrol listelerinin bir benzerini önemli malzemeler için de yapmak ve kullanmak en akıllı alışkanlık.

Sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinin

Pilotlar meslekleri gereği standart sağlık kontrollerinden belirlenmiş aralıklarla geçmek zorundadır. Bunun yanı sıra genel olarak egzersizle desteklemiş hareketli bir yaşam, kilo kontrolü, alkol tüketimden uzak duran bir yaşam şekli, kaliteli uyku, stres yönetimde etkin önlemler bu mesleği uzun yıllar boyunca ve güvenli olarak yapabilmek açısından önemli.

İlişkilerinize yatırım yapın

Pilotların uçuş programı standart bir iş hayatından daha fazlasını talep eder. Uçuş saatleri genellikle değişkendir, son dakika uçuşları yaygındır ve herkesin ailesi ile geçirdiği özel günler pilotların çalışmak zorunda olduğu dönemlerdir. Zaman açısından uygunsuzluk ilişkilerde yıpranmaya yol açabilir. Bekarsanız yakın arkadaşlarınızla ve aile bireylerinizle bağlarınız zayıflayabilir, evliyseniz evliliğiniz kan kaybedebilir. Bu durumun farkında olmak ilişkileri güçlendirme çabalarını tetiklemesi açısından önemli. Zaaf yaratabilecek bu durumun üstesinden gelmek daha fazla çaba sarf etmeniz gerektiğini unutmayın.

Finansal güvenliğinizi unutmayın

Pilotluk, birçok ülkede diğer mesleklerden daha fazla gelir elde etmeyi sağlayacak bir meslek. Ancak çalışma saatlerindeki farklılıklar ve çalıştığınız süre boyunca erişilemez olmak demek, sizi finansal olarak yönlendirebilecek kişilerle (örneğin bankacınızla) gerektiği sıklıkla temas kuramamak demek. Bu durumda kazancınızı önce tasarrufa, sonrasında yatırıma dönüştürmek başlı başına bir zorluk olabilir. Bu durumda sizin yerinize karar alabilecek (eşiniz, arkadaşlarınız, aile fertleri) kişilerle, özel durumunuzun farkında olan bir finansal danışmanla ve mali konularda sizi yönlendirebilecek bir akıl hocasıyla sıkı bağlar kurmak doğru yatırım kararları almanızı sağlayabilir. Eğer finansal bilgilerinizi aileniz dahil başka kişilerle paylaşmak istemiyorsanız tek alternatifin güvenilir bir bankacı olduğunu unutmayın.

“Önce biz alışkanlıklarımızı geliştiririz, sonra alışkanlıklarımız bizi.”

Hürkuş – t24

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
1
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Haberler
  2. Havacılık
  3. İşsiz Pilot, ‘Siz Yabancı Pilot Uçurmaya Devam Edin’ Diyerek Uçuş Lisansını Yaktı!

İşsiz Pilot, ‘Siz Yabancı Pilot Uçurmaya Devam Edin’ Diyerek Uçuş Lisansını Yaktı!

featured

Pilot Özgün Gönder, Türk pilotlar işsizken yabancı pilotların çalıştırılmasına tepki için canlı yayında uçuş lisansını yaktı.

Eskiden hava trafik kontrolörü olarak görev yapan daha sonra da pilotaj eğitimi alarak Atlasjet Havayolları’nda uçmaya başlayan ve 2 senedir işsiz olduğunu belirten pilot Özgün Gönder, sosyal medya hesabından yaptığı canlı yayın sırasında pilot lisansını yaktı.

Gönder, lisansını yakarken, “Uçuş okuluna başlayacak arkadaşlar ya da uçuş okulunda olan arkadaşlar için söylüyorum… Bu benim uçuş lisansım. Ben buna zamanında 100 bin euro para ödedim. Hazır mıyız… Neden yakıyorum biliyor musunuz. Türkiye bu şekilde yabancı pilot uçurmaya devam ettiği sürece, benim lisansımın hiçbir önemi yok. 100 bin Euro ödedim hiç önemli değil. Bu kadar basit bir şey yani… Siz devlet kuruluşları ya da diğerleri siz yabancı pilot uçurmaya devam edin arkadaşlar” ifadelerini kullandı.


