Türkiye’ye ABD’nin yaptırım açıklamasının ardından, silah ambargosu uygulayan Avrupa ülkeleri kervanına bugüne dek en kesin direnişi sergileyen Britanya’nın da katılması ihtimali doğdu. Dışişleri Bakanı Raab, Türkiye’ye tüm silah ihracatı izinlerini gözden geçirdikleri, bu zaman zarfında yeni ihracat izinlerini askıya aldıklarını açıkladı.
Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna düzenlediği Barış Pınarı Harekatı’na uluslararası tepkilerin bazısı yaptırım halini alırken, silah ambargosu uygulayan Avrupa ülkeleri kervanına Britanya da katılma sinyali verdi.
Britanya Dışişleri Bakanı Dominic Raab, hükümetin Türkiye’ye tüm silah ihracatı izinlerini gözden geçirdiğini, bu süre boyunca yeni silah ihracatı izinlerinin askıya alındığını açıkladı.
Parlamentoya hitap eden Raab, “Hükümet silah ihracatını deneleme sorumluluklarını çok ciddiye alıyor ve bu vakada elbette Türkiye’ye savunma ihracatlarımızı çok dikkatli ve devamlı göden geçirme alttında tutacağız” diyerek ekledi:
“Biz gözden geçirmeyi yürütürken, Suriye’deki askeri operasyonlarda kullanılabilecek kalemler için Türkiye’ye yönelik daha fazla ihracat izni çıkarılmayacaktır.”
“Türkiye’nin meşru endişelerini kabul ediyoruz” diyen Britanya Dışişleri Bakanı, diğer yandan “Suriye’ye tek taraflı olarak nüfus değişimi dayatılmasına izin vermeyeceğiz” uyarısında bulundu.
Türkiye’nin eylemlerinin ‘pervasız ve ters etki yaratarak zarar verici’ olduğunu söyleyen Raab, ‘doğrudan Rusya’nın işine yaradığı’ vurgusunu yaptı.
Diğer yandan NATO’nun her zamankinden daha önemli olduğunu savunan Raab, Türkiye’yi Rusya ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kollarına itmekten kaçınmak gerektiğini dile getirdi.
Haberi ilk İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times (FT) vermişti. Britanya hükümetinin Türkiye’ye tüm silah ihracatı izinlerini gözden geçirdiğini duyuran FT, gözden geçirme süreci boyunca Türkiye’ye silah satışları için yeni izinlerin askıya alındığını belirtmişti.
Daha önce Finladiya, Norveç, İsveç, Hollanda, Fransa, Almanya ve Çekya’dan Türkiye’ye silah ve mühimmat satışlarının askıya alınması kararı gelmişti.
Ardından Türkiye’ye geçen yıl en çok silah satan ülke konumundaki İtalya silah ambargosu kararına katıldı. İspanya aynı kararı almaya hazırlandığı işaretini vermişti.
Diğer yandan dün Lüksemburg’da düzenlenen Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları toplantısında, Britanya’nın muhalefeti nedeniyle AB çapında Türkiye’ye silah ambargosu uygulanması konusunda uzlaşma sağlanamadı. Ancak ortak bildiride üye ülkelere Türkiye’ye silah satışlarının durdurmaları çağrısı yapıldı.