Hindistan, ABD ordusu envanterindeki en güçlü silahlardan biri olan MQ-9 Reaper İHA’sını satın almaya hazırlanıyor.
Amerikan enerji ve savunma şirketi General Atomics’in geliştirdiği MQ-9 Reaper insansız hava aracı ilk vurucu İHA (SİHA) olma özelliğini taşıyor. Fransa’dan Rafale savaş uçağı alan Hindistan’ın Rusya’dan da S-400 hava savunma sistemi satın alması ABD’de CAATSA yaptırımlarını gündeme getirmişti.
Hindistan, yakın zamanda Rusya’dan, Türkiye’nin de satın aldığı, S-400 hava savunma satın almaya başladı. Fransa’dan alınan 36 adet Rafale (avcı) savaş uçağının tam teslimatı ise Nisan ayında büyük oranda tamamlandı.
Aksam.com.tr’nin Eurasiantimes’tan aktardığı habere göre, Yeni Delhi; Hindistan Ordusu, Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri’ne 10’a adet verilmek üzere toplam 30 tane MQ-9 Reaper vurucu İHA’sı (SİHA) tedarik etmek için anlaşmayı planlıyor. Hindistan silahlı kuvvetleri, halihazırda, ABD’den kiralanan iki adet MQ-9B SeaGuardian İHA’sını kullanıyor.
Ülkenin savunma sanayii alanında yetkili birimleri tarafından planlanan alım Savunma Bakanlığı tarafından Kabine Güvenlik Komitesi’nde görüşülecek.
HİNDİSTAN’DAN ABD’YE MQ-9 REAPER SİHA TEKLİFİ
Hindistan’a 3 milyar dolara mal olacak satın alma işleminin, Hindistan ile ABD Dışişleri ve Savunma bakanları arasındaki 2+2’li görüşmelerde gündeme geleceği iddia ediliyor. Hindistan, S-400 savunma sistemi satın alması dolayısıyla CAATSA yaptırımlarını gündeme getiren ABD’ye SİHA alım teklifini bu görüşmelerde gerçekleştirecek. Hindistan, 2020’de denizcilik bilinci ve gözetimi amacıyla MQ-9 Reapers’ın SeaGuardian varyantını kiralamıştı.
ABD, MQ-9 Reaper’ı yalnızca NATO müttefiklerine tedarik etmesine rağmen, Hindistan insansız hava araçlarını satın almayı başardı. Washington, Hindistan’ı 2016’da Büyük Savunma Ortağı ilan etmişti ve Hindistan ABD ile anlaşma imzalayarak ülkeyi ABD’den savunma sanayii ürünleri satın almaya uygun hale getirdi.
Yeni Delhi savunma sanayiindeki harcamalarıyla bölgede Çin ile olan rekabetinden üstünlük sağlamayı hedefliyor. Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki hamleleri ve Hint Okyanusu bölgesinde varlık göstermeye başlamasına karşı Hindistan, ABD’den satın alacağı İHA’ları nöbete göndermeyi amaçlıyor.