Airbus, hidrojenle çalışan yakıt hücreli motor geliştirdiğini açıkladı. Tahrik sistemi, 2035 yılına kadar hizmete girecek sıfır emisyonlu uçağı donatmak için potansiyel çözümlerden biri olarak kabul ediliyor.
ZEROe önümüzdeki on yılın ortalarına doğru başlayacak
Airbus, bu yakıt hücreli motor mimarisinin yer ve uçuş testlerine ZEROe test uçağında önümüzdeki on yılın ortalarına doğru başlayacak. Yeni hidrojen teknolojileri için A380 MSN1 uçuş test uçağı, şu anda sıvı hidrojen tanklarını ve bunlarla ilişkili dağıtım sistemlerini taşıyacak şekilde modifiye ediliyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Airbus Sıfır Emisyonlu Uçaklardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Glenn Llewellyn, “Yakıt hücreleri, sıfır emisyon hedefimize ulaşmamıza yardımcı olacak potansiyel bir çözüm. Sıfır emisyonlu bir uçağın 2035 yılında hizmete girmesi için uygun ve uygulanabilir olup olmadığını anlamak için bu teknolojiyi geliştirmeye ve test etmeye odaklandık. Ölçekte ve teknoloji hedeflerine ulaşılırsa, yakıt hücreli motorlar yaklaşık 1.000 deniz mili menzile sahip yüz yolcu taşıma kapasiteli bir uçağa güç sağlayabilir. Bu teknolojiye yatırım yapmaya devam ederek, 2027-2028 döneminde geliştirmeye başlamayı planladığımız ZEROe uçağımızın mimarisine ilişkin kararlarımızı şekillendirecek ek seçenekleri değerlendiriyoruz.” dedi.
Airbus, hidrojeni sıfır emisyonlu bir uçağa güç sağlamak için en umut verici alternatiflerden biri olarak tanımlıyor. Çünkü yenilenebilir enerjiden üretildiğinde karbondioksit yaymıyor ve en önemli yan ürünleri ise su.
Hidrojenin uçak tahriki için bir güç kaynağı olarak kullanılabilmesinin iki yolu bulunuyor. Birinci yol, bir gaz türbininde hidrojen yanmasıyla oluşuyor. İkinci yolda ise bir pervane motoruna güç sağlamak amacıyla hidrojeni elektriğe dönüştürmek için yakıt hücreleri kullanılıyor. Bir hidrojen gazı türbini, hibrit-elektrik mimarisinde piller yerine yakıt hücreleriyle de birleştirilebiliyor.
Hidrojen yakıt hücreleri, özellikle birlikte kümelendiğinde, ölçeklenebilirliğe izin vererek güç çıkışlarını arttırıyor. Ek olarak, hidrojen yakıt hücreleriyle çalışan bir motor, sıfır NOx emisyonu veya kontrail üreterek ek karbondan arınma avantajları sunuyor.
Bir süredir havacılık için yakıt hücresi tahrik sistemlerinin olanaklarını araştıran Airbus, yakıt hücresi sistemleri ve bileşen tedarikçisi olarak 20 yılı aşkın deneyime sahip bir şirket olan ElringKlinger ile ortak girişim olan Aerostack’i Ekim 2020’de kurdu. Aralık 2020’de Airbus, altı adet çıkarılabilir yakıt hücreli pervane tahrik sistemini içeren pod konseptini sundu.