Eylemine ilişkin Sözcü’ye konuşan Gönder, şu ifadeleri kullandı:

“Ben hem hava trafik kontrolörüyüm, Türkiye’de 10 kişinin girdiği bir okula girdim, dünyada da sayıyla gösteriliyoruz, hem de pilotum ama iş yok. Olay aslında buydu.

Buna dikkat çekmek, ‘100 bin avroluk lisansı böyle yakarım’ demek istedim. Pandemiden beri, 2 senedir uçmuyorum. Bizim yerimize yabancı pilotlara görev veriliyor.

En son Burunei (Güneydoğu Asya’daki Borneo adasında yer alan sultanlık) diye bir ülkenin havayoluna başvuru yaptım. Küçücük bir ülke. Çoğu kişi haritada yerini bile gösteremez…

‘Öncelik kendi vatandaşlarımızda’ yanıtını aldım. Adını bile belki ilk defa duyduğumuz Burunei diye bir ülke kendi vatandaşı olan pilotlara öncelik veriyor ama Türkiye’de biz açıktayız, kimse bize öncelik tanımıyor.”

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
7
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
2
sinirli
Sinirli

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Haberler
  2. Havacılık
  3. Airbus 2021 yılında toplamda 611 adet ticari uçak teslimatı gerçekleşti

Airbus 2021 yılında toplamda 611 adet ticari uçak teslimatı gerçekleşti

2021 yılında toplamda 611 adet ticari uçak teslimatı gerçekleşti 2021 yılı finansal verileri, grup genelinde güçlü operasyonel performansı yansıtıyor Gelirler 52.1 milyar Euro; Vergi Öncesi Kar 4.9 milyar Euro 4,2 milyar Euro rekor net gelir

featured

Airbus CEO’su Guillaume Faury, “2021 yılı, dikkatimizin pandemiden iyileşme ve büyümeye doğru kaydığı bir geçiş yılıydı. Ekiplerimizin, müşterilerimizin ve tedarikçilerimizin dayanıklılığı ve çabaları sayesinde, tüm yıl boyunca önemli ölçüde sonuçlar elde ettik. Güçlü finansal sonuçlar, daha fazla sayıda ticari uçak teslimatı, Helicopters ve Defence and Space birimlerimizin iyi performansı ile maliyet önleme ve rekabet gücü konusundaki çabalarımızı yansıtmaktadır. Stratejik önceliklerimize ve şirketimizin dönüşümüne yatırım yapmaya devam ediyoruz” dedi.

Airbus’ın brüt ticari uçak siparişleri, iptallerden sonra 507 net uçak siparişi ile 771 (2020: 383 adet) olarak gerçekleşti. Buna, ilk A350 kargo uçağı siparişleri de dahildir. 31 Aralık 2021’de biriken sipariş adedi 7,082’dir (2020 yılı sonunda: 7,184 adet). Airbus Helicopters, toplamda 414 adet net sipariş aldı (2020: 268 adet). Bu siparişlerin 52 adeti H160 helikopteri için verilmiş olup, bunun 30 adetini Fransa’nın Ortak Hafif Helikopter programı için sipariş edilen askeri versiyonu H160M’nin ilk partisi oluşturuyor. Airbus Defence and Space’in sipariş değeri 13.7 milyar Euro’ya (2020: 11.9 milyar Euro) yükseldi. Buna C295, A330 MRTT ve A400M nakliye uçağı için sağlanan yüksek ihracat hızının yanı sıra Alman ve İspanyol Eurofighter filolarına hizmet içi destek gibi Askeri Uçak alanında önemli anlaşmalar kaydedildi.

