Karar Gazetesi’nden Sabiha Gökçen Havalimanı iddiası: 4 milyar dolara satılıyor!

sabiha gökçen

Herkesin yakından tanıdığı Sabiha Gökçen Havalimanı 4 milyar dolarlık dev anlaşma ile yeni sahiplerine kavuşuyor. İstanbul’un göbeğinde yer alan Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yeni sahipleri ise herkesi şaşırttı. İşte tüm detaylar…

Türkiye’ye yönelik yatırımlar dikkat çekerken İstanbul’un önemli havalimanlarından biri olarak bilinen Sabiha Gökçen Havalimanı 4 milyar dolarlık dev bir anlaşma ile Yeni sahiplerine kavuşuyor. Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri, önde gelen yatırım şirketleri liderliğindeki bir konservasyon ile Malaysia Airports Holdings Berhad’ın (MAHB) tüm hisseleri satın almak için teklifte bulunduğu açıklandı. Havalimanının yaklaşık 4 milyar dolar değerinde olduğu belirtilirken detaylar gelmeye devam ediyor. İşte tüm detaylar…

SABİHA GÖKÇEN YENİ SAHİPLERİNE KAVUŞUYOR

Gerçekleştirilen konsorsiyum Malezya hükümeti destekli Khazanah Nasional, Employees Provident Fund (EPF) ve New York merkezli Global Infrastructure Partners (GIP) gibi güçlü ortakları birleştiriyor. Khazanah’ın MAHB’deki payı teklifin onaylanması durumunda %33’ten %40’a yükselirken EPF’ni,n payı %8’den %30’a yükselecek. Bu kapsamda Malezya kuruluşu MAHB’nin %70’lik bir hissenin sahibi olacak.

Konsorsiyumun geriye kalan %30’luk hissesi ise birleşmiş arap emirliklerinin en büyük devlet fonu ve GIP tarafından paylaşılmış olacak. Sabiha Gökçen Havalimanı için hisse başına 11 RM (2,3 dolar) teklifi geldi. Anlaşmanın tamamlanması durumunda ise Malaysia Airports Malezya borsasından çekilecek.

Anlaşma ile birlikte Kuala Lumpur ve İstanbul Sabiha Gökçen havalimanlarını kapsayan geniş bir ağ kurulmuş olacak. Sabiha Gökçen Havalimanı, pandemi sonrası toparlanma sürecinde önemli rol üstlenecek. 2023 yılında 37,6 milyon yolcu ağırlayan havalimanı bölgedeki en önemli havalimanlarından biri olarak dikkat çekmektedir. (Karar)

Bu arada Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ortaya atılan iddialarla ilgili olarak HavaHaber’e açıklama geldi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

KAMUOYU DUYURUSU

Bazı medya kuruluşlarında İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (ISG)’nın “satıldığına” ilişkin yayınlanan haberlerle ilgili olarak açıklama yapma gereği doğmuştur. Khazanah Nasional Berhad (KNB) liderliğinde oluşturulan bir konsorsiyumun işletmecimiz Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB)’ın hissedarlığıyla ile ilgili yaptığı teklif, bazı basın organlarında “Sabiha Gökçen Havalimanı 4 milyar dolarlık dev bir anlaşmayla satılıyor” şeklinde haberleştirilip servis edilmiştir. Bu haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

Haberin konusunu kamuoyunun doğru bilgilenmesi için kısaca özetlemek gerekirse;

Gateway Development Alliance (GDA) konsorsiyumu, %100 hissedarımız olan Malaysia Airports Holdings Berhad’ın (MAHB) satın alınması için bir teklif sunmuştur. Bu konsorsiyum, mevcutta MAHB grubunun ana hissedarı olan Khazanah Nasional Berhad (KNB) liderliğinde oluşturulan bir yatırımcı grubudur. GDA’nın teklifine göre, mevcutta MAHB’ın yaklaşık %40 hissesine sahip olan EPF ve Khazanah şirketleri, bu işlem sonrasında hisse oranını 70%’e çıkacak olup, geriye kalan %30’luk MAHB hissesi ise Abu Dhabi Yatırım Kurumu ve Global Infrastructure Partners (GIP) tarafından paylaşılacaktır.

Paylaştığımız detayda da görüleceği üzere; söz konusu teklif, MAHB’ın halka açık hisseleri ile ilgili olup İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda operasyonel veya yönetsel herhangi bir değişikliğe sebep olmayacak niteliktedir.

Türkiye’nin en büyük ikinci havalimanı olan Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, misafirlerini en iyi şekilde ağırlamaya devam etmektedir.

Kamuoyuna ve ilgililere saygıyla duyurulur.

Exit mobile version