Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri, yani kamuoyunda bilinen adıyla ‘ATAK-2’ ilk defa motor çalıştırdı. ATAK-2’de yeni bir aşamaya geçilmesi Türkiye’nin son günlerdeki en büyük gurur kaynaklarından biri oldu. Öte yandan, bu gelişme yurtdışında da ilgi çekti. ABD merkezli askeri teknolojileri inceleyen bir internet sitesi, ATAK-2’yi analiz etti.
Haberde Türkiye’nin yerli helikopterine ilişkin önemli bilgiler okurlara aktarılırken, özellikle çok kısa bir sürede motor çalıştırma testlerine ulaşmasına vurgu yapıldı.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) arasında imzalanan Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi kapsamında geliştirilen T-929 ATAK-2 helikopteri ilk defa motor çalıştırdı. Türk savunma sanayisi tarafından geliştirilen son teknoloji askeri araçlar ve silahlar Türkiye’yi gururlandırırken, dünyanın dört bir yanında da dikkat çekiyor.
Amerika Birleşik Devletleri merkezli askeri teknolojileri inceleyen The Warzone isimli internet sitesi, ATAK-2 helikopterini analiz etti. İlgili haberde, T-929 saldırı helikopterinin geliştirilme sürecine özellikle vurgu yapılarak, “ATAK-2 projesinde çalışmalar resmi olarak 2019 yılında başladı ve prototip üzerindeki üretim çalışmaları ancak Ağustos 2022’de onaylandı. Sonuç olarak, Türkiye’nin askeri havacılık faaliyetlerindeki etkileyici hızının bir başka örneği.” ifadesi kullanıldı.
Haberde ayrıca Türkiye’nin ilk yerli askeri jeti olan süpersonik yetenekli HÜRJET’in ilk uçuşunu yaptığı da belirtildi. 26 Nisan günü T-929 taarruz helikopterinin motor testlerini gösteren bir videonun yayınlandığı da aktarıldı:
“Video, uçağın motorlarını ve rotorlarını (pervane) Ankara’daki özel bir test tesisinde çalıştırdığını gösteriyor ancak bu testlerin tam olarak ne zaman yapıldığı belli değil. Daha önce, T929’un bir maketini ve üretimin ilk aşamasındaki prototipini görmüştük.”
ATAK-2 İÇİN İLK UÇUŞ ÇOK UZAK DEĞİL
Ardından, ATAK-2 helikopterine ilişkin bazı bilgilerden bahsedildi:
“Motorun devreye alınması, T929’un üreticisi Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) CEO’su Prof. Dr. Temel Kotil tarafından duyuruldu. Kotil, yeni helikopterin ilk üç örneğinin 2025 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edileceğini de söyledi.”
“T929, ATAK-2 programı kapsamında, TAI’nin T129 taarruz helikopteri ile sonuçlanan önceki ATAK’ının devamı olarak geliştiriliyor. T129’lar şu anda Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığının yanı sıra Türk Jandarmasında ve Türk Polis Teşkilatında görev yapıyor. T129’un tasarımı İtalyan Ordusu tarafından kullanılan İtalyan yapımı Leonardo A129 Mangusta’dan alınırken, T929 boyut ve kapsam olarak çok daha iddialı ve çok daha yüksek oranda Türk yapımı bileşen ve alt sisteme sahip.”
Haberin ilerleyen kısmında, ATAK-2’nin Baş Ürün Mühendisi Mehmet Yılmaz’ın Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamaya yer verildi: “Çok hızlı bir geliştirme ve tasarım süreci geçirdik. Yaklaşık iki yıl önce ilk uçuşa karar verildi. Biz de ilk uçuş kararı için çalışmalarımızı başlattık ve hızlandırdık. Yaklaşık bir yıldır parça üretimi ve ekipman temini yapmaktayız. Helikopterimizin gövde montajını ve son montajını son 3-4 ayda gerçekleştirdik.”
İlk uçuş için kesin bir tarih verilmese de Yılmaz, prototip T929’un ‘çok da uzak olmayan bir tarihte’ uçacağını söyledi.