Bu araştırma, 2009’da motoruna bir kaz çarpan US Airways’e ait 1549 sefer sayılı uçağın düşme tehlikesi atlatarak Hudson Nehri’ne iniş yaptığı olaydan esinlenilerek gerçekleştirildi. Amaç bu tarz olayların gelecekte yaşanmasını önlemek.
Caltech araştırmacıları tarafından geliştirilen algoritma, kuşların sürü içindeki hareketlerine göre hazırlanmış bilgisayar modellerini kullanıyor. Kuşlar sürü içinde çarpışmayı önleme ve sürat eşleştirme gibi işlemleri başarıyla gerçekleştirebiliyor. Bu özellikleri drona uygulayan algoritma, tek bir dronu kuşların yanında uçurarak sürüyü hava trafiğinden uzaklaştırabiliyor.
Mesafeyi iyi ayarlamak gerekiyor
Günümüzde bu işlem için özel eğitilmiş yırtıcı kuşlar ve el ile kontrol edilen dronlar kullanılıyor. Her iki yöntem de çok masraflı. Ayrıca insanların kullandığı dronlar bazen kuşlara çok fazla yaklaşabiliyor. Bu durumda kuşlar panik halinde dağılarak kontrol edilemez hale geliyorlar.
Araştırmayı yöneten Caltech Profesörü Soon-Jo Chung “Kuşları yönlendirmek istiyorsanız dronu nasıl konumlandırdığınıza dikkat etmelisiniz. Çok uzak olursanız hareket etmeyeceklerdir. Çok yaklaşırsanız sürüyü dağıtıp tamamen kontrolsüz uçmalarına sebep olabilirsiniz. İnsan pilotun bu işlemi başarıyla gerçekleştirmesi çok zor.” diyor.
Algoritma dronu kuşlara yeterince yaklaşacak şekilde yönlendiriyor. Kuşlar dronu bir tehdit olarak algılıyor ancak dron çok fazla yaklaşmadığı için panik halinde dağılmıyorlar. Chung’un ekibinin Kore’de gerçekleştirdiği testlerde bir balıkçıl sürüsü ve bir dalgıçkuşu sürüsü başarıyla bölgeden uzaklaştırıldı. Dron kuşları belirli bir mesafeden takip ettiği sürece kuşların uçmaya devam ettiği gözlendi.
Konu üzerine yazılan makalede, yöntemin hava yollarını boşaltmada kullanılması için daha fazla çalışma yapılması gerektiği kaydedildi.