Balıkesir’in Manyas ilçesinde bir insansız hava aracı (İHA) boş bir araziye düştü. Olay, Manyas’a bağlı Salur Mahallesi kırsalında meydana geldi.
Edinilen bilgilere göre, bölgede çalışan çiftçiler tarafından bulunan İHA, güvenlik güçlerine teslim edildi. Olay yerine gelen ekipler, insansız hava aracı üzerinde ön inceleme gerçekleştirdi. İHA, detaylı teknik analiz yapılmak üzere Ankara’ya gönderildi.
Yetkililer, İHA’nın kime ait olduğunun henüz netlik kazanmadığını belirtirken, güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre görüntülerin eski olduğu ifade edildi.
Öte yandan açık kaynak değerlendirmelerinde, düşen platformun Rusya’ya ait Merlin-VR keşif ve gözetleme (ISR) İHA’sı olabileceği değerlendiriliyor. Merlin-VR; katapultla fırlatılan, paraşütle iniş yapan, düşük gürültülü bir keşif platformu olarak biliniyor. Yaklaşık 600 kilometre menzil, 10 saate varan havada kalış süresi ve 7 kilogram civarında elektro-optik faydalı yük taşıma kapasitesine sahip olduğu belirtilen İHA’nın, 2022’den bu yana hava savunma unsurları ve FPV önleyiciler tarafından çok sayıda kayıp verdiği biliniyor. Birim maliyetinin ise yaklaşık 300 bin dolar seviyesinde olduğu ifade ediliyor.
HavaHaber