ABD’li pilotların belirli bir psikoloji testinden düşük not aldığı belirlendi. Pilotların ortalama bir insana kıyasla duygusal zekasının genellikle daha düşük olduğu tespit edildi.
Duygusal zeka, bir kişinin duygularını tanımlama ve düzenleşiminin yanı sıra diğer insanların duygularını anlama ve empati kurma becerisine deniyor. Bu zeka türü, bir insanın yakınlarının dünyasına uyum sağlamasına katkıda bulunan güçlü bir araç. Bunu ölçmek için duygusal zeka özelliği ve duygusal zeka becerisi adlı iki ana model var.
Scientific Reports adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan çalışmada, duygusal zeka özelliğine odaklanıldı. Araştırmanın yazarları bunu, “anketler ve derecelendirme ölçekleriyle değerlendirilen duygusal algılar grubu” diye niteledi.
Duygusal zeka özelliği liderlik becerisi, özdenetim, zihinsel güç ve stres yönetimi gibi kabiliyetlerle ilişkili. Konu hakkındaki önceki araştırmalarda askeri pilotlarda duygusal zeka incelense de bunlar bir kontrol grubuyla karşılaştırılmadı.
Akademi dünyasındaki bu açığı kapatmak isteyen Zachary Dugger ve ekibi, gönüllü olan ABD’li 44 pilotla temasa geçti. Yaşları 24’le 67 arasında değişen katılımcılar, duygusal zeka testine sokuldu. Veriler, pilot olmayan 88 kişiden oluşan kontrol grubunun verileriyle eşleştirildi.
Bulgular, pilotların duygusal zeka özelliğinin yanı sıra sağlık, duygusal ve sosyallik gibi başlıklarda da daha düşük puan aldığını gösterdi.
Bu farklılığın arkasındaki nedenler bilinmiyor. Çalışmanın yazarları, pilotluğun çok dikkatli, anlaşılır ve ölçülü olmak gerektirdiğini ve bu yüzden farklı bir düşünce yapısı geliştirebileceğini düşünüyor.
Pilotluğun uzun zamandır saldırganlık, rekabet ve performans odaklı maskülen kültürle ilişkilendirildiğini savunan bilim insanları, bunun da duygusal zeka özelliğinde düşük puan alınmasına yol açabileceğini kaydetti.
Öte yandan pilotlar ve kontrol grubu arasında özdenetim konusunda pek fark görülmedi. Bunun, özdenetimin farkındalık yarattığına ve bunun pilotlar için çok önemli olduğuna dikkat çekildi.
Makalede “Genel olarak bulgular, pilotların daha düşük duygusal zeka özelliği puanına sahip olma eğiliminde olduğunu, bunun gerektirebileceği bütün avantaj ve dezavantajlarla duygusal dünyalarına daha az güven ve bağlılık gösterdiğini ortaya koyuyor” dendi.
Öte yandan uzmanlar araştırmaya katılan pilotların sayısının az, erkek ve genellikle asker ağırlıklı olması gibi sınırlamaların altını çizdi.
Independent Türkçe, PsyPost, Science Alert