Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, “İlk ekmek” projesi kapsamında bulunduğu Amerika’da Boeing Global Başkanı Brendan Nelson ve GE Ticari Motorlar ve Hizmetleri CEO’su Russell Stokes’la görüştü.
Görüşmeler için açıklama yapan Bolat şunları kaydetti: “İlk Ekmek” projemizin lansmanıyla başlayan New York programımızda Boeing ve General Electric yöneticilerini ofisimizde ağırladık. Boeing Global Başkanı Brendan Nelson ve GE Ticari Motorlar ve Hizmetleri CEO’su Russell Stokes’un da aralarında bulunduğu ekiple Türk Hava Yolları’nın bu markalarla olan uzun ilişkilerini, ABD’deki varlığımızı ve iş birliklerimizi konuştuk. Hedef pazar ülkelerimiz arasında büyük öneme sahip ABD’de hem 2 milyon turist getirmeyi, hem de buradaki varlığımızı güçlendirerek iş birliklerimizi artırmayı planlıyoruz.
İkinci görüşmemizde ise seyahat sektörünün en ünlü mecralarından olan Skift’in CEO’su Rafat Ali ile bir araya geldik. Dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu olarak kendisine Türkiye’nin potansiyellerini anlattık, muhtemel iş birliklerini değerlendirdik. Kendilerine ziyaretleri için teşekkür ediyorum.
Daha sonrada Türkevi’nde Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Türkiye-ABD İş Konseyi TAİK toplantısına katıldık. Bilindiği üzere markamızın ABD’ye doğrudan uçuşları 1994’te başlasa da biz bu ülkeye 1988 yılından beri uçuyoruz. Bugün haftada 170’e yakın frekansla yaklaşık 1.3 milyon yolcuyu dünyanın farklı noktalarından Amerika’daki 14 şehre taşıyoruz. Böylece ABD ekonomisine yaklaşık 2.9 Milyar dolar yıllık katkı sağlıyor ve toplamda 10 bin kişiye doğrudan ve dolaylı olarak istihdam yaratıyoruz.
On yıllık stratejik planlarımızı gerçekleştirmedeki önemli iş ortaklarımızdan Boeing ve GE Aerospace de bu toplantıya bizim davetlimiz olarak katıldı. Mevcut filomuzdaki 200’ü aşkın uçağın üreticisi olan Boeing ile 2012 yılından bu yana yürüttüğümüz endüstriyel iş birlikleri sayesinde Türk havacılık ekosistemine yaklaşık 1,3 milyar dolarlık bir katkının yanı sıra çok değerli tecrübe ve bilgi birikimi kazandırdık. Benzer şekilde GE firması da TUSAŞ ile ortak kurdukları motor parçaları üretme şirketi TEİ vastasıyla hem ülkemiz hem de dünya ekonomisine büyük katkılar sağlamakta. Benzer şekilde ülkemizde farklı sektörlerde faaliyetler yürütmekte olan iki bini aşkın ABD’li şirket adına onlarca büyük üretici, yatırımcı ve finans kuruluşunun faaliyetlerini dinleyince, iki ülke arasında hedeflenen 100 milyar dolarlık iş hacminin kısa zamanda gerçekleşeceğini inandım.”