ATAK helikopterinin Pakistan’a ihracatı için ABD’den izin gerektiği iddia edildi.
1.5 milyar dolarlık 30 adet ATAK helikopterinin Pakistan’a ihracatının önünde, şu günlerde rahip Brunson davası üzerinden gerilimin sürdüğü ABD engeli var. Çünkü helikopterde ABD menşeli Rolls-Royce ve Honeywell’ın ortak üretimi iki adet LHTEC CTS800-4A motor kullanılmış. Bu nedenle helikopterin satışı sırasında motor üreticisi olarak ABD’den izin alma şartı mevcut.
Son söz ABD’nin
Yani Türkiye’nin olası bir ATAK ihracaatında önce, alıcı ülkeyle sözleşmeyi imzalaması daha sonra motor üreticisi ABD’li şirketlere başvuru yapması gerekiyor. Başvurunun akabinde üretici şirketler ABD yönetimiyle temasa geçip satış izin verilip verilmeyeceğini görüşüyor. Görüşmeden olumsuz bir sonuç çıkması halinde motor transferi reddediliyor.
Hürriyet’ten Eray Görgülü’nün konuştuğu Savunma Bakanlığı kaynakları, ABD ile gerilen ilişkilerin ATAK helikopteri satışını olumsuz şekilde etkileyebileceği endişesini dile getirdiler. ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye’ye ihracat izni vermezse sözleşme uzatma teklifini değerlendirecek olan Pakistan makamları, ihracat anlaşmasının geleceğine karar verecek.
Agusta A129 Mangusta’nın modifiyeli hali!
ATAK’a dair ayrıntılar da ‘yerli ve milli’ olarak pazarlanan helikoptere dair dikkat çeken bilgileri içeriyor. Helikopterin tasarımının 2000 yılında Leonardo S.p.A. ve GKN plc helikopter üretimlerini birleştirme kararı almasıyla kurulmuş olan AgustaWestland şirketine ait olduğu biliniyor.
Türkiye’de üretilen T-129 ATAK, ATAK programı çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri için Türkiye’nin coğrafi ve iklim koşullarına göre tasarlanan, TUSAŞ ve AgustaWestland ortak üretimi taarruz ve taktik keşif helikopteri. T-129, AgustaWestland üretimi Agusta A129 Mangusta helikopterinin gövdesinin çeşitli aksamlarının değiştirilmesi ve ‘özgün’ silah ve yazılım sistemlerinin entegre edilmesiyle meydana geldi.
AgustaWestland ve TAI’nin üretici konumunda olduğu helikopterin deneme uçuşu da İtalya’da yapılmıştı.