Konsolide gelirler, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ile kısmen dengelenen daha yüksek sayıda ticari uçak teslimatını yansıtarak ve yüzde 4 artarak 52.1 milyar Euro’ya (2020: 49.9 milyar Euro) yükseldi. 50 adet A220, 483 adet A320 Ailesi, 18 adet A330, 55 adet A350 ve 5 adet A380 olmak üzere toplam 611 adet ticari uçak teslim edildi (2020: 566 adet). Ticari uçak faaliyetlerinden elde edilen gelirler, büyük ölçüde 2020 yılına kıyasla daha fazla sayıda teslimatı yansıtarak yüzde 6 arttı. Airbus Helicopters, ilk H160 da dahil olmak üzere 338 adet (2020: 300 adet) teslimat gerçekleştirdi ve gelirler, hizmetlerdeki büyümeyi ve daha yüksek sayıda teslimatı yansıtarak yüzde 4 arttı. Airbus Defence and Space gelirleri, çoğunlukla Askeri Uçak faaliyetlerinden ve kısmen de Uzay Sistemleri tarafından dengelenerek yüzde 2 oranında azaldı. 2021 yılında 8 adet A400M uçağı teslim edildi.

Airbus, 2022 yılında dünya ekonomisinde, hava trafiğinde, şirketin iç operasyonlarında ve ürün ve hizmet sunma kabiliyetinde daha fazla aksama yaşanmayacağını öngörüyor. Bu doğrultuda şirketin 2022 klavuzu ve hedefleri şu şekildedir:

– 720 ticari uçak teslimatı

– 5.5 milyar Euro faiz ve vergi öncesi kâr

– 3.5 milyar Euro Birleşme ve Satın Alma öncesi Serbest Nakit Akışı ve Müşteri Finansmanı

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Haberler
  2. Havacılık
  3. FAA Başkanı Steve Dickson istifa ediyor

FAA Başkanı Steve Dickson istifa ediyor

Federal Havacılık İdaresi (FAA) Başkanı Steve Dickson görevi bırakacağını açıkladı

featured

Federal Havacılık İdaresi (FAA) Başkanı Steve Dickson görevi bırakacağını açıkladı

Başkan Donald Trump tarafından beş yıllık bir süre için aday gösterildikten sonra Ağustos 2019’da FAA yöneticiliği görevini üstlenen Steve Dickson, 31 Mart’ta görevi bırakacağını söyledi.

CNN’de yer alan haber göre, Dickson, Çarşamba günü FAA çalışanlarına CNN ile paylaştığı bir mektupta, “Son birkaç yılda ailem muazzam bir teşvik, güç ve destek kaynağı oldu.” Dedi. “Yine de, pandemi sırasında sevdiklerimden bazen uzun ve kaçınılmaz ayrılık dönemlerinden sonra, tüm zamanımı ve dikkatimi onlara vermenin zamanı geldi. Başkan Biden’a yazdığım mektupta da yazdığım gibi, eve gitme zamanı geldi.”

Steve Dickson Kimdir?

3 Eylül 1957 yılında Louisiana’da doğan Stephen Marshall Dickson, Delta’da 27 yıl önce pilot olarak çalıştı. Daha sonra emekli olana kadar uçuş operasyonlarından sorumlu kıdemli başkan yardımcısı olarak pilotları denetledi. Mart 2019’da Başkan Donald Trump, Dickson’ı FAA Başkanı ve Hava Trafik Hizmetleri Komitesi Başkanı olarak aday gösterdi. 27 Temmuz’da ABD Senatosu Dickson’ı 52-40 oyla başkan olmasını onayladı. Eski bir ABD Hava Kuvvetleri Subayı ve F-15 savaş pilotu da olan Dickson, ABD Hava Kuvvetleri Akademisi’nde 1979 Sınıfının Seçkin Mezunu ve Georgia Eyalet Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden yüksek dereceli bir mezundur.
Kaynak: haber.aero

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
0
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir