1. Haberler
  2. Gündem
  3. İstanbul Havalimanı’na 100 havayolu şirketi gelecek

İstanbul Havalimanı’na 100 havayolu şirketi gelecek

featured

Uluslararası yabancı havayolu şirketleri, dünya havacılık trafiğinin en önemli merkezlerinden biri haline gelen İstanbul Havalimanı’na doğrudan uçuşlara başladı. Hindistan İndigo, Tunus Nouvelair ve Çin Sichuan Air İstanbul’a ilk kez yolcu taşıdı. İGA Genel Müdürü Kadri Samsunlu, “Şimdilik 63 olan uçan havayolu şirketi sayısını 100’e çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Küresel havacılık pazarının en önemli merkezi olma hedefiyle hizmet vermeye başlayan İstanbul Havalimanı, yabancı havayolu şirketlerini çekmeye başladı. Hindistan’dan İndigo, Tunus’tan Nouvelair ve Ethiopian Airlines şirketleri İstanbul Havalimanı’nın açılmasıyla ilk kez İstanbul’a uçmaya başladı. Bu ayın sonuna kadar Çin’in dev havayolu şirketi Sichuan Air ve Arnavutluk’tan Air Albenia da İstanbul Havalimanı’na uçmaya başlayacak. Çin’in en büyük kenti Sichuan’dan İstanbul’a haftada 3-4 sefer düzenlenecek.

Kadri Samsunlu

EKONOMİNİN ZAFER ANITI

Şimdilik 63 havayolu şirketinin İstanbul Havalimanı’na uçuş gerçekleştirdiğini belirten İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, 2023’e kadar bu sayıyı 100’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. İstanbul Havalimanı’nın ekonomik bir zafer anıtı olduğunu vurgulayan Samsunlu, “Burası büyüme potansiyeli olan bir coğrafya dikilmiş bir ekonomik zafer anıtıdır. Türkiye’nin avantajlarını harekete geçirecek bir döneme girdik. Bunu ülke olarak, işletme olarak iyi değerlendirmeye çalışacağız” dedi.

ÜRETEN DOĞU İLE TÜKETEN BATIYI BİRİBİRİNE BAĞLAYAN HUB

İstanbul Havalimanı’nda sorularımızı cevaplandıran Genel Müdür Kadri Samsunlu, hem iki haftalık rakamları paylaştı hem de havalimanı işletmesine yöneltilen eleştirilere cevap verdi. İstanbul Havalimanı’nın bölgedeki en büyük hub haline geleceğini anlatan Samsunlu, “Bunun yanı sıra, Türkiye’nin üreten Doğu ve tüketen Batı arasındaki stratejik bir konuma sahip olması nedeniyle İstanbul Havalimanı’nın bulunduğu bölgeden 3 saat uzaklıkta 60 ülke ve 130 destinasyon bulunuyor ve 1 milyar 500 bin yolcu bu ülkelerden diledikleri her yere ulaşabilecek” dedi.

BUGÜN ZİRVE YAPACAK

Bütün fazları tamamlandığında yılda 200 milyon yolcuya hizmet verecek İstanbul Havalimanı’nın şimdilik günlük 1180 iniş kalkış gerçekleştiğinin bilgisini veren Samsunlu, 06- 14 Nisan tarihleri arasında gelen ve giden yolcu sayısının yaklaşık 1.5 milyon olduğunu ifade etti. Samsunlu “20 Nisan 2019 Cumartesi günü (bugün) itibariyle Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşen en pick uçuşlar İstanbul Havalimanı’nda gerçekleşecek” diye konuştu.

İLK HAFTALIK DENEYİMİN RAKAMLARI SEVİNDİRİCİ

Havalimanı’nın büyük olması nedeniyle yolcuların gidişte uçağı varış, gelişte ise alandan çıkışlarına kadarki sürelerin uzunluğuna ilişkin soruları cevaplandıran Samsunlu, şu bilgileri verdi: “7-16 Nisan tarihleri arasında 740 bin 952 giden yolcu bagajı ortalama 11 dakikada yer hizmetleri şirketlerine teslim edildi. Gelen yolcu bagajını ortalama 15 dakikada yolculara ulaştırdık. Ortalama gelen bagaj teslim süresimiz 15 dakika. Ortalama transit bagaj teslim süresi 13 dakika ve ortalama check-in bagaj teslim süresi ise 8 dakikadır.”

SOSYAL MEDYA YALANLARI “PES” DEDİRTİR CİNSTEN

İstanbul Havalimanı’nda toplam 97 bin metrekarelik kiralanabilir alan var. Bunun 53 bin metrekaresi duty free ve diğer mağaza alanı, 34 bini yeme içme-alanı ve yaklaşık 10 bin metrekarelik kısmı ise IGA’nın elinde. İGA Genel Müdürü Kadri Samsunlu, yeme içme bölümünde şimdiye kadar 46 mağazanın açıldığını, temmuz sonu itibariyle açılan mağaza sayısının 55’e çıkacağını ifade etti. “Pes” dedirten sosyal medya yalanlarına gülüp geçtiklerini belirten Samsunlu, hizmet veren yeme içme mağazalarının 8’inin iç hatlar koridorunda bulunduğunu ve mağaza sayısının yakında daha da çoğalacağını kaydetti.

YEREL VE KÜRESEL LEZZETLERİ BİRARADA SUNUYORUZ

Samsunlu, “Hem uluslararası havalimanlarıyla rekabet edilecek hem de yerel lezzetleri sunabilecek bir marka karmasıyla hizmet verilmesi hedeflenerek kiralama çalışmaları hızlı bir şekilde devam ettirilmekte. Marka karması yaratılırken havalimanımıza değer katacak Türkiye’nin ve Dünya’nın öne çıkan markaları ile iş birlikleri yapılmakta. Burger King, Sbarro, Popeyes, Tadında Anadolu, Yo-Sushi gibi restoranlarla; Starbucks, Gloria Jeans, Simit Sarayı, Çay Saati, Mood Up, Mvnch, Seferi, Via Cafe gibi cafeler ve Tickerdaze ve Brewmark gibi bar alanları havalimanımızda yer almakta” diye konuştu.

  • ‘Bana sor’ ekibi çok sevildi
  • İstanbul Havalimanı terminal bölümünde 7/24 hizmet veren “Bana Sor” ekibi bulunuyor. Yolcuların her türlü sorusuna anında cevap vererek önemli bir yönlendirme hizmeti verdiğini belirten Kadri Samsunlu, bu hizmetin memnuniyet oranının % 93,1 olduğunu belirtti. Samsunlu, “Terminal içi ulaşımdan memnun olanların oranı %83,8 ve havalandırma memnuniyet oranı ise yüzde 89,1 seviyelerinde” dedi.
  • Cepteki rehber: İstanbul Airport
  • İstanbul Airport mobil uygulaması ise yolculara daha evden çıkmadan rehberlik etmeye başlıyor. Akıllı telefonlara indirilen uygulama bilet aldığınız andan uçağın kapısına gidene kadar yolculara rehberlik hizmeti veriyor. Bugüne kadar 112 binden fazla kişi tarafından indirilen İstanbul Airport mobil uygulaması ile uçuş takibi yapmak; yiyecek, içecek, alışveriş alanlarına ve ulaşım seçeneklerine erişelebilmek mümkün.
  • Hız sınırı kalkmalı
  • İkinci çevre yolundan ayrıldıktan sonra Göktürk üzerinden İstanbul Havalimanı’na uzanan karayolunda 90 kilometre hız sınırı ile ilgili sorumuz üzerine Genel Müdür Kadri Samsunlu, konuyu ilgili makamlara birkaç kez ilettiklerini ve hız sınırının arttırılmasını beklediklerini söyledi.
  • 12 liraya simit / su sattırmam
  • Yeme içme alanlarının fiyat politikasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Samsunlu, yaptıkları sözleşmelerde firmaların “rekabeti bozucu davranışlarda bulunamaz” maddesi olduğunu söyledi. Samsunlu, şunları kaydetti: “12 liraya su veya simit sattırmam, uyarırım. Havalimanımızın itibarını zedeleyecek her türlü davranışa karşı korumamızı yaparız. Biz kendi alt yüklenicilerimize, onlar da kendi altındakilere bunu söylemek zorunda. Bu anlayışla hem burayı koruruz hem rekabet ederiz.”
  • Büyük cami yıl sonuna kadar hazır
  • İstanbul Havalimanı’nda hem çalışanların hem yolcuların ibadet ihtiyacı için alanın değişik bölgelerinde 40’a yakın mescit var. Vakit namazları için bu alanların yeterli olduğunu ancak Cuma namazı için bu mescitlerin yetersiz olduğunu belirten IGA Genel Müdürü Kadri Samsunlu, büyük cami inşaatının yıl sonuna kadar tamamlanacağını ve bu zamana kadar Cuma namazı için geniş iki alan tahsis edeceklerini ifade etti.

Havada tur bitti taksi süresi uzadı

Atatürk Havalimanı’nın kapasite yetersizliği nedeniyle uçakların havada tur atmak zorunda kaldıklarını hatırlatan Kadri Samsunlu, İstanbul Havalimanı’nda böyle bir sorun olmadığını ancak uçakların yerdeki taksi süresinin alan büyüklüğünden dolayı arttığını söyledi. Samsunlu, “Burada havada zaman kaybı yok ancak yerde bir miktar uzama oluşuyor” dedi.

Yeni Şafak

0
mutlu
Mutlu
0
komik
Komik
1
alk_
Alkış
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
İstanbul Havalimanı’na 100 havayolu şirketi gelecek
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir